Vitamine D in olie is houdbaar tot de datum die op de verpakking is aangegeven.
Witkamp schat in dat vitaminesupplementen zo'n drie jaar houdbaar zijn. De afname van de werking compenseren door een extra dosis in te nemen, is volgens hem niet nodig. “Als je normaal eet, zoals het Voedingscentrum adviseert, krijg je niet snel een vitaminetekort.
Tabletten voor 20 microgram vitamine D kunnen zo minimaal 16 microgram en maximaal 30 microgram vitamine D bevatten. Dit zijn veilige marges. Vooral als het potje pillen (ver) over de datum is, bestaat de kans dat er minder vitaminen inzitten dan het etiket vermeldt.
Voor kinderen en baby's tot 4 jaar wordt geadviseerd extra vitamine D te slikken, omdat zij dit nog onvoldoende uit voeding en zonlicht halen. Dit is ongeacht of je je baby nu borstvoeding of flesvoeding geeft.
Bewaar ze niet in een medicijnkastje in de badkamer of in de koelkast, want daar zullen ze vocht opnemen. Een koele donkere plaats, zoals een keukenkastje, is ideaal.
Over het algemeen zijn de meeste voedingssupplementen twee jaar houdbaar. Maar wie de houdbaarheidsdatum per ongeluk vergeet en toch een oude pil inneemt, zal hoogstwaarschijnlijk niet ziek worden.
Op het label van voedingssupplementen staat een 'tenminste houdbaar tot' (THT) datum. Na de THT-datum kan de kwaliteit van een voedingssupplement achteruitgaan, maar in de meeste gevallen is het nog veilig om in te nemen. Je hoeft een potje waarvan de THT-datum is verstreken dus niet weg te gooien.
“Haal opgelucht adem: af en toe eens die vitamine D-druppeltjes vergeten, kan echt geen kwaad. Van de druppeltjes die je toedient, heeft je baby niet élke dag de volledige dosis nodig. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine: het teveel kan dus opgeslagen worden, zodat het lichaam een reservevoorraadje heeft.
Het grootste deel van de hoeveelheid vitamine D die we nodig hebben, wordt in huid aangemaakt door zonlicht. De huid van jonge kinderen is niet in staat om voldoende vitamine D aan te maken. Daarom hebben alle kinderen tot 4 jaar (dus tot en met 3 jaar) dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig.
Verwijder de verpakking van de betreffende vitamines en gooi deze in de daarvoor bestemde containers voor gescheiden afval weg.
Vitamine C heeft een zeer korte houdbaarheid omdat het oxideert of afbreekt wanneer het wordt blootgesteld aan zuurstof. De koelkast is een geweldige plek om vitamine C-serum te bewaren, omdat de koeling het oxidatieproces langer vertraagt dan wanneer het op kamertemperatuur wordt bewaard.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Maar het zuur uit fruit beschermt vitamine C juist weer tegen afbraak, ook na het persen. Bij het bewaren van het sap in de koelkast blijven de invloeden van temperatuur en licht ook beperkt. Bewaren van vers geperst sap kan dus best een dag of drie, mét behoud van (een deel) vitamine C.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Al jaren gebruik ik de producten van Lucovitaal, betrouwbaar merk en altijd in de aanbieding. Top service en snelle levering! Klantenservice reageert ook erg vlug op vragen.
Leverancier van voedingssupplementen Davitamon haalt veertien partijen van producten terug wegens de mogelijke aanwezigheid van ethyleenoxide in een van de toegepaste grondstoffen. De stof kan bij intensief gebruik problemen met de gezondheid opleveren.
Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over een teveel aan vitamine D, de totale hoeveelheid die je kind binnenkrijgt is zeker veilig. Nadelige effecten als gevolg van een overmaat aan vitamine D zijn namelijk zeer zeldzaam.
Het is niet erg wanneer je een keer vergeet om de vitamines te geven. Geef het supplement dan wanneer je eraan denkt. Probeer wel om van het geven van een supplement een dagelijkse gewoonte te maken. Geef daarom bij voorkeur op een vast moment vitamine D en K aan je baby, bijvoorbeeld bij het ontbijt.
Het advies in Nederland is alle kinderen van 0 tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven, ongeacht de voeding. Of je nu fles- of borstvoeding geeft, je baby heeft dus extra vitamine D nodig. D Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen.
Je kunt de druppels gewoon door de moedermelk (in een flesje dat je eerder hebt gekolfd) mengen. Wanneer je flesvoeding geeft, dan kunnen de vitamine druppels daar ook in worden toegevoegd. Let wel op dat je de vitaminedruppels toevoegt nadat je de fles hebt verwarmd. Zo gaan er geen vitamines verloren.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken. Ook vitaminen die te maken hebben met de aanmaak van hormonen gaan al heel snel aan de slag in je lichaam.