'Hoi', 'Hallo' en 'Goedendag' kan de hele dag door. Andere begroetingen gebruik je juist alleen in de ochtend, middag of avond. Ook is er soms een verschil tussen een formele en informele begroeting. De formele begroeting gebruik je bij zakelijke contacten, mensen die je niet kent of personen die wat ouder zijn.
Houdoe (met klemtoon op de eerste lettergreep) is een Brabants woord dat in grote delen van Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland, Limburg en in delen van noord Antwerpen gebruikt wordt als afscheidsgroet.
Hand. In de westerse samenleving is het hand geven de meest gebruikte non-verbale begroeting tussen personen. Dit doet men met de rechterhand terwijl men elkaar in de ogen aankijkt. Een variant die weleens voorkomt is de zogenoemde boks ((en) fist-bump) waarbij de personen elkaar zachtjes met de rechtervuisten aanraken ...
We zeggen 'doei' door een formele hand te schudden, elkaar drie zoenen te geven of door je zakelijke e-mail te eindigen met een slotgroet. Iedereen gebruikt zijn eigen stijl. De een kiest voor de standaard 'Met vriendelijke groet', de ander kiest voor een creatievere en informelere variant.
Ken je de ontvanger helemaal niet, of is er sprake van een formele situatie, dan is ook hier Geachte de beste keuze. Bij informelere berichten is Beste een goede optie, maar ook bijvoorbeeld Dag, Hallo of Goedemorgen/-middag zijn mogelijk. Ken je elkaar goed, dan kun je ook nog kiezen voor een aanhef als Hoi of Hi.
Met vriendelijke groeten en Met vriendelijke groet zijn de gebruikelijkste formuleringen. Die vormen zijn ook zonder met mogelijk: Vriendelijke groeten, Vriendelijke groet. Als een brief of e-mail een duidelijk informeel karakter heeft, zijn ook andere slotgroeten mogelijk: Groeten, Groet, Groetjes, Hartelijke groet.
Voorbeeld: `Hallo, wat is hier aan de hand?` 1) Aanroep 2) Begroeting 3) Dag 4) Gegroet 5) Goedendag 6) Groet 7) Ho 8) Ho-geroep 9) Hoi 10) Iemand gedag zeggen 11) Joehoe 12) Latijnse groet 13) Telefonische begroeti...
Ook een informelere begroeting als Dag, Goeiedag, Goedemorgen, Goedemiddag, Goedenavond of Hallo, zonder aanvulling, is mogelijk als aanspreking van een persoon van wie men de naam niet kent.
Groetwoorden worden in allerlei situaties gebruikt. Sommige groeten zijn zowel groetwoorden als afscheidswoorden, of worden gebruikt als uitroep van verbazing. Groetwoorden worden zo vaak gebruikt dat ze met de juiste intonatie op velerlei manieren kunnen worden gebruikt.
Natuurlijk zijn er omstandigheden, dat men aan dit voorschrift niet strikt de hand kan houden. Jongere personen groeten ouderen het eerst op straat.Lager geplaatsten groeten hun chefs, werkgevers e.a. hooger geplaatsten het eerst. (Dit geldt ook voor vrouwelijke kantoor- en fabriekspersoneel e.d.).
In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen. De rest van het land heeft het van hen overgenomen.
'Doe je het wel, was dan vaak je handen.Een goed alternatief is het wrijfje.Even kort je hand op iemands schouder als begroeting.Mannen doen vaak een hardere klop, maar een zachte wrijf volstaat ook.
Nederlands is de officiële taal van Nederland.De Nederlandse Gebarentaal (NGT) en de Friese taal in de provincie Fryslân zijn allebei door de wet erkend in Nederland.
Waarom gebruikt het Engels het woord Dutch voor het Nederlands (en de Nederlanders)? Dutch komt van de oude benaming Duitsch of Dietsch voor het Nederlands.
Maar de naamvals-n in goedenmorgen, goedenmiddag en goedennacht was niet hoorbaar, en dus lieten taalgebruikers hem steeds vaker weg. Uiteindelijk verdween hij halverwege de 20ste eeuw. Nu is de schrijfwijze zonder n bij goedemorgen, goedemiddag en goedendag zelfs de enige correcte spelling.
We schrijven de woorden goedendag en goeiendag aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedendag geschreven staat, kan dat ook als goeiendag gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiendag gezegd. De spellingen zonder n, goededag en goeiedag, zijn ook correct.
Het woord goedemiddag staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Het woord hello ontstond aan de telefoon
Zakenmannen zouden de lijnen constant open hebben, zodat ze de hele dag in verbinding met elkaar zouden staan.
Sara: Hey, oe est? (Hallo, hoe gaat het?) Ben: Hoed, e me joen/gie? (Goed, en met jou?)
Gebruik van er
Eigenlijk betekent 'er' hetzelfde als 'daar'. Het is eigenlijk een verzwakte vorm van dit woord. Wanneer 'er' als plaatsaanduiding wordt gebruikt, verwijst het naar een plaats waarvan je weet over welke plaats het gaat. Voorbeeld: Ik werk al drie jaar bij dit bedrijf - Ik werk er al drie jaar.
2. De e-mail afsluiten met groetjes. Groetjes klinkt wat al te zoetjes, familiair en bovendien wat zacht. Een e-mail is formeler dan een conversatie, dus als afsluiting voor professionele e-mail gebruik je geen groetjes.
Met hartelijke groeten, Met vriendelijke groet, (enkelvoud in plaats van meervoud) Groeten, Groetjes, (heel informeel)
'Hoi', 'Hallo' en 'Goedendag' kan de hele dag door. Andere begroetingen gebruik je juist alleen in de ochtend, middag of avond. Ook is er soms een verschil tussen een formele en informele begroeting. De formele begroeting gebruik je bij zakelijke contacten, mensen die je niet kent of personen die wat ouder zijn.