Vaak komt een gesloten houding voort uit een gevoel van onveiligheid. De persoon in kwestie heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven een link gelegd tussen kwetsbaar zijn en gekwetst worden. Die link is vaak, bewust of onbewust, zwaar beladen met angst en kan daardoor niet zo makkelijk worden uitgewist.
Worstelen met jezelf openstellen: mogelijke oorzaken
Dat kan om verschillende redenen niet, of minder, gebeuren. Bijvoorbeeld omdat je om wat voor reden dan ook geen warme band met je ouders/verzorgers ontwikkelt, of als je vertrouwen in de loop van je leven wordt geschaad.
Om te voelen is tijd en ruimte nodig. Pas als je de tijd hebt om een beetje bij jezelf te komen, om bij je gevoel te komen, zal je ook meer open kunnen staan voor de liefde. Van binnen zitten, naar school/je werk gaan en weer naar huis gaan, ga je geen leuke partner ontmoeten.
Liefde bloeit in rust en kalmte. Hoe meer tijd en energie je besteedt aan onproductieve piekergedachten, des te moeilijker het is om liefdevol in het leven te staan. Beoefen mindfulness en koester je vertrouwen in de toekomst. Piekeren lost niets op en brengt je niet veel goeds, dus weg ermee.
In eerste instantie bepaalt ú wie u wilt blijven zien. Besef dat u vanaf het allereerste begin het patroon vastlegt; zorg er dus voor dat de patronen die worden vastgelegd de patronen zijn waarmee u wilt leven. Intimiteit vereist zelfkennis. De juiste partner voor u is degene van wie u voelt dat hij de ware is.
Stop met zoeken naar de liefde
Vaak kom je namelijk pas iemand tegen als je stopt met zoeken. Dan komt het vanzelf op je pad. Dus probeer te stoppen met zoeken en laat het vanzelf gebeuren. Uiteindelijk zal de liefde je echt wel vinden.
De verbinding met jezelf herstellen is het opmerken van je lichaam, je gedachten en gevoelens en deze drie aspecten als eenheid benaderen. Dat wil zeggen dat je ervaart dat je niet alleen een lichaam hebt, maar ook het lichaam bent; het lichaam niet loskoppelen van het hoofd.
Kijk goed en laat de gevoelens die er bij je opkomen zich als vanzelf aandienen. Geen oordeel, alleen observatie. Accepteer wat er is, of het nou boosheid/verdriet/angst of juist liefde/dankbaarheid/geluk is. Benoem jouw emoties en kijk wat ze tegen jou te zeggen hebben.
Luister naar je gevoel, zet je angsten aan de kant, volg liefde en doe wat het best voelt. Liefde voelt altijd goed, dus doe dat. Als je iets hebt gedaan wat je niet meer kunt goedpraten, maak dan vanaf nu een andere keuze. Kies vanaf nu voor liefde.
Toenadering zoeken
Aandringen op gezamenlijke uitstapjes (om het samen gevoel te voeden). Telkens vragen wat er in de ander omgaat. Een diepte-interview afnemen om zo meer te weten te komen over de ander. Benadrukken dat het gezellig is samen (en verwachten dat de ander hierdoor bijdraait).
Recent onderzoek wijst uit dat we tijdens onze levensloop slechts drie keer verliefd worden, en telkens ook op een andere manier.
Internet als ontmoetingsplaats
De meeste samenwonende paren hebben elkaar ontmoet bij het uitgaan of tijdens vakantie. Van de samenwoners in 2008 die elkaar al van vóór 2000 kennen, kwam 46 procent elkaar daar tegen. Onder degenen die elkaar later, na 2000, hebben ontmoet, is dit aandeel met 35 procent echter lager.
Praat veel met mensen die anders zijn dan jij; bijvoorbeeld mensen met een andere opleiding, vakgebied, leeftijd, cultuur of levensbeschouwing. Dat is een goede manier om ruimdenkender te worden en je mensenkennis te ontwikkelen. Neem iedereen serieus, ook mensen met een lagere rang of status in de organisatie.
Psycholoog John Kim vertelt dat wanneer je niet helemaal jezelf kan zijn in de relatie, dit de kans heel groot maakt dat jullie uit elkaar gaan en dat jullie niet voor elkaar gemaakt zijn. "Als alles wat jou uniek maakt en wat je leuk aan jezelf vindt vervaagt, is het niet meant to be," vertelt hij.
De eigenschap openheid heeft betrekking op een stuk originaliteit en intellectualiteit. Open mensen zijn nieuwsgierig naar en staan open voor nieuwe opvattingen, mensen, en ervaringen. Mensen die weinig open zijn houden er meer traditionele opvattingen op na en houden over het algemeen niet zo van verandering.
Als we vaststellen dat we verliefd zijn geworden op iemand, gebeurt dit vaak op basis van euforische gevoelens van verliefdheid. We denken constant aan de persoon en verlangen naar verbinding met de ander, zowel fysiek als emotioneel. We willen de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van de ander kennen.
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat je onderbuikgevoel één van de belangrijkste dingen is in een relatie. Misschien nog wel belangrijker dan je gevoel voor hem. Dus als je het gevoel hebt dat jullie een goede match zijn, speelt dit een grote rol in of jullie lang en gelukkig samen zullen blijven.