Overnight oats zegt het eigenlijk al, je maakt het ontbijtje eigenlijk de avond van te voren. Zet het in de koelkast en de volgende dag kun je het direct eten. Om dit ontbijtje op een macchiato te laten lijken is het leuk en lekker om 's ochtends het laatste beetje melk op te schuimen.
Aan de slag
Verdeel ('s avonds voor het slapen gaan) de havermout, melk, honing en kaneel over de jampot(ten) en roer door. Doe de deksel(s) op de pot(ten) en zet 8 uur in de koelkast (overnight). De overnight oats zijn nu klaar om gegeten te worden.
Overnight oats hoef je niet per se de avond van tevoren te maken. Je kunt ook op zondag al je bokaaltjes klaarzetten voor de rest van de week: in de koelkast blijven overnight oats 5 dagen goed.
En toch slaan zoveel mensen het over, meestal door tijdgebrek. Dan zijn deze overnight oats een uitkomst: je maakt ze 's avonds van te voren klaar en de volgende ochtend ben je ready to go voor ontbijt! Je kunt het koud eten, maar wanneer je het liever warm hebt ook even snel in de magnetron opwarmen.
Overnight oats passen prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze bevatten vezels en geven een verzadigend gevoel na het eten. Dit kan helpen bij het bereiken van gewichtsverlies en zorgen voor gewichtsbeheersing. Niet alleen zijn Overnight oats heerlijk als ontbijt, het is ook erg vullend.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Overnight oats is een snel en gezond ontbijt. Het zijn havervlokken die je een nachtje laat weken in melk of water. Hierdoor ontstaat een papje waar van alles aan toegevoegd kan worden. Denk aan superfoods als chiazaad en cacao maar ook vers fruit en noten.
Als je geen liefhebber bent van warme havermoutpap, kan je 's avonds de havermoutpap maken en deze een nacht in de koelkast laten staan (de beroemde overnight oats). Meng de havermoutvlokken met water, melk of yoghurt en voeg hier eventueel nog iets anders aan toe dat je lekker vindt, zoals fruit.
Bij de bereiding van overnight oats gebruik je best gerolde havermout om het lekkerste resultaat te bekomen. Instant havervlokken laat je best achterwege bijvoorbeeld. Let dus zeker op welk type havermout je koopt wanneer je naar de supermarkt gaat. Je wil natuurlijk niet dat je favoriete ontbijt mislukt.
Kun je overnight oats invriezen? Er bestaan verschillende opties: in een plastic bakje, in een muffinvorm (zeker handig als je veel porties tegelijk wil invriezen) of in een weckpotje.
Let op: bewaar de havermout in een donkere en droge kast bij kamertemperatuur. Gekookte havermout kun je het beste in de koelkast bewaren, als je dit doet dan is de havermout 5 tot 7 dagen houdbaar. Buiten de koelkast slechts 1 tot maximaal 2 dagen.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Overnight oats is veel eenvoudiger te maken. 's Avonds voor je gaat slapen, zet je de havermout in een kom met je favoriete plantaardige melk klaar in de koelkast. Voeg alvast wat gezonde ingrediënten toe en het kan de hele nacht weken. Dit heeft hetzelfde effect als de havermout koken.
Oats = havermout. En steel cut oats = havergrutten.
Havermout is een volkoren graan-product en bestaat uit haverkorrels. Deze haverkorrels zijn geknipt en geplet. In het Engels kennen ze dit product granen als rolled oats, of oats.
Havermout en havervlokken zijn volkoren
Bij havervlokken zijn de korrels alleen geplet. In beide gevallen wordt de hele haverkorrel gebruikt. Daarom zijn ze allebei volkoren. In volkorengranen zitten meer vezels, vitaminen en mineralen dan in niet-volkorengranen.
havervlokken; havermout; havermeel.
Havermout is een volkoren graansoort, het is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Havervlokken bestaan uit óngeknipte en geplette haverkorrels. Havermout en havervlokken worden soms geroosterd vanwege de smaak. Vaak worden ze voorgestoomd, om de bereidingstijd te verkorten.
Deze havermout blijft tot wel vijf dagen goed in de koelkast. Zorg gewoon dat het in een afsluitbare bak zit zodat het geen geurtjes uit de koelkast overneemt.
Je kan dan gewoon je havermout koud eten of het alsnog even opwarmen in de microgolfoven als je dat liever hebt. Het is ook altijd lekker om er een beetje zoetstof bij te doen.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen en voeg extra melk toe mocht de pap te dik worden.
De Pulled Oats breng je op smaak met de bijgeleverde Tex Mex kruidenpasta. Pulled Oats van Gold&Green is verkrijgbaar bij Jumbo, Albert Heijn, DekaMarkt, Sligro, Hanos en in de Crisp en Picnic app.
Traditionele gerolde haver ontstaat wanneer havergrutten worden gestoomd en vervolgens tot vlokken worden gerold. Dit proces stabiliseert de gezonde oliën in de haver, zodat het langer vers blijft. Dit zorgt ook voor een snellere kooktijd.