Als je vlees ontdooit op kamertemperatuur, hebben de bacteriën vrij spel en stijgt de kans op voedselvergiftiging. Ook vlees ontdooien onder warm water is niet aangeraden. Je ontdooit vlees beter in de koelkast. Haal het ongeveer 24 uur op voorhand uit de diepvries, zodat het volledig kan ontdooien.
Denk vooruit als je vlees in de koelkast wilt ontdooien, want het kost een hoop tijd. Leg het ingepakte of afgedekte vlees op een schaal om de rauwe sappen op te kunnen vangen. Ontdooi het vlees 24 uur. Grote stukken vlees, zoals hele kippen of braadstukken kunnen wel 24 uur per 2,5 kilo nodig hebben om te ontdooien.
Ontdooien op kamertemperatuur
Vlees uit de vriezer gewoon op het aanrecht ontdooien? Dat is zeker geen goed idee. Er zit altijd wat vocht om het vlees en tijdens het ontdooien zal dit als eerste weer vloeibaar worden. Dit loopt van het vlees af en zal snel de temperatuur van de keuken aannemen: ongeveer 20 graden.
Haal het vlees ongeveer een half uur voor de bereiding uit de koelkast. Het vlees komt hierdoor wat op temperatuur. Vlees dat rood of rosé gegeten wordt, kan beter 15 minuten van te voren uit de koelkast gehaald worden. Gemalen producten zijn veel gevoeliger voor bederf.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Bij het goed ontdooien van vlees is het belangrijk dat je de tijd neemt. Het advies is dan ook om het vlees 24 uur voor het bereiden uit de vriezer te halen. Veel mensen kiezen er dan voor om het vlees op het aanrecht te leggen, maar dit is niet de meest verstandige keuze.
Als je vlees invriest, wordt het water in het vlees omgevormd tot ijskristallen. De vorming van die ijskristallen beperk je best tot een minimum. Bij het ontdooien zorgen zij er namelijk voor dat je stukje vlees heel wat voedingsstoffen, smaak en sappigheid verliest.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Zodra ze echter beginnen te ontdooien en warmer worden dan 40 °F, kunnen bacteriën die mogelijk al aanwezig waren voor het invriezen, zich gaan vermenigvuldigen. Bederfelijke voedingsmiddelen mogen nooit op het aanrecht of in heet water worden ontdooid en mogen niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
Ontdooien van biefstuk moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg de biefstuk één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Vlees ontdooien doe je langzaam. Leg bevroren vlees een dag voor de bereiding op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast. Je kan het gewoon in de oorspronkelijke verpakking laten zitten. Zo kan het vlees de vleessappen opnemen en blijft het mals en sappig.
Stel je wil een halve kilo gehakt ontdooien, dan kan je erop rekenen dat dit zeker een dag nodig zal hebben. Hou er ook rekening mee dat 4 graden Celsius de beste temperatuur is om iets te ontdooien én dat een koelkast niet altijd op alle plekken even koud is.
Als je vlees ontdooit op kamertemperatuur, hebben de bacteriën vrij spel en stijgt de kans op voedselvergiftiging. Ook vlees ontdooien onder warm water is niet aangeraden. Je ontdooit vlees beter in de koelkast. Haal het ongeveer 24 uur op voorhand uit de diepvries, zodat het volledig kan ontdooien.
Wat gebeurt er met vlees dat te lang bevroren is? Voedsel dat in een vriezer op nul graden wordt bewaard, is voor onbepaalde tijd veilig om te eten .
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Haal hiervoor het vlees uit de diepvries en laat het vlees 1 dag langzaam ontdooien in de koelkast. Het ontdooien in 1 dag is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het product. Een steak van bijvoorbeeld 250 gram is makkelijk ontdooit in 1 dag terwijl bijvoorbeeld een procureur van 2,5 kg wel 2 dagen nodig heeft.
2. Dofheid. Voor al het gekookte eten geldt: laat je het te lang in de vriezer, dan zal het z'n felle kleur verliezen en dof worden. Ook dit geeft uitdroging aan, wat ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg het te lang in de vriezer bewaren.
In de koelkast
Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Hoewel het ontdooien in koud water een effectieve manier is om vlees snel te ontdooien, is het belangrijk om te onthouden dat het vlees nooit rechtstreeks in water mag worden ontdooid, tenzij het in een afgesloten, lekvrije zak zit.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen.Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Een föhn is misschien de beste oplossing voor een natte bos haar (of om gebraden kip knapperig te maken), maar het is absoluut niet geschikt om een kalkoen te ontdooien . Je brengt je kalkoen in de temperatuurgevaarzone (tussen 40 en 140°F), een open deur voor schadelijke bacteriën om in je eten te floreren en je ziek te maken.