Adviezen voor foliumzuur en vitamine D in de zwangerschap Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.
Foliumzuur (vitamine B11) slik je bij voorkeur al als je zwanger wilt worden en in het eerste trimester van je zwangerschap. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Het advies is om tenminste vier weken voor tot tien weken na de bevruchting dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken.
Dit zijn de belangrijkste functies van vitamine D tijdens de zwangerschap: Ondersteunt de normale groei en ontwikkeling van de botten je baby. Is van belang voor de samenstelling van botten en tanden van kinderen. Draagt bij aan de aanmaak van cellen.
Wat gebeurt er bij teveel vitamine D3? Bij teveel vitamine D3 kan er een overschot aan vitamine D3 in het lichaam ontstaan.Dit overschot is schadelijk voor het lichaam. Bijvoorbeeld schade aan hart, nieren en bloedvaten.
Blijf foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent, nadien kan je ook overwegen om foliumzuur te blijven innemen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel vrouwen onvoldoende foliumzuur binnenkrijgen via hun voeding tijdens de zwangerschap.
Volgens de raad kan het geen kwaad om tijdens de hele zwangerschap foliumzuur te blijven slikken.
Na de 10e week van je zwangerschap is je kindje voldoende ontwikkeld om te kunnen stoppen met extra foliumzuur slikken. Blijf verder wel gezond eten, want foliumzuur blijft de hele zwangerschap belangrijk. Als je wilt, kun je gerust doorgaan met het slikken van foliumzuur tijdens de gehele zwangerschap.
Voor volwassenen en kinderen van 11 t/m 17 jaar is dit 100 microgram per dag. Voor kinderen van 1 t/m 10 jaar is de grens 50 microgram per dag en voor kinderen tot 1 jaar is de bovengrens 25 microgram. Een te hoge vitamine D inname kan alleen voorkomen als gevolg van langdurig te veel supplementen gebruiken.
Vitamine D niet in de basisverzekering
Vitamine D-supplementen zijn ook verkrijgbaar bij de drogist of de supermarkt. Bespreek met je arts of apotheker of je kunt overstappen op vitamine D-supplementen die je zelf koopt. Het is voor je gezondheid belangrijk dat je vitamine D blijft slikken.
Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.
Uit studies blijkt echter dat een tekort aan vitamine D in het begin van de zwangerschap samenhangt met een verhoogd risico op zwangerschapsgerelateerde aandoeningen zoals zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie en bacteriële vaginose.
Wanneer je zwanger wilt worden, je zwanger bent of als je borstvoeding geeft heeft je lichaam een hogere behoefte aan verschillende vitamines en mineralen. In deze verschillende periodes is Davitamon Compleet Mama een goede aanvulling op je voeding.
Vitamine D
Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Vitamine D zit vooral in vette vis zoals zalm en makreel, margarine, en ei. Calcium zit in yoghurt, melk en kaas.
Vitamine D slikken vanaf de derde maand
In de derde maand van je zwangerschap, tegen het tweede trimester aan, heeft je lichaam meer behoefte aan vitamine D.
Hoge niveaus van folaat vormen meestal geen probleem voor gezonde mensen. Een teveel aan foliumzuur kan echter schadelijk zijn. Zo kan het de hersenontwikkeling van kinderen vertragen en andere effecten op het brein hebben.
De vitamines D en E zijn in vet oplosbaar. Dat betekent dat jouw lichaam ze beter opneemt in combinatie met een beetje vet. Daarom kun je deze supplementen het beste tijdens (of net na) je maaltijd innemen. Want in jouw ontbijt, lunch of avondeten zit vaak (een beetje) vet.
Symptomen van een teveel aan vitamine D zijn hartritmestoornissen, mentale stoornissen en verward-zijn, pijn, conjunctivitis (oogbindvliesontsteking), anorexia (geen eetlust), koorts, rillingen, dorst, braken en gewichtsverlies.
Vermoeidheid en lusteloosheid: Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van lusteloosheid. Last van chronisch vermoeidheid zelfs na een goede nachtrust. Pijnlijke botten en gewrichten: Vitamine D is essentieel voor gezonde botten en gewrichten.
Vermoeidheid of tekort aan energie. Zwakkere botten. Bloedend tandvlees. Pijn, trillingen of kramp aan spieren en gewrichten.
Vitamine D is eigenlijk de overkoepelende term voor alle vitamine D varianten. In onze eigen huid maken we vitamine D3 aan, wanneer we in aanraking komen met de zon. Dit geldt voor zowel de huid van mensen, maar ook voor de huid van dieren. Vitamine D3 wordt daarom ook als de dierlijke variant van vitamine D gezien.
Uit recent onderzoek is gebleken dat door het gebruik van vitamine D3-capsules vitamine D-concentraties met ongeveer 85% in het lichaam wordt verhoogd. Bovendien wordt vitamine D3 200-300% beter opgeslagen dan vitamine D2. Het menselijk lichaam moet beide vormen sowieso omzetten in een actieve vorm.
Foliumzuur vergeten te slikken tijdens de zwangerschap
Ben je vergeten om foliumzuur tijdens de zwangerschap te slikken? Maak je dan geen zorgen.
Foliumzuur en zwanger
Neem foliumzuur gedurende de eerste trimester van je zwangerschap in (totdat je 10 à 12 weken zwanger bent). Na de eerste drie maanden heeft het geen zin meer om extra foliumzuur te slikken, maar het is ook niet schadelijk.
Begin minimaal 4 weken voordat u verwacht zwanger te worden. Ga door met slikken tot u zeker weet dat u minstens 10 weken in verwachting bent, geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Blijf ermee doorgaan, ook als het langer duurt voordat u zwanger bent. Het kan geen kwaad als u dit langdurig gebruikt.