Je borsten voelen zwaar aan en bewegen kan pijnlijk zijn. Door de druk in je borsten neemt de melkproductie af. De opgehoopte melk wordt weer door het lichaam zelf opgenomen. Na ongeveer vier dagen neemt de stuwing af.
Stuwing duurt meestal zo'n twee dagen. Belangrijk om in de gaten te houden is of er geen harde, rode plekken ontstaan in je borst.
Als je de eerste week na de geboorte wilt stoppen met borstvoeding zal je productie binnen enkele dagen tot een week volledig afnemen. Hoe langer je borstvoeding geeft hoe langer de periode is van afbouwen. Ga dan uit van twee weken tot een maand.
Je lichaam moet de melkproductie afbouwen. Als je al langer borstvoeding geeft, kun je er steeds één voeding uithalen en met de andere voedingen doorgaan. Zo bouw je stapje voor stapje af. Geleidelijk de melkproductie afbouwen kun je doen door de borstvoedingen één voor één te vervangen door voeding uit de fles.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
De meeste moeders, met een volledige melkproductie, kunnen zonder dat hun baby aan de borst drinkt, 6 a 8 keer per dag kolven en hun toch hun melkproductie handhaven. Mits je geen ernstige stuwing hebt, kan je best 8 uur slapen zonder te kolven.
Veel moeders die al langere tijd melk afkolven voor hun te vroeggeboren of zieke baby krijgen te maken met teruglopende melkproductie. Dat kan gebeuren, ook al heeft u steeds voldoende borstvoeding gehad. Er zijn verschillende oorzaken voor, maar het meest waarschijnlijk is dat u en uw baby niet bij elkaar zijn.
Stuwing wordt veroorzaakt door vaatverwijding, weefselvocht en het op gang komen van je melkproductie. Stuwing komt het meest voor tussen dag drie en vijf, maar kan ook later voorkomen tot zelfs bij negen tot tien dagen na de geboorte. Door de volheid van je borsten kan je tepel vlakker worden.
Stuwing herken je aan gespannen en volle borsten. De huid van je borst staat strak en is soms doorschijnend. Ook voelen je borsten warm en pijnlijk aan. De meeste vrouwen krijgen last van stuwing op de derde en vijfde dag van de kraamtijd, maar het kan ook later voorkomen.
Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Stuwing voorkomen
Geef vaak borstvoeding in de eerste 48 uur na de bevalling, tussen de 8 en 12 keer per 24 uur. De stuwing wordt dan minder, doordat je kindje de borst leegdrinkt. Lukt het niet om je kindje de stuwing weg te laten drinken? Kolf dan een beetje af.
Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
Als je al een tijdje aan het voeden bent
Door je kindje aan te leggen op zijn vraag en eventueel iets vaker (op jouw verzoek dan) als je borsten erg vol aanvoelen, stemt de productie zich vanzelf weer af op de nieuwe vraag. Als je te snel gaat afbouwen, kan je ook last krijgen van overvolle borsten.
Je kunt een overproductie herkennen aan een heel vol gevoel in de borsten (stuwing) en vaak het veel lekken van melk (deze klachten heb je dan na de normale stuwingsperiode). Ook als de baby gedronken heeft blijft de borst vaak vol aanvoelen.
Een vrouw kan in principe borstvoeding geven zonder voorafgaande zwangerschap. Elke hoeveelheid moedermelk die ze voor haar baby kan geven, is een kostbaar geschenk.
Als je nog een keer per etmaal kolft, kan het zijn dat je deze kolfbeurt zomaar kunt laten vallen. Maar het kan ook zijn dat het toch te abrupt is en je borsten toch nog te vol raken. In dat geval laat je eerst om de dag een kolfbeurt vervallen, daarna om de twee dagen, en daarna om de drie dagen.
Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Wil je je eigen moedermelk geven, maar wil je je baby om persoonlijke reden liever niet aanleggen? In dit geval is fulltime kolven wellicht een fijne optie voor je. Wat houdt fulltime kolven in? Fulltime kolven betekent voldoende melk afkolven om je baby enkel met moedermelk te kunnen voeden.
Hoe kunnen koolbladeren helpen tegen stuwing tijdens borstvoeding? Koolbladeren van witte of groene kool zijn een natuurlijk en effectief hulpmiddel tegen stuwing. Het koelende effect van de bladeren vermindert de zwelling en pijn, en bevordert ook de melkafvoer.
De baby kan zogenoemde 'regeldagen' hebben waarop hij of zij het totale voedingsschema omgooit. Dit gebeurt meestal rond 10 tot 14 dagen, rond 6 weken en rond 3 maanden.
Kolf als het mogelijk is minimaal 8 keer per dag. Om een voorraadje op te bouwen kolf je tussen 2 voedingen door of geef je de ene borst en kolf je de andere. Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten.
Veelvoorkomende verstopte melkklier symptomen zijn: Pijn in één gebied van de borst. Een gevoelige knobbel in de borst. Een lichte toename in warmte van het pijnlijke gebied.
Bij stuwing kun je saliethee drinken. Neem 1 theelepel gedroogde salie op 250ml gekookt water en laat het 5-15min trekken, 2-6 kopjes per dag.
6 weken na de bevalling
Je baarmoeder is weer geslonken tot het oorspronkelijke formaat. Je hebt geen nabloedingen meer en in het geval van een keizersnede of (sub)totaalruptuur is het littekenweefsel zover hersteld dat je het langzaam mag gaan belasten.