Is er een kabel aanwezig dan zal de weerstand van de kabel tot gevolg hebben dat de stroom gaat afnemen volgens de wet van Ohm. Dus, hoe langer een kabel, hoe hoger de weerstand, en vervolgens hoe lager de stroom. Een lagere stroom heeft een langere uitschakeltijd tot gevolg.
Hoe kleiner de soortelijke weerstand, hoe beter het materiaal geleidt. De lengte (L) van de draad (in m). Hoe langer de draad, hoe groter de weerstand: lengte en weerstand zijn recht evenredig.
De weerstand van een draad is niet alleen afhankelijk van het materiaal, de diameter en de lengte maar ook van de temperatuur. Voor de meeste materialen, inclusief koper, geldt dat hoe heter de draad is hoe hoger de weerstand.
Dit is de straal (r) en die heb je nodig om het oppervlak van de doorsnede te berekenen met A=pi*r^2. 1 mm is 0,001 m en de helft hiervan is 0,0005 m. U zegt in het filmpje dat de formule voor de soortelijke weerstand is: R=rho x (lengte van de draad:A).
Reacties. Als een draad langer wordt (dus l groter is) is er meer weerstand! Als jij een langere weg moet lopen kost je dat ook meer moeite. Dus als l groter wordt, is R groter.
Weerstandsmetingen worden gewoonlijk uitgevoerd om de conditie van een onderdeel of stroomkring te bepalen. Hoe hoger de weerstand, hoe lager de stroom. Als de weerstand abnormaal hoog is, is een van de vele mogelijke oorzaken dat de geleiders beschadigd zijn als gevolg van doorbranden of corrosie.
Aan deze formule kunnen we zien dat hoe groter de spanning is, hoe groter de stroomsterkte is. Ook zien we dat hoe groter de weerstand is, hoe kleiner de stroomsterkte is.
Een weerstand is een elektrische component die de eigenschap elektrische weerstand heeft. Het is een voorwerp dat dient om de doorgang van elektrische stroom te bemoeilijken, er weerstand aan te bieden, met als gevolg een spanningsval over de weerstand.
De weerstand die een draad geeft hangt af van een paar factoren: Lengte van de draad (hoe langer hoe groter de weerstand) Diameter van de draad (hoe dikker hoe kleiner de weerstand) Soort materiaal waar de draad van gemaakt is.
Hoe dunner de kabel, hoe meer weerstand deze heeft. Deze weerstand heeft als gevolg dat er een spanningsval ontstaat over de kabel op het moment dat er stroom door de kabel loopt. Immers U (Volt) = I (stroom) x R (weerstand). Omgekeerd geldt: hoe dikker de kabel, hoe minder weerstand en hoe minder spanningsverlies.
een weerstand is niet gemaakt om door te branden. Dus zijn ook zo gemaakt dat wanneer er een te groot vermogen in een weerstand ontwikkeld word, dat deze niet ontvlamt, maar eerder doorsmelt.
De weerstand van een geleider is afhankelijk van de temperatuur. Als de temperatuur stijgt, neemt de weerstand van de meeste geleiders toe, van o.a. koolstof neemt de weerstand daarentegen af.
Wet van Ohm
Hoe hoger de weerstand van een voorwerp; laten we zeggen een stroomdraad, des te meer energie kost het voor de elektronen om er doorheen te bewegen, en dus wordt de spanning die over de draad staat vanzelf hoger.
Een weerstandsdraad is een elektrisch geleidende draad die wordt toegepast vanwege zijn elektrische weerstand. Bijkomende eigenschap is dat het materiaal bestand moet zijn tegen hoge temperaturen. Men noemt de term weestandsdraad dat zorgt tegen de verhitting.
Ohm heeft experimenteel vastgesteld dan indien de spanning over een weerstand wordt verhoogd, de stroom door de weerstand toeneemt. Als de spanning over de weerstand afneemt, neemt de stroom ook af. Bijvoorbeeld: als de spanning over een bepaalde weerstand wordt verdubbeld, verdubbeld ook de stroom door deze weerstand.
) of resistiviteit is de eigenschap van een materiaal om een elektrische stroom te weerstaan. De eenheid waarin de soortelijke weerstand van een materiaal wordt uitgedrukt in Ω·m2/m, verkort tot Ω·m (ohm·meter).
Zo kan je dus bijvoorbeeld 2 Ampère vermenigvuldigen met 230 Volt, je hebt dan 460 Watt.
Dit verband tussen de spanning, stroom en weerstand is vastgelegd in de wet van Ohm (naar de Duitse natuurkundige Ohm): In een geleider waardoor een elektrische stroom vloeit, is de stroom recht evenredig aan de spanning, en omgekeerd evenredig aan de weerstand.
Wanneer het koud is werkt je lichaam hard om warm te blijven. Doordat je lichaam harder aan het werk is daalt je weerstand. Dit zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld virussen en bacteriën.
De weerstand van een geleider is afhankelijk van de temperatuur, in de meeste materialen neemt de weerstand toe (het elektrisch geleidingsvermogen neemt af) bij toenemende temperatuur.