Wat doet u op voorhand? Laat de fles zo lang mogelijk in uw kelder. Daar zijn de omstandigheden normaal het beste voor uw wijn. Zet de fles wel twee of dries dagen voor u de wijn gaat drinken rechtop (zeker bij rode wijn).
Ontkurk de wijn gerust 2 uur op voorhand. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen (over te gieten in een karaf). De wijn neemt dan veel meer zuurstof op, en zijn kwaliteiten zijn sneller waarneembaar. Bij oudere wijnen is het fruit al veel minder aanwezig.
Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken.Wijnen met veel tannines kunt u rustig zo'n 3 dagen laten staan. Zorg er wel voor dat u de fles op een donker plekje bewaart en natuurlijk met de kurk of een vacuümpompje erop.
BEWAAR ZOWEL WITTE ALS RODE WIJN NIET IN DE KOELKAST!
Ook rode wijn wordt er niet beter op als je 'm in de koelkast bewaart. Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.
Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Rode wijn. Rode wijn moet altijd op een donkere en koele plek worden bewaard, zowel voor het openen van de fles als erna. Als de fles open is, blijft deze drie tot vijf dagen goed.
Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen drinken.Wit en rosé kunnen iets langer staan; maximaal vier dagen. Als het een zoete variant is, kun je het mogelijk nog met één dagje rekken. Mousserende wijnen zijn het minst lang houdbaar: slechts één dag.
Voor de meeste rode wijnen geldt dat ze na openen nog wel een dag of twee à drie goed blijven. Bepaalde luxe rode wijnen, zoals rode Bordeaux van hoog niveau, kunnen na openen nog wel tot een week goed blijven. Hoe lang rode wijn open kan staan hangt in de eerste plaats af van de structuur en de kwaliteit van de wijn.
Onze tips om rode wijn te koelen:
Stevige rode wijnen op kamertemperatuur (18 graden), dus ongeveer een kwartiertje in de koelkast. Hiermee komen de smaken het best tot zijn recht. Als je het warmer serveert kun je meer last krijgen van de tannines en kan het alcoholischer worden.
De temperatuur is namelijk afhankelijk van het type wijn, maar de vuistregel is dat rode wijn twee graden gekoeld kan worden zonder dat het ten koste gaat van de smaak en soms komt het de smaak zelfs ten goede.
De ideale bewaartemperatuur als je wijn vele jaren wilt bewaren is 10 – 12 graden Celsius. Dat geldt zowel voor witte- als voor rode wijn. Maar ook bij iets hogere temperatuur kan je wijnen uitstekend laten rijpen. De juiste serveertemperatuur is wat gecompliceerder omdat die voor elke wijn anders is.
Binnen een dag gaat de wijn oxideren en is dus niet meer goed van smaak. Meestal is de wijn de dag daarna nog wel redelijk maar daarna zal hij zeker minder zijn of is zelfs al bedorven. De wijn smaakt scherp, branderig, zuur en heeft nauwelijks meer een fijne geur.
Eerst en vooral, de bewaartijd van een open fles wijn en bewaarpotentieel van een gesloten fles wijn van wijn kan sterk variëren, afhankelijk van het type wijn en de manier waarop de wijn wordt geproduceerd. Rode Wijn: De meeste rode wijnen kunnen tussen de 1 en 5 jaar bewaard worden.
Het tweede doel van decanteren is om de wijn te laten 'ademen'. Wanneer een gesloten of jonge wijn wordt blootgesteld aan zuurstof, komen de aroma's en smaken echt tot hun recht. Dit proces, bekend als beluchting, kan de complexiteit en diepte van jouw wijn aanzienlijk verbeteren.
Als er reducerende tonen worden gedetecteerd in een witte wijn, geef hem dan in ieder geval wat lucht en mogelijk 10-15 minuten in een karaf.
De wijnen waar je het meest op wilt focussen als beginnende verzamelaar, zijn krachtigere rode wijnen die gemakkelijk 10 of 20 jaar kunnen worden bewaard, zoals Cabernet Franc, Merlot, Super Toscanen uit Italië, Sangiovese en Malbec.
Daarnaast is rode wijn met 2 graden koelen al heerlijk te drinken. Geen zorgen; dit gaat zeker niet ten koste van de smaak! Gekoeld betekent dus niet ijskoud!
Welke rode wijnen kun je perfect gekoeld drinken? Vooral jonge rode wijnen en wijnen met minder tannine zijn perfect om gekoeld te drinken. Wijnen van de meest recent oogst (= vorig jaar) zijn de beste opties. Kijk bijvoorbeeld naar de jonge wijnen uit Duitsland die van de spätburgunder (de pinot noir) worden gemaakt.
Om tot een temperatuur van ongeveer 8-10 graden te komen bij frisse, lichte wijnen heb je zo'n 3 uur koelen nodig. Leg de fles dus op tijd in de koelkast. Om uit te komen op 10-12 graden bij een volle, diepe witte wijn heb je 1,5 tot 2 uur nodig.
Ja, drank waar alcohol in zit kan bederven. Pure alcohol zelf is zo goed als onbeperkt houdbaar.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Eén glas alcohol per dag kan je gezondheid bedreigen
Concreet bedraagt de maximaal aangeraden hoeveelheid voor volwassen mannen en vrouwen 10 standaardglazen per week. Eén standaardglas komt volgens het VAD overeen met 10 gram pure alcohol.
Tot slot zijn er de zoete witte wijnen, zoals die van Côtes de Bordeaux of een Graves de Vayres, die hun voordeel doen met een bewaartijd tussen 2 en 5 jaar. Likeurwijnen zijn dan weer perfect langere tijd te bewaren, een Sauternes zelfs tot 50 jaar!
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Alcoholvrije wijnen zijn in de meeste gevallen 2 tot 3 jaar houdbaar. Aangezien je de wijnen gekoeld drinkt denk je misschien dat je de wijnen het best in de koelkast kan bewaren, maar doordat de koelkast regelmatig open en dicht gaat krijg je te maken met flinke temperatuurschommelingen.