Het advies voor het eerste gebruik van je kamado: minstens drie keer heel langzaam naar een temperatuur van ongeveer 100 graden Celsius brengen en hem hierop een uur lang laten branden.
In het midden een aanmaakblokje toevoegen, deksel openzetten en alle schuiven openzetten. Blokje aansteken, deze 10 minuten laten branden en daarna de deksel dicht (en schuiven nog volledig open). Het duurt nu nog zo'n goede 40 minuten voordat mijn Kamado op ~100 graden is.
Hier zijn de stappen voor het inbranden van een kamado: Verwijder alle verpakking en het beschermingsmateriaal van de kamado. Vul de kamado met houtskool en steek deze aan. Laat de kamado gedurende ongeveer 20-30 minuten opwarmen tot een temperatuur van ongeveer 200-250 graden Celsius.
We komen weer terug bij het inbranden: voordat je naar een hogere temperatuur gaat brand je de kamado eerst een aantal keren tot een temperatuur van maximaal 200-250 °C. Tijdens dit inbranden oefen je ook gelijk met het regelen van de temperatuur. Stook de kamado rustig op.
Kan ik een kamado in de regen laten staan? Hoewel The Bastard kamado is gemaakt van hoogwaardig keramiek en roestvrij staal, is het niet aan te raden om de barbecue in de regen te laten staan.
De kamado is gemaakt van natuurlijk materiaal. Het craquelé is een kenmerk van keramisch geglazuurde producten. Het ademt en het leeft. Een goede kamado zal haarscheurtjes dus altijd, in meerdere of mindere mate, vertonen.
Jouw kamado plaats je nooit direct op het hout.
Plaats je kamado nooit rechtstreeks op het houten plateau in de buitenkeuken. De ondergrond en de onderkant van de barbecue zou dan te heet kunnen worden. Er moet een luchtlaag tussen de bbq en het oppervlak waar hij op staat zitten.
Wij raden je aan om de barbecue na elk gebruik kort schoon te maken en te onderwerpen aan een grondigere reiniging na elke 3 tot 5 maal gebruik. Afhankelijk van hoe vaak je per maand de kamado aan hebt staan. Na een lekkere avond BBQ'en met ECHT Houtskool staat schoonmaken de volgende dag vaak niet hoog op het lijstje.
Er komt veel rook vrij tijdens het grillen.
Het kan voorkomen dat er door druipend vet, meer rook vrijkomt tijdens het grillen dan bedoelt. In dat ge- val kunt u het beste de luchtregelaar onderaan sluiten en de luchtregelaar op de deksel openzetten, zodat de rook kan ontsnappen.
Het aanpassen van de temperatuur op je kamado is eigenlijk vrij eenvoudig. Om de temperatuur te verhogen, open je simpelweg de schuifjes wat meer, waardoor er meer zuurstof wordt toegevoerd aan de kolen. Je zult direct merken dat de temperatuur stijgt.
Kan een Kamado tegen vorst en sneeuw? Zeker, je kamado kan altijd buiten blijven staan, ook met vorst en sneeuw. Doe wel een beschermhoes over de kamado zodat er geen sneeuw in de pit komt, dit kan namelijk zorgen voor schimmel.
Door middel van de hoeveelheid zuurstof in de kamado controleer je de temperatuur. Omhoog is dus vrij simpel, gewoon de schuifjes verder open zetten en je ziet, afhankelijk op welke temperatuur je zit, vrijwel direct effect. Wil je omlaag in temperatuur? Dan schuif je de schuifjes wat meer dicht.
Let wel op, het wordt niet geadviseerd om briketten te gebruiken in je keramische BBQ omdat deze vele malen meer as afgeven als houtskool. Hierdoor kan je luchttoevoer verstopt raken en zal je vuur in de BBQ stikken. Dan is het einde BBQ sessie en vlees. Lekker houtskool gebruiken dus in je kamado!
Rooster hiervoor 1,5 minuten en draai de biefstuk een kwart slag, waarna je terug 1,5 minuten kan roosteren, op die manier krijg je een mooi ruitjes patroon op het vlees. Na 3 minuten draai je het vlees om en herhaal alles nog eens. In totaal ben je dus +/- 6 minuten bezig.
Disclaimer: Het doel van het schoonbranden is niet de kamado weer helemaal wit laten worden aan de binnenkant. Het doel schoonbranden is dat je vetresten verbrandt, en etensresten en bacteriën cremeert. Je zult er vrede mee moeten hebben dat de kamado nooit meer wordt zoals die uit de doos kwam.
Om direct te grillen, plaats je het rooster direct boven de hete kolen. Hierdoor krijg je een directe warmteoverdracht en kun je je vlees en vis snel en gelijkmatig grillen. Het is belangrijk om de temperatuur goed te regelen door de ventilatieopeningen aan te passen.
De Intratuin kamado is gemaakt van hoogwaardig keramiek.Keramiek heeft de eigenschap de warmte lang vast te houden en is daarom uitermate geschikt voor de 'Slow Cooking' techniek. De temperatuur is eenvoudig te regelen met de luchtinlaat aan de voet en de luchtuitlaat in de deksel van de kamado.
Afhankelijk van het soort houtskool, de kwaliteit van de kamado en de aan te houden temperatuur wordt er ongeveer een halve kilo houtskool per uur opgebrand. Een kamado van Kamado Joe verbruikt met quebracho (witte eik) bij een temperatuur van 100 graden ca, minder dan een kwart kilo per uur.
Zet de onderste luchtschuif volledig open en het deksel open. Vul je kamado voor ongeveer de helft met houtskool. Per merk is de hoeveelheid net wat anders. Zit er een houtskool mandje in jouw kamado?
Een Kamado barbecue is zo goed geïsoleerd dat ze erg zuinig zijn met hun brandstof en de temperatuur perfect is in te regelen waardoor je fluitend een hele avond kan barbecueën. Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen.
Malser vlees
Door de luchtdichte sluiting en de hoge massa van de kamado wordt de temperatuur goed vast gehouden en is er geen overbodige luchtcirculatie in de BBQ. Alle lucht die je via de ventilatie openingen toelaat wordt volledig opgebruikt om de gewenste temperatuur te behouden.
Het investeren in een kamado-grill is het meer dan waard voor mensen die écht van grillen houden en het dan ook zeer regelmatig doen. Kamado's zijn tenslotte relatief duur, gewoonweg omdat ze echt heel goed zijn in wat ze doen. Grillen, bakken, koken, roken, stomen en roerbakken is geen enkel probleem.
Het keramiek bij een goedkope kamado is vaak van slechte kwaliteit. De eerste kamado's werden gemaakt van rivier klei. Ze waren net zo functioneel als de huidige kamado's maar sindsdien is het keramiek verder ontwikkeld en gemaakt van verschillende ingredienten die het keramiek beter maken.
Bakpapier houdt vocht tegen. Wanneer u bakpapier gebruikt kan het vocht niet goed verdampen. Hierdoor zal de bodem niet goed krokant worden. Om te zorgen dat de pizza niet aan de pizzasteen blijft plakken strooi je wat bloem over de pizzasteen.