U krijgt van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd om uw belastingschuld af te betalen. U betaalt elke termijn een vast bedrag aan ons, inclusief invorderingsrente. De uiterste betaaldatum van de 1e termijn is 31 oktober 2022.
Vraag om een betalingsregeling met het formulier Verzoek betalingsregeling voor particulieren. U kunt een betalingsregeling krijgen van maximaal 12 maanden, als u voldoet aan de voorwaarden.
Volledig uw schulden betalen (100% betalen)
U doet dat in maandelijkse termijnen. Elke maand betaalt u dus een deel af. De betalingsregeling duurt meestal 36 maanden (3 jaar). In bijzondere situaties kan het traject langer duren, maximaal 60 maanden (5 jaar).
U krijgt een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023 met dagtekening 1 december 2023. Deze aanslag kunt u in 2023 niet meer in 2 maandelijkse termijnen betalen. Daarom moet u deze aanslag binnen 6 weken na de dagtekening betalen. De uiterste betaaldatum van deze aanslag is 12 januari 2024.
Ik heb een belastingaanslag ontvangen, maar kan deze niet op tijd betalen. Misschien kunt 4 maanden kort uitstel of een betalingsregeling van maximaal 12 maanden krijgen. Lees op Ik wil uitstel of een betalingsregeling wat de voorwaarden zijn en hoe u deze kunt aanvragen.
Welk land mag belasting heffen: 183-dagenregeling
De werknemer verblijft binnen een bepaalde periode niet langer dan 183 dagen in het werkland. Afhankelijk van het belastingverdrag dat van toepassing is, kan deze periode een kalenderjaar zijn, een aaneengesloten periode van 12 maanden of een belastingjaar.
Als u een belastingaanslag niet of te laat betaalt, betekent dit dat u uiteindelijk altijd meer betaalt. Want u betaalt dan ook nog invorderingsrente en andere kosten. Als u uw belasting niet op tijd betaalt, moeten wij maatregelen nemen om uw schuld te innen: uitstel van betaling vragen.
Kunt u niet op tijd betalen? Dan kunt u een betalingsregeling met ons afspreken.
U hebt een dwangbevel gekregen
Hoeveel u extra betaalt, hangt af van de hoogte van uw schuld. Betaal deze kosten altijd tegelijk met uw schuld. Betaalt u niet binnen 2 dagen, dan kunnen wij het geld zonder uw toestemming van uw bankrekening afhalen. Of er kan beslag worden gelegd op uw inkomen en eigendommen.
We streven er naar om alle mensen die vóór 1 april aangifte hebben gedaan, vóór 1 juli een bericht te sturen over de afhandeling van hun aangifte. Helaas is dat proces vertraagd. Houd de website van de Belastingdienst in de gaten voor meer informatie.
U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u binnen een bepaalde periode uw schulden in termijnen betaalt. Gaan uw schuldeisers akkoord met uw voorstel? Dan is er sprake van een zogeheten minnelijk akkoord of minnelijke schuldregeling. Voor hulp kunt u terecht bij uw gemeente.
Wanneer uw klant de betalingsregeling niet komt, kunt u ook besluiten om een incassobureau of een incasso advocaat in te schakelen. Vaak lukt het een specialist wel om uw klant tot betaling te bewegen. Laat de incassopartner uiteraard wel weten dat er een betalingsregeling is afgesproken met de debiteur.
Betalingsregeling na uitstel
Als u uitstel van betaling heeft gekregen in verband met de coronacrisis, dan heeft u vanaf 1 oktober 2022 van de Belastingdienst de mogelijkheid gekregen om in maximaal 60 maandelijkse termijnen uw belastingschuld af te lossen. Zo heeft u tot uiterlijk 1 oktober 2027 de tijd.
U kunt het verzoek online (met DigiD) invullen of met een pdf die u afdrukt en verstuurt. Als u het verzoek hebt verstuurd, dan krijgt u binnen 10 werkdagen een ontvangstbevestiging. En binnen 13 weken een brief waarin staat of u een persoonlijke betalingsregeling krijgt.
Stuur daarvoor een brief naar: Belastingdienst, Postbus 100, 6400 AC Heerlen. Of bel de BelastingTelefoon: 0800 – 0543.
Ik kan niet (op tijd) betalen
Kijk op Kan ik uitstel of een betalingsregeling krijgen? of bij Kom ik in aanmerking voor kwijtschelding? wat u verder kunt doen. Of bel zo snel mogelijk de BelastingTelefoon: 0800‑0543. En voorkom hoge invorderingskosten.
Het dwangbevel is een laatste kans om de aanslag te betalen. Neemt u dan geen actie en/of betaalt u niet, dan loopt u het risico dat er beslag wordt gelegd op uw bezittingen, banktegoeden en een deel van uw inkomen. In het dwangbevel staat dat u binnen 2 dagen na de datum van het dwangbevel moet betalen.
Uitstel van betaling
Ook mag u geen openstaande aanslagen hebben waarvoor u een dwangbevel hebt gekregen. Daarbij mag uw totale openstaande belastingschuld niet meer zijn dan € 20.000,-. Verder kan het zijn dat de Belastingdienst zekerheden verlangt, zoals een hypotheek of borgtocht.
Een uitreisverbod houdt in dat je Nederland niet mag verlaten. Heb je een belastingschuld en sta je op het vliegveld om het land uit te gaan, dan kan de douane jou verbieden het land te verlaten.
De deurwaarder moet 2 dagen wachten na het bezorgen van het dwangbevel, voor hij bankbeslag mag leggen. De deurwaarder mag 2 keer per maand voor maximaal € 500 beslagleggen.
Een dwangbevel is een 'bevel' van de overheid om een openstaand bedrag te betalen. Een dwangbevel brengt extra kosten voor u met zich mee. Betaalt u een dwangbevel niet, dan volgt een deurwaarder.
U krijgt een dwangbevel als u een aanmaning niet (op tijd) betaalt. Het dwangbevel ontvangt u al snel na de datum waar op u de aanmaning had moeten betalen. U krijgt het dwangbevel via de post of via een deurwaarder. U moet uw belasting dan binnen 2 dagen betalen.
Doe uw aanvraag voor uitstel vóór de datum dat uw aangifte bij ons binnen moet zijn. In de jaarlijkse aangifteperiode is dat vóór 1 mei. Komt uw aanvraag voor uitstel later bij ons binnen, dan krijgt u geen uitstel. Met dit formulier kunt u alleen de 1e keer uitstel aanvragen.
Als u in Nederland woont of vanuit Nederland inkomsten heeft, moet u daarover belasting betalen. U betaalt belasting over uw inkomen, over financiële belangen in een vennootschap en over uw spaargeld en beleggingen. Om belasting te betalen of terug te krijgen moet u elk jaar belastingaangifte doen.