De ingreep wordt doorgaans in dagbehandeling uitgevoerd meestal onder plaatselijke verdoving. Er worden dan twee injecties aan de basis van de penis gegeven. De gehele penis is daarmee tijdens de ingreep verdoofd. Bij kinderen wordt de ingreep ook wel onder algehele anesthesie (narcose) uitgevoerd.
Volwassenen. Bij volwassenen kan de ingreep poliklinisch onder lokale verdoving plaats hebben. Hiertoe wordt de penis verdoofd door 1 of 2 injecties ter plaatse van de basis van de penis te geven. Afgeraden wordt om na de ingreep zelf een auto te besturen; geadviseerd wordt om voor vervoer naar huis zorg te dragen.
Na de ingreep
Het gebied van de ingreep kan gevoelig of branderig zijn. U kunt paracetamol tegen de pijn gebruiken. Het is raadzaam om deze pijnstillers voor de ingreep in huis te hebben. Het verstandig om het op de dag van de ingreep en de dag erna rustig aan te doen.
De eerste 6 weken na de operatie mag u geen seks hebben. Anders is de kans groot dat de wond weer open gaat. De ingreep verandert uw gevoel bij seks meestal niet of nauwelijks. Het is ook beter om de eerste 2 weken niet te sporten, baden en zwemmen.
Normaal gesproken doet het plassen na een besnijdenis geen pijn omdat er niet aan de plasbuis wordt geopereerd. Tijdens de ingreep wordt de uitgang van plasbuis wel goed bekeken of deze niet te nauw is. Wanneer dit het geval is, wordt de plasbuis wat verder opengemaakt.
Wanneer de ouders hun zoon willen laten besnijden, dan adviseren wij om dit op zeer jonge leeftijd te laten doen. Een zuigeling die slechts enkele weken of maanden oud is, merkt – behalve van het prikje voor de verdoving – weinig van de besnijdenis. Daarom: hoe jonger, hoe beter!
Besnijdenis kent, anders dan vaak wordt gedacht, ook risico's op complicaties. Met name bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen komen regelmatig voor. Ook sterfgevallen zijn gerapporteerd. Op latere leeftijd ontwikkelen besneden mannen veel vaker seksuele problemen.
Als na de besnijdenis de verdoving is uitgewerkt is er soms wat napijn, maar meestal is die bij volwassen mannen maar gering. Bij een normale genezing zonder problemen is de penis na 3 tot 4 weken geheeld.
Bij een volwassen man zal meestal gekozen worden voor een volledige besnijdenis. De eikel zal in dat geval zowel bij een erectie als bij de penis in slappe toestand geheel bloot liggen. De meest voorkomende reden om dit soort ingreep te laten uitvoeren, is een fimosis of vernauwing van de voorhuid.
De eikel heet niet voor niets zo, hij lijkt inderdaad enigszins op de vrucht van een eik. Evenals de penis, is de eikel voorzien van zwellichamen. De huid van de eikel is geen normale huid, zoals op de penis, maar slijmvlies. De urinebuis mondt in de eikel uit.
Na de ingreep is het verstandig het de rest van de dag rustig aan te doen. Het is verstandig de eerste twee weken niet te sporten en te zwemmen. Het is beter tijdelijk een normaal ondersteunende onderbroek (geen boxershort) te dragen. U mag geen geslachtsgemeenschap hebben tot 4 weken na de ingreep.
na 6 weken is wond van de penis genezen. Bij nachtelijke of ochtenderectie kan penis gevoelig zijn. Het is belangrijk dat de patiënt vanaf de tweede dag na de besnijdenis, na verwijdering van het drukverband, elke dag onder de douche gaat, waarbij de besnijdeniswond goed wordt schoongespoeld gedurende 5-7 dagen ca.
De dag na de operatie kan uw kind weer zijn gang gaan. De basisregel van wondbehandeling is het schoon en droog houden van het wondgebied. De dag na de ingreep moet u het verband verwijderen, eventueel na losweken met lauw water (onder de douche). Na twee dagen mag uw kind weer kort douchen.
Draag normale onderbroeken (geen wijde boxershorts) om de penis zoveel mogelijk te ondersteunen. De eerste week na de operatie is het verstandig niet te gaan werken. Ook sporten of zwemmen wordt de eerste twee weken na de operatie afgeraden. Verder mogen besneden mannen zes weken geen geslachtsgemeenschap hebben.
Wanneer een jongen besneden is, heeft hij geen voorhuid meer, of een stuk minder voorhuid. De eikel is dan bloot, als een kale knots. Als je onbesneden bent hoef je niks te doen met je voorhuid als je seks gaat hebben. Wanneer je naar binnen gaat of als je het condoom omdoet verschuift je voorhuid vanzelf.
De eerste drie dagen na de operatie is het verstandig een strakke onderbroek of zwembroek te dragen. Erecties kunnen in het begin een vervelend gevoel geven. Naarmate de wondgenezing vordert, verdwijnt dit ongemak.
Op basis van een medische indicatie wordt een besnijdenis wel vergoed uit het basispakket. Een besnijdenis kost in een speciale kliniek doorgaans 265 euro. In een ziekenhuis wordt soms wel 2000 euro gevraagd.
Operatie. De ingreep duurt ongeveer twintig minuten. Bij de operatie snijdt de uroloog de voorhuid in, die vervolgens met een aantal oplosbare hechtingen wordt gesloten. Deze hechtingen lossen meestal na twee weken op en hoeven dus niet verwijderd te worden.
Een medische reden voor een besnijdenis is een vernauwing van de voorhuid (fimosis) waardoor een erectie pijnlijk kan zijn en het moeilijk is de eikel schoon te houden. Andere medische redenen voor een besnijdenis zijn lichen sclerosus, paraphimosis en terugkerende balanitis.
Het meest voorkomende probleem is de vernauwing van de plasbuis. Volgens de schaarse medische literatuur krijgt één op de vijf besneden jongens daar last van. Het probleem ontstaat doordat de ontblote eikel tegen het ondergoed schuurt en licht verhoornt. De opening van de plasbuis slibt dan een beetje dicht.
Na de operatie
Na de besnijdenis zit er meestal geen verbandje op de eikel zelf. De eerste dagen kan de eikel pijn doen. De eikel ziet er na de operatie rood en dik uit. Dit duurt een paar dagen.
In Nederland raden artsen godsdienstige besnijdenis af
Het is in veel landen in de wereld heel normaal dat een jongen besneden wordt. Vaak om godsdienstige redenen, maar soms ook omdat men het hygiënischer vindt. In Nederland worden jongens in Islamitische en Joodse gezinnen doorgaans besneden.
Besnijdenis of circumcisie is verwijdering van de gehele voorhuid zonder dat een afwijking in de voorhuid aanwezig is. Dit gebeurt om religieuze of hygiënische redenen. Het nut van hygiënische circumcisie is niet bewezen. Een goede dagelijkse hygiëne blijft van belang, besneden of onbesneden.
Volgens de artsen is er wetenschappelijk bewijs dat door besnijdenis de kans op infectie aan de urinewegen vermindert. Ook neemt het risico op kanker aan de penis en het oplopen van seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder hiv, af.