Het is heel belangrijk dat de gedroogde tomaten op voldoende olijfolie worden bewaard en dat ze genoeg gedroogd zijn. En dat je het potje in de koelkast bewaart natuurlijk. Normaal zou je de tomaatjes dan toch enkele weken moeten kunnen bewaren. Als het echt niet lukt, kan ze ook nog invriezen in kleine porties.
Zongedroogde tomaatjes zijn super veelzijdig en dus ook in erg veel gerechten een lekkere smaakmaker. Zontomaatjes zijn lekker in Italiaanse gerechten zoals op pasta's en pizza's, in salades, bij vis, kip, kaas en door quiches. Maar er kan werkelijk oneindig mee gecombineerd worden!
Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed. Tomaten leg je beter niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten. Tomaten produceren namelijk veel ethyleen, een stof waar andere groenten en fruit sneller van bederven.
Eerst worden de tomaten in tweeën gesneden en in een schoonmaakbad gelegd. Na een week zonnebaden is zo'n 90 procent van de originele tomaat verdampt. De smaak wordt daardoor extra geconcentreerd en dit proces maakt tomaten langer houdbaar.
Zongedroogde tomaten zitten niet alleen bomvol smaak, ze zijn ook volgepakt met gezonde voedingsstoffen. De gedroogde tomaatjes bevatten veel verschillende vitamines en mineralen en zijn een rijke bron van vezels. Zongedroogde tomaten zijn onder andere erg rijk aan kalium.
Bewaar de tomaatjes in de koelkast, in een potje in olijfolie. Zorg er voor dat ze onderstaan. De olijfolie uit het potje kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld salades of couscous op smaak te brengen.
Eens geopend, raadt Barilla aan een pot saus nog 3 tot 5 dagen in de koelkast te bewaren. Op elk moment gedurende deze periode kunt u restjes saus invriezen. Giet de saus in een diepvriesbakje en u kunt ze nog 3 maanden bewaren.
Tomaat bereiden & bewaren
Bewaar tomaten op een koele plek. Bewaar tomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Zongedroogde tomaat bewaren
Niet onbeperkt houdbaar maar toch al snel enkele weken. Meestal zitten de tomaten immers in de olie, en dat zal iedere soort bederf verre houden. Een ongeopende pot kun je prima buiten de koelkast bewaren, maar let in dat geval wel op de tenminste houdbaar tot datum.
Laat de olie en knoflook een paar uurtjes in de gedroogde tomaten trekken voordat u ze eet, zo worden ze zachter. Hoe langer u wacht des te zachter worden uw tomaatjes. (u kunt de tomaten als ze te droog zijn ook nog even laten wellen in water). Let op met knoflook.
Koel en donker bewaren. Na openen gekoeld bewaren (max. 7°C).
Halfgedroogde tomaatjes, droog aan de buitenkant en nog sappig van binnen. Vol van smaak en heerlijk voor vele toepassingen. In de salade, op een broodje met kaas of door de pasta.
Gedroogde tomaten bestellen | Albert Heijn.
Cherrytomaten eet je als ze op kamertemperatuur zijn, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Wil je tomaten invriezen? Blancheer ze dan ca. 1 minuut en bewaar ze in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C.
Kunnen tomaten over de datum? Ja, dat kunnen ze! Tomaten zijn tot 2 weken na de pluk houdbaar als ze op kamertemperatuur worden bewaard. Om de houdbaarheid te verlengen, bewaar je ze in de koelkast.
Overrijpe tomaten zijn heel zacht, maar smaken nog altijd goed. Ze zijn uitermate geschikt om er een lekkere tomatensoep mee te maken. Hoe vaak heb ik mij niet opgewonden tijdens het snijden van een overrijp tomaat? Ondanks dat ik een heel scherp mes gebruikte, was het toch al heel snel een zooitje.
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Je doet de tomatenpuree best in een ander potje dat je kan afsluiten met een deksel. Druppel eerst nog wat olijfolie over het oppervlak, zo blijft de tomatenpuree afgesloten van de buitenlucht en is het langer houdbaar. Sluit het potje daarna nog af met een deksel. Reken een week tot twee weken houdbaarheid.
Volgens de houdbaarheidsdatum is voedsel in blik, zoals bijvoorbeeld tomatenpuree, drie jaar houdbaar, maar nu blijkt dat je het best nog vier jaar langer dan dat kunt bewaren! Zolang je het blik maar dicht houdt en op een koele plek bewaart.
Indien je de saus even hebt laten koken kan je ze daarna perfect nog een aantal dagen tot een week bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat de saus goed is afgedekt waneer je ze in de koelkast plaatst.
Houdbaarheid Gedroogde tomaten
gedroogde tomaten in olie ietwat langer, maximaal 10 tot 14 dagen. Zelf gedroogde tomaten kun je ongeveer een maand in de koelkast bewaren.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.