Na het verhitten wordt de melk zo snel mogelijk afgekoeld en kan deze vervolgens twee dagen in de koelkast bewaard worden. Als de melk langer bewaard moet worden, dan wordt ze na het afkoelen in de koelkast best direct in de diepvriezer geplaatst.
Restjes opgewarmde melk kunnen tot maximaal twee uur na opwarming bewaard worden en binnen die twee uur aan de baby gegeven worden. Daarom is het handig steeds kleine hoeveelheden op te warmen.
Niet opnieuw opwarmen of invriezen
Borstvoeding mag je niet opnieuw opwarmen of opnieuw invriezen. Gooi restjes opgewarmde melk weg.
Indien het niet anders kan, kan je een bereid flesje gedurende maximaal 8 uren bewaren achter in de koelkast bij max.4 °C. Een koelbox kan de gewenste temperatuur van 4 °C niet garanderen. Neem nooit bereide melkvoeding mee in een thermoskan.
Ingevroren melk kun je laten ontdooien in de koelkast of onder lauwwarm stromend water. Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen en maar één keer opwarmen.
Zodra eerder ingevroren moedermelk eenmaal volledig is ontdooid, kan de melk maximaal twee uur bij kamertemperatuur worden bewaard of maximaal 24 uur in de koelkast. Ontdooi of verwarm ingevroren moedermelk niet in een magnetron of in kokend water.
Flesvoeding bewaren en opwarmen
Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op je pols te laten vallen. De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.
In de flessenwarmer kan je water zelfs tot 10(!)uur warm houden. Wanneer je kindje om voeding roept 's nachts, voelen de minuten opwarmen als uren. Met de flessenwarmer hoef je in de nacht nooit meer gehaast een flesje klaar te maken want jouw water is al de ideale temperatuur.
Koude melk kan ook
In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Een uur buiten de koelkast bekort de houdbaarheid met een dag. Een geopende fles of karton kunt u ongeveer 4 dagen bewaren. Let altijd op de THT-datum. Na opening is de houdbaarheid beperkt.
Bij het stomen van melk raden we aan om ergens tussen de 60 en 70 graden te mikken. Dit is een veilige en drinkbare temperatuur voor koffiedrinkers. Als verwarmde melk in de temperatuurgevarenzone blijft staan, vermenigvuldigen bacteriën en andere schadelijke pathogenen zich snel .
Als u melk meer dan één keer opwarmt , kan dat de groei van bacteriën vergroten en de voedingswaarde ervan beïnvloeden .
Ook mag je restjes kunstvoeding nooit opnieuw opwarmen, omdat ook dan de kans groot is dat bacteriën zich in een snel tempo vermenigvuldigen. Gooi restjes kunstvoeding dan ook altijd weg.
Als je een flesje hebt opgewarmd, moet je het binnen een uur aan je baby geven. Anders moet je het weggooien.
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken.
Na het verhitten wordt de melk zo snel mogelijk afgekoeld en kan deze vervolgens twee dagen in de koelkast bewaard worden. Als de melk langer bewaard moet worden, dan wordt ze na het afkoelen in de koelkast best direct in de diepvriezer geplaatst.
Kinderen beginnen meestal met het drinken van gekoelde dranken zoals melk, water en sap op 10 tot 12 maanden, maar als uw kind geen koude melk lust, kunt u deze blijven opwarmen . Om melk op te warmen: Zet de melkcontainer een paar minuten in warm water tot deze lauw is. Schud voorzichtig.
Uit onderzoek bij voldragen en te vroeg geboren baby's is gebleken dat het veilig is om koude melk te geven .
De veiligheid van moedermelk die in een flessenwarmer wordt bewaard, varieert sterk, afhankelijk van de algehele bacterieniveaus in de omgeving. Maar over het algemeen geldt dat moedermelk goed is in een flessenwarmer voor: maximaal vier uur voor verse moedermelk . Na vier uur moet u het gebruiken, bewaren of weggooien.
Waarom is deze perfecte temperatuur zo belangrijk? Nou, te warme melk kan de gevoelige mond en keel van de baby verbranden, terwijl te koude melk de maag van streek kan maken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de temperatuur van de fles te controleren en aan te passen.
Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
Verlies van voedingswaarde . Je zou kunnen denken dat je de bacteriën kunt doden als je de fles opnieuw opwarmt, vooral als je de fles opwarmt met kokend water. We willen je helaas teleurstellen, maar hoge temperaturen voorkomen de groei van bacteriën niet en kunnen mogelijk de essentiële voedingsstoffen in babyvoeding afbreken.
Roeren en niet schudden. Om de melkpoeder goed met het water te mengen is het belangrijk om de poeder door het water te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden en keren). U moet niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding die bij uw baby voor krampjes kunnen zorgen.
Flesvoeding opnieuw opwarmen? Restjes voeding mag je niet opnieuw opwarmen. Dat heeft te maken met de grote kans op bederf door bacteriegroei. Direct weggooien dus.