Voor het loslopen neem je een lange lijn en ga je ze tijdens het loslopen meerdere keren terugroepen. Telkens als ze terugkomen ga je ze belonen en laat je ze weer gaan. De hond leert dan dat komen naar jou altijd iets leuk oplevert en niet persé wil zeggen dat ze worden aangelijnd of naar huis gaan.
Het goed volgen van je hond staat of valt met het vasthouden van de aandacht. Met een hondenspeeltje of koekje in de hand houd je zijn aandacht vast. Hij zal naast je lopen met zijn kop naar jou gericht. Eens in de zoveel tijd geef je hem een beloning en geef je hem het commando 'volg'.
De beste manier om jouw hond aan de lijn te leren lopen is door te beginnen in een omgeving waar het dier weinig afleiding heeft. Loop bijvoorbeeld een paar rondjes door de tuin of neem het dier mee naar een rustige plek. Zo heeft jouw hond alleen oog en aandacht voor jou.
Stap voor stap leren lopen zonder trekken aan de lijn
Zoek een omgeving zonder afleiding en houd veel kleine, hondensnacks bij de hand. Kies iets dat hij écht heel lekker vindt! Blijf heen en weer of in cirkels lopen. Blijf je hond belonen als hij blijft volgen.
Er zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om trekken aan de riem tegen te gaan. De Gentle Leader is daar een voorbeeld van. De band loopt over de snuit van de hond, waardoor het hoofd van de hond bij trekken opzij getrokken wordt. Hierdoor zal de hond minder geneigd zijn om te trekken.
Wil de hond niet lopen, kijk dan eerst of hij mank loopt en of er iets tussen zijn tenen zit. Kleine wondjes op de voeten zijn pijnlijk voor een hond, maar ze kunnen makkelijk ontstaan als er bijvoorbeeld glas op straat ligt. Vermoed je dat je hond pijn heeft, ga dan naar de dierenarts.
Eerst met een beetje afleiding, bijvoorbeeld een rondlopend persoon. Dan met veel afleiding, zoals meerdere of druk pratende mensen, dan met druk pratende en druk gebarende mensen, enzovoort. Oefen vanuit verschillende situaties, dus niet alleen in de huiskamer maar ook in een andere woonruimte.
Indien je met een hond op straat loopt, is het prettig om aan de linkerkant van de weg te lopen. Op deze manier zie je het verkeer op je af komen wat veiliger is dan wanneer het verkeer je in de rug nadert. Als de hond dan rechts zou volgen zou dat aan de kant van het verkeer zijn.
Wat je wel kan proberen is iets richting zijn mandje te lopen. Ga desnoods zitten op die plek en kijk of je jouw hond op een gegeven moment ziet ontspannen. Als je hond voer aanneemt, kan je vanaf die plek ook voertjes richting de hond gooien. Zorg er voor dat hij jou altijd met iets positiefs associeert.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
Want over het algemeen mogen onze honden van alles als ze los zijn. Ze mogen overal lopen, snuffelen, rennen, achteraan jagen enzovoort. Doordat we geen regels hebben weet onze hond niet wat wij van hem verwachten.
Je kunt je hond letterlijk begrenzen met bijvoorbeeld een lange lijn of een hekje. Zo kun je je hond achter een hekje plaatsen als er bezoek komt, zodat hij simpelweg niet bij het bezoek kan komen. Met de lange lijn kun je een hond die najaagt tegenhouden. Dus stel dat je pup in een tafelpoot hangt.
Het kan verleidelijk zijn om je commando te herhalen als je hond je de eerste keer negeert, maar door het commando te herhalen, leert je hond alleen om het te negeren. Maak gewoon een geluid en doe gek om de aandacht van uw hond te trekken, zodat hij naar je toe komt.
Hond afleren te reageren op andere honden
Maak een plan voor training en bouw dit in kleine stapjes op, waarbij je steeds meer uitdaging en afleiding opzoekt. Om je hond te leren dat hij andere honden moet negeren, is het belangrijk dat je hem alternatief gedrag leert.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Een hond kan in zijn riem gaan bijten wanneer hij teveel energie heeft. Wanneer je hond de hele dag binnen in zijn mand ligt kan hij zijn energie niet kwijt en zal hij deze zelfs opsparen. Op het moment dat hij eindelijk met zijn eigenaar mag gaan wandelen moet hij deze energie kwijt en zal hij in de riem gaan bijten.
Nadelen van de halsband
In de nek van jouw hond zitten zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, aders, luchtpijp, slokdarm, etc. Wanneer de hond trekt (enkele keer of constant) of wanneer je zelf heel hard moet trekken aan de halsband krijgt de nek een klap. Deze klappen aan de nek van jouw hond kunnen schade veroorzaken.
Alle honden zijn dol op hun eigen warme en comfortabele bench waar ze rustig in kunnen liggen. Ze vinden het fijn om een veilige plek te hebben om in uit te rusten, of waar ze weg kunnen kruipen wanneer ze bang zijn voor onweer of vuurwerk.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Hij speelt, eet, slaapt - en dat gaat heel de dag door. Het advies is om na elk slaapje en elke maaltijd naar buiten te gaan en hem zo langzaam zindelijk te maken. In de loop van de tijd vraagt de pup iets minder aandacht. Maar ook het opvoeden, trainen en spelen blijft een hoop tijd en energie vragen.
Als jouw hond niet wil lopen, kun je hem met koekjes of snacks mee gaan nemen. Als hij eenmaal netjes met je meeloopt, kun je hem met deze koekjes gaan belonen; gebruik de koekjes niet om te lokken, maar durf in dat geval ook gewoon aan de riem te trekken.
Halverwege de wandeling stoppen
Het is mogelijk dat jouw hond oververmoeid raakt tijdens de wandeling. Soms vergeten we dat de hoeveelheid beweging die we de hond geven moet verminderen naarmate hij ouder wordt. Het is ook mogelijk dat jouw hond bijvoorbeeld lichamelijk iets heeft, waardoor hij niet verder kan lopen.
Een volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar)
Voor een kleinere hond is een half uur tot een uur waarschijnlijk genoeg, maar een grote hond met veel energie heeft waarschijnlijk meer baat bij een wandeling van anderhalf uur.