Er hebben honderden soorten dinosauriërs geleefd. Zij hadden allemaal 4 poten, een lange staart, een dikke huid en ze leefden op het land. De kleur van de dinosauriërs is aan niemand bekend. Maar men neemt aan dat ze een schutkleur hadden, zodat ze goed pasten in hun leefomgeving.
Het beste antwoord. In een toenemende lijn naar het verleden toe: amfibieën (400 miljoen jaar geleden),vissen(450 miljoen jaar geleden),throchophoren(500 miljoen jaar geleden),sponsachtigen(850 miljoen jaar gel.),protozoën(1 1/2 miljard jaar gel.).
Dinosaurussen of dinosauriërs leefden heel lang geleden: zo'n 225 miljoen jaar terug. Ze zijn 66 miljoen jaar geleden uitgestorven. In die tijd waren er nog geen mensen. De eerste mensen verschenen zo'n 125.000 jaar geleden.
Tijdens het Trias, 251 tot 200 miljoen jaar geleden, lag vrijwel alle continentale massa bij elkaar in het supercontinent Pangea. Uit reptielen van de groep der Archosauria — waarvan tegenwoordig alleen nog de krokodillen en de vogels over zijn — ontstonden de eerste dinosauriërs.
Dino's leefden in het Mesozoïcum, die periode begon zo'n 251 miljoen jaar geleden en duurde wel 180 miljoen jaar! Dino's waren toen de machtigste dieren op aarde. Alle dieren die op dino's lijken maar in andere tijdperken leefden, zijn dus officieel geen dinosaurussen. Alle dino's leefden alleen op het land.
Hij heeft lange dunne tanden aan de voorkant zodat hij bladeren van bomen af kan schrapen. Planteneters hebben over het algemeen een lang darmkanaal, botte klauwen en tanden die geschikt zijn voor het vermalen van planten. Interessant is dat deze dino niet kauwde, maar stenen inslikte om plantenresten te vermalen.
Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
Op een dag, 66 miljoen jaar geleden, kwam aan bijna al het leven op aarde een plotseling en apocalyptisch einde toen het tijdperk van de dinosauriërs op gewelddadige wijze werd beëindigd met de inslag van een asteroïde.
Het mannetje en het vrouwtje duwden hun cloaca tegen elkaar aan om zich voort te planten. Mannelijke dinosaurussen hadden waarschijnlijk net als bepaalde mannetjesvogels ook een penis, die een stukje uit de opening piepte als die tegen de opening van het vrouwtje werd geduwd.
De kip is wel vaker de pineut als proefdier. Alle vogels stammen af van de dinosaurus, maar de kip lijkt genetisch nog het meest op een dinosaurus.
Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.
Toen de dinosaurus ontstond, was er voedsel in overvloed en weinig concurentie. Ze konden altijd eten wat ze maar wilden, er was een overvloed, hierdoor werden ze steeds grote en groter, er kwamen steeds nieuwe soorten bij en als ze goed in het geheel pasten bleven ze, of anders verdwenen ze weer gewoon.
Je denkt misschien dat Tyrannosaurus rex de gevaarlijkste dino ooit was, maar dat hangt er helemaal vanaf aan welke tijdgenoot van T- rex, zo'n 67 miljoen jaar geleden, je het zou vragen. Een Triceratops zou het daarmee waarschijnlijk wel eens zijn. Die was er als de dood voor.
Tyrannosaurus was een reusachtige vleeseter, die tot veertien meter lang en acht ton zwaar kon worden. Hij liep op sterke, hoge achterpoten waarbij de horizontale, brede romp in evenwicht gehouden werd door een korte, zware staart. De voorpoten waren heel klein.
De eerste resten van een dinosauriër zijn voor zover bekend gevonden door May Ann Mantell uit Engeland. Ze deed de ontdekking in 1822 in het zuiden van Engeland. Ze vond een stuk van een dijbeen en een paar tanden. Deze vondst bracht ze naar Richard Owen, een professor bij de universiteit van Oxford.
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
Dinosaurussen leefden zo'n 170 miljoen jaar op de aarde. Ze zijn inmiddels zo'n 65 miljoen jaar uitgestorven door de evolutie. Er zijn tot nu toe al 1100 verschillende soorten dinosaurussen ontdekt en er komen elk jaar nog nieuwe ontdekkingen bij.
Nee. Want de dinosaurus is er niet meer, maar de genen van het dier zijn niet helemaal verdwenen. De dino's leven eigenlijk voort in de directe afstammelingen van de dinosaurus: vogels. “Vogels zijn levende dinosaurussen,” concludeert Horner.
66 miljoen jaar geleden sloeg een gigantische meteoriet in op de plek waar zich nu het Mexicaanse schiereiland Yucatan bevindt. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de meteoriet verschillende zware aardbevingen veroorzaakte, wat op zijn beurt vloedgolven teweegbracht.
65 miljoen jaar geleden slaat er een meteoriet in op aarde. Niet zo fijn voor de dinosaurussen die dan op aarde wonen. Door de inslag ontstaat er een tsunami, wordt het ijskoud en sterven veel dieren uit. De meteorietinslag is dus op meerdere manieren fataal voor de dinosauriërs.
Dus werd altijd gedacht dat het wel een soort brullen zou zijn, net als leeuwen. Maar onderzoekers van de University of Texas komen met een nieuwe theorie, dino's zouden wel eens gekoerd kunnen hebben, net als duiven.
Drie periodes. Dinobotten worden alleen gevonden in hele oude gesteentelagen van tussen de 230 en 65 miljoen jaar oud. Die lagen vallen binnen drie geologische perioden: de Trias (245 tot 207 miljoen jaar geleden), de Jura (207 tot 146 miljoen jaar geleden) en het Krijt (146 tot 65 miljoen jaar geleden).
"We weten dat ze oren hadden waarmee ze geluiden met een lage frequentie konden opvangen", stelt het INAH. "Dus ze moeten vreedzaam maar ook spraakzaam zijn geweest." Volgens de paleontologen konden de dinosauriërs 'geluiden uitstoten om vijanden weg te jagen of voor voortplantingsdoeleinden'.