Volg een cursus. Er zijn veel organisaties die (gratis) cursussen Nederlands als tweede taal (NT2) aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij een vrijwilligersorganisatie, een roc (regionaal opleidingencentrum) of een volksuniversiteit in je omgeving: Het Begint met Taal.
Stimuleer het Nederlands oefenen
Vraag of hij of zij Nederlands wil praten met jou. Vaak zijn anderstaligen op zoek naar een kans om te oefenen. Een taal leer je het beste als je ze ook veel spreekt. Veel mensen die Nederlands leren, zoeken dus ook naar activiteiten, boeken, websites ... om hun Nederlands te oefenen.
Kinderen zullen Nederlands leren door naar school te gaan en te spelen met andere kinderen die Nederlands spreken. Hoe meer kinderen met de Nederlandse taal in aanraking komen, hoe sneller zij de taal zullen beheersen. Naast school en vriendjes en vriendinnetjes spelen ook ouders een rol bij het aanleren van een taal.
Onderdompelen in de tweede taal is een andere methode. Deze methode leidt bij leerlingen van tweetalige scholen vaak tot goede resultaten. Je zou dus kunnen zeggen dat het geheim van de smid is om leerlingen – net als kleuters – ertoe te brengen zelf onbewust de regels van de nieuwe grammatica aan te leren.
Personen op de vlucht uit Oekraïne kunnen Nederlands Tweede Taal (NT2) en andere opleidingen van de centra voor volwassenenonderwijs (cvo) en de centra voor basiseducatie (cbe) volgen. Hiervoor tonen zij hun wettig verblijf in België aan.
Taalkundigen zijn het er niet helemaal over eens tot welke leeftijd een kind nog moeiteloos een tweede taal accentloos kan leren. Wel blijkt uit hersen-scans dat de hersenen van kinderen tussen de 0 en de 3 jaar het meest optimaal geschikt zijn voor het verwerven van taal.
Het leren van een tweede taal is moeilijker dan het leren van je eerste taal. Tenminste, als je op latere leeftijd begint. Kinderen die tweetalig opgevoed worden leren beiden talen automatisch. Als je ouder wordt gebeurt er blijkbaar iets met je vermogen om talen te leren.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.
Nederlands oefenen met een taalcoach
Door samen op pad te gaan naar bijvoorbeeld de markt of een museum, de krant te lezen en te praten over interesses leren de vluchtelingen snel meer over Nederland. Regelmatig lopen er projecten om de taal van vluchtelingen te bevorderen.
Multimedia kunnen een positieve bijdrage leveren aan de taalontwikkeling van kinderen. Geanimeerde boeken bijvoorbeeld kunnen de taalontwikkeling van NT2 leerlingen bevorderen. In geanimeerde boeken worden videoanimaties, geluiden en muziek toegevoegd aan beeldmateriaal (zie bijvoorbeeld: www.bereslim.nl ).
1. Makkelijke vreemde talen (zo'n 600 uur) Er zijn een aantal talen die relatief eenvoudig zijn om te leren. Nederlands is zo'n taal, die buitenlanders gemiddeld in zo'n 600 uur studeren aardig onder de knie hebben.
De talen-app Duolingo, waarmee je spelenderwijs vreemde talen kunt leren, is voortaan ook beschikbaar in het Nederlands. De nieuwe versie van de app is vanaf donderdag beschikbaar voor Android en iOS, hoewel de update in beide app-winkels nog moet verschijnen.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Engels. Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Onderzoek heeft laten zien dat de hypothese inderdaad vaak opgaat. Maar de toetsing is moeilijk, bijvoorbeeld op woordniveau: geen twee kinderen leren precies dezelfde woorden in precies dezelfde volgorde. En geen twee taalverliezers raken op precies hetzelfde moment dezelfde woorden kwijt.
Op alle leeftijden kun je een vreemde taal leren. Als volwassene leer je zelfs sneller een vreemde taal dan dat je je moedertaal leerde als kind!
Kun je als volwassenen ooit nog een taal vloeiend leren spreken? Antwoord. Vloeiend wel maar meestal niet zonder accent. Het komt slechts bij hoge uitzondering voor dat je aan mensen die na de puberteit een vreemde taal zijn gaan leren, niet kunt horen dat het hun moedertaal niet is.
Inburgeringscursus
Op de inburgeringscursus leert u Nederlands (taalniveau A2). Na de cursus doet u het inburgeringsexamen.
Je Nederlands verbeteren doe je niet zozeer met cursussen, maar vooral door er in de dagelijkse praktijk aandacht aan te besteden. Zowel binnen als buiten je werk. Weten waar je moet zoeken helpt, net als de actualiteit volgen. En je voedt je talige brein ook door ontspannen te lezen over taal of erom te lachen.