U vraagt het verlof schriftelijk aan bij uw werkgever en minstens 2 weken voordat het verlof ingaat.
Een werkgever kan een verlofaanvraag voor werk alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd. Reeds ingediend verlof van collega's in dezelfde periode.
Uitgangspunt. Uitgangspunt is dat de werknemer, met toestemming van de werkgever, bepaalt wanneer en hoe hij zijn vrije dagen opneemt. Het is dus 'vrij vragen en krijgen' en niet 'vrij nemen'. Een werkgever kan een werknemer niet verplichten om zijn vakantiedagen op te nemen.
Als u vakantie-uren wilt opnemen vraagt u dit aan bij uw werkgever. Uw werkgever moet uw aanvraag in principe goedkeuren. Vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen of verjaren na een bepaalde periode.
Hoe ver van te voren moet ik verlof vragen? Minstens twee weken van tevoren, omdat je werkgever twee weken de tijd mag nemen om over jouw vakantieaanvraag te beslissen.
Geen reactie op vakantieaanvraag
Je moet dit namelijk binnen twee weken doen nadat de werknemer zijn wensen schriftelijk kenbaar heeft gemaakt. Als je als werkgever eventuele gewichtige redenen niet binnen die periode schriftelijk duidelijk maakt, dan is de vakantie vastgesteld volgens de wensen van je werknemer.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
Bijzonder verlof
Dit verlof kan echter wel vastgelegd zijn in een cao of in de arbeidsovereenkomst. Dit noemen we ook wel bijzonder verlof. De grootste redenen binnen bijzonder verlof is bijvoorbeeld een verhuizing, ondertrouw, huwelijk, begrafenis van een familielid, een doktersbezoek of een examen.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Dit betekent dat u 28 wettelijke vakantie-uren mee mag nemen naar 2022. Wanneer u voor 1 juli 2022 deze 28 wettelijke vakantie-uren niet heeft opgemaakt, dan vervallen deze dagen. Dus na 1 juli 2022 kunt u geen gebruik meer maken van deze 28 wettelijke vakantie-uren wanneer u deze niet heeft opgenomen voor deze datum.
In de wet is bijvoorbeeld niet geregeld hoe lang een medewerker maximaal op vakantie mag. De wet kent alleen een minimale termijn; de werknemer moet jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten van een vakantie kunnen genieten.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar.
Wettelijk verlof
ouderschapsverlof;adoptieverlof of pleegzorgverlof;zorgverlof (kortdurend en langdurend);calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Werknemers kunnen je verschillende soorten verlof opnemen. Je kunt onderscheid maken in twee soorten verlof, wettelijk en bijzonder. Verlof dat in de wet geregeld is of verlof dat in de cao of arbeidsovereenkomst is vastgesteld. Binnen deze twee groepen kan ook weer onderscheid worden gemaakt.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
Bij een 40-urige werkweek heb je wettelijk recht op 20 vakantiedagen. Veel werkgevers geven er echter nog minimaal 5 dagen extra bij. Check daarom altijd even je contract. Zo weet je precies hoeveel vakantiedagen je te besteden hebt.
Met 46 vakantiedagen per jaar biedt de sector van onderwijs, vorming en opleiding de meeste verlofmogelijkheden. Zo blijkt uit het meest recente Jobat Salariskompas.
Iedere werknemer heeft recht op 4 werkweken vakantie per jaar.
De werknemer mag de resterende wettelijke vakantiedagen aan het einde van het kalenderjaar meenemen naar het volgende kalenderjaar. Dit kan echter niet onbeperkt. De gedachte van de wetgever is dat werknemers zoveel mogelijk de vakantiedagen moeten opnemen in het jaar waarin deze dagen zijn opgebouwd.
Dit is de main takeaway: Meestal is het slimmer je vakantiedagen op te nemen in plaats van uit te betalen. Zelfs bij ontslag of vertrek. Je moet namelijk flink wat belasting betalen als je je vakantiedagen laat uitbetalen.
Als uw kind ziek is geworden, heeft u recht op kortdurend zorgverlof. U meldt het verlof zo snel mogelijk bij uw werkgever.
Huwelijksjubileum. Bij je eigen huwelijksjubileum (25 of 40 jaar) heb je doorgaans recht op één vrije dag. Hetzelfde geldt voor het jubileum van je ouders, schoon- of pleegouders (25, 40, 50 of 60 jaar). Check je arbeidsovereenkomst, cao of bedrijfsreglement, daar staat vaak in hoelang je verlof precies mag duren.
Als uw kind 5 jaar wordt moet het naar school. Soms is een volledige schoolweek nog te veel voor een kind. Uw kind mag dan 5 uur in de week thuisblijven. Dit mag tot uw kind 6 is.
Volgens de cao hebben werknemers recht op drie aaneensluitende weken vakantie per jaar. Dit hoeft niet per se in de zomer te zijn. Zij hebben dan ook het recht om de weekenden voor en na de vakantie vrij te zijn. In de zomervakantie kan dit soms voor het weekend tussen de twee vakantieblokken voor problemen zorgen.