Cellulosevlokken (ook wel 'papiervlokken') worden ingeblazen in muren en tussen dakbalken, of open geblazen op de zoldervloer. Door de volledige en kierloze vulling en het goede isolatieniveau blijft je woning in de zomer koel en in de winter aangenaam warm.
De warmtecapaciteit van Isofloc cellulose isolatie is 2150 J/Kg*K. Cellulose wordt met een densiteit van 35 Kg/m3 (vloeren / plafonds) tot 55 Kg/m3 (wanden en daken) ingeblazen.
Cellulose en brand
Cellulose heeft brandklasse B. Ondanks dat het materiaal uit gerecycled papier bestaat heeft het dus een zeer goede brandklasse.
Het biedt goede isolerende eigenschappen
Cellulose isolatie heeft een lage warmteoverdracht. Zo zorgt u dat er 's winters niet teveel warmte uit uw woning kan ontsnappen, en uw woning in de zomermaanden lekker koel blijft. Ook de geluiddempende eigenschappen van dit isolatiemateriaal zijn een groot voordeel.
De isolatiechips kosten zijn indicatief en vanaf € 25,00 per m2. De prijs is o.a. afhankelijk van de bereikbaarheid van de kruipruimte, het aantal delen waaruit de kruipruimte bestaat, eventuele obstakels en het oppervlak van de kruipruimte.
Daarom worden isolatieplaten (PIR, PUR, XPS of EPS) verkozen boven glas- of rotswol. Zijn er veel leidingen aanwezig op het plafond? Dan is PUR spuitisolatie de beste keuze, zodat alle kieren naadloos opgevuld worden.
Easycell zijn wollige, cellulosevlokken die gemaakt van oud krantenpapier. Onder lichte druk worden deze cellulose vlokken in de holle ruimte geblazen. Daardoor ontstaat er een homogene laag die gelijkmatig over de hele ruimte is verdeeld. Hierdoor wordt de klankkastvorming opgeheven.
Cellulose is een stof die voorkomt in planten en hout. De stof wordt gebruikt in verschillende consumentenproducten. Bij normaal gebruik. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond doen.
Er wordt vaak gekozen voor EPS om de vloer te isoleren. Echter heeft de EPS in ons assortiment, evenals PIR, niet de beste geluidsisolerende eigenschappen. Glaswol en steenwol isolatie zijn daarmee de beste keuze voor het isoleren tegen geluid.
In de vloer of plafond kun je Easycell vanaf 30 kg per m3 inblazen. Dit is voldoende gewicht om het inklinken tegen te gaan. De kwaliteit van deze cellulose vlok is zo goed, dat je met een lage densiteit kunt inblazen, zonder dat deze inklinkt! Voor de wand en de schuine kap kun je vanaf 40 kg per m3 Easycell inblazen.
Er zijn drie soorten populaire isolatiematerialen om de spouwmuur mee te isoleren: glaswol, EPS parels (zwart) en PUR. Minder vaak gekozen isolatie is steenwol, vlasisolatie, kurk en UF-schuim.
Voor minerale wol, zoals glas- en steenwol, heb je al snel een dikte van 13 tot 16 centimeter nodig. Hiermee behaal je een rd-waarde van ongeveer 4,5 m² K/W. Gebruik je cellulose vlokken, dan heb je voor dezelfde rd-waarde ongeveer 16 tot 21 centimeter dikte nodig.
Zorg ervoor dat de stroken isolatie 1 á 2 cm breder zijn dan de houten balkenconstructie. Op deze manier klemt u het isolatiemateriaal er makkelijk tussen en kunt u uw plafond afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. Deze platen kunnen makkelijk op de houten balken vastgeschroefd worden.
Een vals plafond met glaswol van ISOVER biedt een doeltreffende oplossing tegen lucht- én contactgeluid. Hoe dikker de glaswol, hoe beter het resultaat. Perforatie van het plafond voor bijvoorbeeld inbouwspots heeft een nadelige invloed op de akoestische prestaties. Vermijd ook het gebruik van houten draagstructuren.
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.
R-waarde en hoe R-waarde berekenen
Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. De berekening van de R-waarde is afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat.
De isolatiechips zijn leverbaar in zakken van 500 liter. Voor een isolatielaag van 25-30 cm, heeft u één zak per 2 m² nodig.
Voor de kruipruimte ventilatie boren wij – net boven het maaiveld – gaten in de buitenmuren van uw woning. Deze boorgaten, met 5 cm diameter, gaan schuin naar beneden, naar de kruipruimte. In de gaten worden ventilatiekokers naar de kruipruimte bevestigd.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
De vervuiling in de spouw verhindert dat het isolatiemateriaal gelijkmatig in de spouw verdeeld wordt waardoor na isolatie koudebruggen kunnen gaan ontstaan. Niet alleen gaat dit ten koste van de thermische isolatie maar kan het op termijn ook leiden tot vochtplekken op de binnenmuur.
Als we voor de beste spouwmuurisolatie kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding, dan kunt u het best kiezen voor EPS-parels of glaswol. Deze isolatiesoorten geven het hoogste rendement. Dit is ook te herkennen aan het HR++ label (terug te vinden op onder andere de verpakking).