Voor ieder glas dat je drinkt, moet je drie uur wachten met borstvoeding geven. Dus: twee glazen drinken betekent zes uur wachten en drie glazen is negen uur wachten. Als je je aan deze tijden houdt, heeft je lichaam de alcohol weer afgebroken en krijgt je kindje geen alcohol binnen.
Wacht na één glas alcohol twee tot drie uur voordat je je baby weer aan de borst legt. Per glas extra wacht je twee tot drie uur langer. Gooi melk die je afkolft weg zolang er nog alcohol in je bloed kan zitten. Drink de eerste (paar) keer niet meer dan één glas.
Wil je toch een keer iets alcoholisch drinken, dan is het belangrijk dat je per glas 3 uur wacht met voeden. Als je in deze 3 uur melk afkolft, kun je deze dus niet meer aan je baby geven. Drink je 2 glazen alcohol, dan duurt het dus 6 uur voor je baby de borstvoeding weer mag drinken.
Dit levert een alcoholpromillage van ongeveer 0,25 en dus ook 0,25‰ alcohol in de moedermelk. Dat wil zeggen dat er per liter melk een kwart milliliter alcohol inzit. Nou drinkt een baby geen liter melk in een keer, maar misschien maar 200ml of minder.
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.
Cocaïne, methamfetamine en opiaten
Onderzoeken tonen aan dat cocaïne 36 tot 60 uur aanwezig kan blijven in de borstvoeding na gebruik. Daarnaast worden cocaïnemetabolieten moeilijk afgebroken bij de baby en blijven ze bij de baby lang aanwezig. Heroïne kan tot 24 uur worden teruggevonden in de borstvoeding.
Hoe lang blijft alcohol in je bloed? 40 dagen maar liefst. Omdat het zo lang duurt voordat de alcohol uit je lichaam verdwijnt, is het belangrijk om helemaal te stoppen met alcohol als je drankverslaafd bent.
Ook na de bevalling is het advies om geen alcohol te drinken. De alcohol verspreidt zich namelijk over al je lichaamsvocht. En dus ook in de borstvoeding. Het duurt ongeveer 3 uur voordat één glas bier, wijn of sterke drank helemaal uit je lichaam is en dus uit de moedermelk is verdwenen.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Nicotine stapelt zich op in moedermelk en bereikt concentraties die hoger zijn als de concentratie in je bloed. De tijd die de nicotine nodig heeft om uit de moedermelk te verdwijnen, dat is de halfwaardetijd, is 97 minuten, plus of min 20 minuten; dit blijkt uit een kleine studie. Dat is anderhalf uur.
Welk kolfapparaat het beste bij jou past is afhankelijk van hoe vaak je gaat kolven, waar je gaat kolven en je persoonlijke voorkeuren. Wanneer je van plan bent om vaak te gaan kolven, is een elektrische kolf praktischer dan een handkolf. Als je slechts af en toe kolft, heb je misschien voldoende aan een handkolf.
Als je toegeeft aan je baby's vraag, dus meer gaat voeden, dan duren de regeldagen meestal echt maar een paar dagen (2-3 dagen). Dan is vraag een aanbod weer op elkaar afgestemd en heb je je tevreden kindje weer terug... Vooral de regeldagen op de 9e dag zijn erg vervelend.
Wellicht krijg je dorst tijdens het voeden. Dat komt omdat je speekselklieren reageren wanneer je lichaam water verliest, zoals bij borstvoeding. Ze geven dan minder speeksel af waardoor je mond droger wordt en je dorst ervaart.
Dreumesen en peuters. Dreumessen en peuters hebben 12 tot 14 uur slaap per etmaal nodig. Dreumessen kunnen vanaf ongeveer anderhalf hun ochtenddutje overslaan, en inruilen voor een lange middagslaap. Peuters gaan normaal gesproken tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden wakker tussen 6.00 en 8.00.
Alcohol verandert de smaak en geur van de moedermelk. De zuigeling kan hierdoor geïrriteerd raken en/of minder willen drinken, tot wel 20%. De toeschietreflex neemt af. Ook kan het slaap-waakpatroon van de baby worden verstoord.
Als je alcohol drinkt terwijl je zwanger bent, kan dat slecht zijn voor de gezondheid van je kind. Ook als je maar af en toe een glaasje wijn of bier drinkt. Alcohol tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht.
0,0% tijdens de zwangerschap
Het drinken van alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn is een prima keuze tijdens je zwangerschap. Als je zwanger bent is het namelijk het beste voor de gezondheid van het kindje als je helemaal geen alcohol drinkt. Let er wel op dat de drankjes ook echt 0,0% zijn.
Bijna alle alcohol in het lichaam wordt door de lever uit het lichaam verwijderd: ongeveer 90%. De overige 10% verdwijnt uit het lichaam via de urine en het zweet. Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Geef je borstvoeding? Dan kun je beter geen cannabis (hasj of wiet) gebruiken. Cannabis blijft namelijk nog lang na het laatste gebruik in de moedermelk zitten. Je baby krijgt dan dus ook cannabis binnen.
Het blijkt dat moedermelk vetter is naarmate de voedingstijden dichter bij elkaar liggen. Een baby die bijvoorbeeld elke twee uur drinkt, zal dus meer vet binnen krijgen op een dag dan een baby die elke vier uur drinkt. Zo'n vaker drinkende baby zal dan wel kleinere hoeveelheden drinken.
Bij het avondeten is het belangrijk dat je weer denkt aan voldoende afwisseling in je eten: aardappels/rijst/pasta en dergelijke maar ook variatie in groente en de eiwitbron. Belangrijk is dat je voldoende afwisselt in wat je eet en dat je zorgt dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Moet je extra veel eten of drinken als je borstvoeding geeft? De extra energie die nodig is aan het begin van de borstvoedingsperiode wordt geschat op 200 tot 500 kcal per dag. Dit komt neer op een kleine extra maaltijd. Eten voor twee is dus meestal niet nodig.
Jonge baby's kunnen nog niet zelfstandig in slaap vallen, dit moeten ze nog leren. Hierdoor kunnen ze onrustig worden of gaan huilen als het slapen niet lukt. Ze hebben nog jouw hulp nodig om in slaap te vallen. Zo kan het nodig zijn om je baby in slaap te wiegen of je baby valt in slaap tijdens de voeding.