Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag, maar kan dus ook langer duren. Daarom is het verstandig om, bij een vlooienbesmetting, minimaal 3 maanden achtereen uw huisdier tegen vlooien te behandelen.
NB: Wanneer uw kat al vlooien heeft zullen deze eerst met een ander middel erbij gedood moeten worden. Tot slot: Hou vol! Het kan wel 3 tot 4 maanden duren om van een ernstige vlooienbesmetting verlost te raken.
Voor je het weet heb je een vlooienplaag. Begin daarom met een middel dat je hond en/of kat snel vlovrij maakt. Je kunt hier VloKill voor gebruiken. Deze tablet werkt binnen 15 minuten en in 6 uur zijn alle vlooien die op je huisdier zaten dood.
Een wasbeurt op 60 °C doodt de vlooienlarven. Kam je huisdieren regelmatig met een ijzeren vlooienkam. Kom je vlooien tegen, leg ze dan in een bakje water met wat afwasmiddel. Geef je huisdier (in overleg met de dierenarts) preventief antivlooiendruppels, zodat eventuele vlooien zich niet meer voort kunnen planten.
Het grootste deel van de levenscyclus van een vlo wordt echter niet besteed op uw huisdier, maar in de thuisomgeving. Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden.
Hoe weet je of jouw huisdier vlooien heeft? Door het dier een week lang elke dag te kammen met een speciale vlooienkam. Vind je volwassen vlooien of vlooienpoepjes, dan is het dier waarschijnlijk besmet. De poepjes zijn zwartbruine puntjes die op een witte tissue roodbruin verkleuren.
Zijn er al vlooien in huis, vervang de stofzuigerzak dan regelmatig. Verpak de gebruikte zak in een afgesloten plastic zak voordat je die weggooit. Je verstoort de ontwikkeling van eitjes en larven ook als je kleden en manden regelmatig uitklopt en in de zon hangt. Een wasbeurt op 60 °C doodt de vlooienlarven.
Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten.
Pas op met vlooiendruppels bij hond of kat: 'Blijf vanwege giftige stoffen minimaal 24 uur weg van het huisdier'
Herhaal de behandeling middels een pipet in de nek elke maand. Bij een ernstige besmetting of een vlooienallergie kan het raadzaam zijn om de behandeling reeds na 3 weken te herhalen. Was uw huisdier NIET vlak voor of na de vlooienbehandeling met een pipet.
Huisdieren hebben er ook last van: katten en honden, maar ook konijnen en kippen. Hoe weet je of jouw huisdier vlooien heeft? Door het dier een week lang elke dag te kammen met een speciale vlooienkam.Vind je volwassen vlooien of vlooienpoepjes, dan is het dier waarschijnlijk besmet.
Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden. Onder normale huishoudelijke omstandigheden zal de levenscyclus van de vlo na ongeveer twee weken aflopen (afhankelijk van temperatuur en vochtigheid).
Schoonmaakazijn doodt de vlooien en kan dus wel worden gebruikt voor het dweilen van de grond. Was oppervlakten waar uw hond of kat gebruik van heeft gemaakt, zo heet mogelijk. Hondenmanden, kattenkleden en andere kussens waar uw hond of kat geregeld op ligt, moeten zo snel mogelijk zo heet mogelijk gewassen worden.
Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten.
Gaan vlooien vanzelf dood? Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen.
Let wel: de vlooien bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid niet alleen in je bed, maar ook de in de rest van je huis. Je zult dus je hele woning onder handen moeten nemen!
Vlooien houden van donkere, droge en warme plekken, wat in huis neerkomt op hondenmanden, meubels en je bed (als je honden daar slapen).
Vlooien zijn bloedparasieten, ze voeden zich met het bloed van hun gastheer. Ze springen naar een onbeschermde huidzone, om daar bloed te zuigen en dan weer weg te springen. Typische locaties van vlooienbeten bij volwassenen zijn de (behaarde) onderbenen.
Een wasbeurt op 60 °C doodt de vlooienlarven. Kam je huisdieren regelmatig met een ijzeren vlooienkam. Kom je vlooien tegen, leg ze dan in een bakje water met wat afwasmiddel. Geef je huisdier (in overleg met de dierenarts) preventief antivlooiendruppels, zodat eventuele vlooien zich niet meer voort kunnen planten.
Je huisdier kan zo'n spring-in-het-veld mee hebben genomen en dan heb je de poppen aan het dansen. De vlo nestelt zich achter de plinten, maar kan ook in je bank een heerlijk plekje hebben gevonden. Dit vraagt om een goede aanpak. Graag geven wij het juiste advies voor vlooien verwijderen uit de bank.
Hoe bestrijd ik vlooien bij mijn dieren? Het grote probleem is dat als je één vlo ziet je er uit van kan gaan dat er vele tot zeer vele eitjes aanwezig zijn in je huis.Deze eitjes gaan zich gedurende de komende 5-6 maanden ontwikkelen tot een volwassen vlo en dieren bespringen die langskomen.
Houd er wel rekening mee dat vlooien op je huid of in je kleding kunnen gaan zitten en zo als het ware met je meeliften.
De eitjes van vlooien
Vlooien leggen hun eitjes op het lichaam van uw huisdier. Maar deze zullen niet daar blijven liggen. Eitjes vallen gemakkelijk uit de vacht en raken verborgen in het tapijt, de vloerbedekking, beddengoed of spleten tussen vloerdelen.
Zout op het huisdier zelf strooien helpt ook. Zorg er wel voor dat je huisdier geen wondjes heeft, want daar brandt het zout op. Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken.