De bescherming van de cementdekvloer moet zeker gedurende de gehele eerste dag van de nabehandelingstijd duren. Vanaf de 4 dag na de realisatie is de zandcementdekvloer beloopbaar en na 7 dagen kan het bouwproces met lichte werkzaamheden worden voortgezet.
De droogtijd van bijvoorbeeld een zandcementvloer is circa 1 centimeter per week. Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken. Dit is echter niet altijd het geval omdat de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid ook van belang zijn.
Zonder versneller moet je al snel meer dan een week droogtijd in acht nemen. Met versneller kan onder gunstige omstandigheden na 3 dagen de vloer al belast worden.
Als stelregel qua droogtijd van een cementdekvloer wordt vaak gebruikt dat er een week droogtijd moet worden gerekend per cm dikte van de vloer. Het is nodig dat de nieuwe vloer volledig droog is voordat er verdere afwerking geplaatst kan worden.
Op een zandcementdekvloer kunt u na 24 uur al lopen, maar de vloer is nog wel te vochtig voor het plaatsen van een afwerkvloer. De zandcementdekvloer droogt ongeveer 1 centimeter per week. Heeft u een cementdekvloer van 8 centimeter dikte, dan moet u rekening houden met een minimale droogtijd van 8 weken.
Zandcementdikte bij hechtende zandcementvloer
Komt de cementgebonden zandcement rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je zandcement zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydriet, dan hanteer je een minimale dikte van 40 mm.
Als je gaat voor traditionele, cementgebonden zandcement moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeimortel gebruikt, is de dekvloer best 4 cm dik.
Wacht tot de vloer volledig droog is en egaliseer de vloer voordat je gaat betegelen. Normaal gesproken heeft een verse cementdekvloer 28 dagen nodig om volledig te drogen.
De droogtijd van een zandcementvloer duurt 1 week per cm. Dus wanneer de dikte 4 cm is, dan dient men 4 weken te wachten tot de zandcementvloer droog is. Echter is de vloer wel beloopbaar na 24 uur. Om te voorkomen dat de vloer te snel droogt, kun je een folie over de drogende vloer leggen.
Voor een dikte tot en met 4 cm reken je best een droogtijd van één week per centimeter. Voor elke extra centimeter tot en met 6 cm, reken je best 2 weken extra droogtijd. Voor elke bijkomende centimeter boven 6cm wacht je best 4 weken extra.
Een cementdekvloer afwerken betekent dat je de ondergrond voorbereidt op bescherming en verfraaiing met een vloercoating, en daarna de coating aanbrengt. Hier leggen we uit wat er mogelijk is. Een cementdekvloer is geen dragende vloer, maar een mengsel van zandcementspecie dat over de ondervloer wordt uitgesmeerd.
Nadat de vloer gegoten is laat je hem best enkele weken uitdrogen zonder de verwarming op te starten. Na 3 à 4 weken kan je de vloerverwarming opstarten op een laag niveau zodat het beton langzaam kan uitdrogen en uitharden. Starten doe je best met een watertemperatuur van 25°C.
De kant-en-klare zandcement mortel is geschikt voor diverse basis toepassingen en kan worden toegepast voor het maken van lagen onder afschot. Basis zandcement 729 kan zowel binnen als buiten worden toegepast.
Hoe wordt cement hard? Het uitharden van cement gebeurd doordat het fijngemalen mengsel na het toevoegen van water een plastische massa vormt. Er ontstaat door de ingrediënten van cement tijdens dit proces een chemische reactie die tot verharding leid.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar. De droogtijd hangt af van het soort egaline, de ondervloer, ventilatie en de dikte van de egaline vloer.
Zandcementvloer of beton? Een cementdekvloer of zandcementvloer is niet hetzelfde als een betonvloer. Het grootste verschil is dat een cementdekvloer een dekvloer is, en een betonvloer als afwerkvloer dient. Een betonvloer bestaat uit cement met eventueel kalk.
De prijs van een zandcementdekvloer is afhankelijk van de laagdikte (hoe dik de vloer is) en het aantal vierkante meter. Meestal is de vloer 6 a 7 centimeter. De prijs per m2 van het smeren van een cementdekvloer kost tussen de €25 en €55 per vierkante meter.
Wij raden het aan om een ondergrond aan te brengen van een gestabiliseerd zandbed. Een gestabiliseerd zandbed maakt u door zuiver zand te mengen met cement of Trascement. Het liefst met een cementmolen. De mengverhouding tussen zand en cement is ongeveer 50/100 kg per m3.
Na verlijmen: 3 dagen wachten alvorens over de vloer te lopen, 7 dagen wachten eer je je vloer volledig in gebruik neemt In cement: beloopbaar na 5 dagen, pas na 28 dagen vloer volledig in gebruik nemen.
Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Voor het aanbrengen van de zandcement specie, de ondergrond nogmaals voorstrijken met de weberflevo uni verdunt in water in de volumeverhouding 1:3. Laat deze laag ca. 30 minuten drogen en breng daarna, nat in nat, de zandcement specie aan.
Anhydriet is zachter dan beton en doorgaans ook minder hard dan zandcement. Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met vloerverf. Het is echter ook mogelijk om af te werken met vaste vloerbedekking, laminaat, linoleum of vinyl.
Vloerverwarming op noppenplaten dient afgewerkt te worden met een zandcement dekvloer met een minimale dekking van 3cm óp de buis. Hierdoor dient u rekening te houden met een opbouwhoogte van minimaal 61mm (31mm noppenplaat + 30mm dekvloer óp de buis).
Als je voor een dikte van zes cm gaat, heb je 120 kg zandcement nodig per m². Ga je voor een dikte van zeven cm, dan moet je 140 kg per m² voorzien.