“Voor veel buitenlanders is de siësta een complete verrassing. Ineens is álles gesloten: de restaurants, de winkels en soms zelfs de zwembaden.” De siësta is in Italië veelal tussen 1 en 4 uur 's middags. Italianen zijn dan naar huis om te ontspannen en te eten. Bijna niemand komt het huis uit en de straten zijn leeg.
Veel mensen denken vaak dat de siësta langer dan één uur duurt, maar dit is echter niet waar. Officieel duurt een siësta maar tussen de 15 en 30 minuten en kan het gezien worden als een soort middagdutje.
In Zuid-Italia begint de werkdag rond een uur of 9 tot ongeveer 13 uur. De middagpauze duurt tot ongeveer 16 uur. Kantoren sluiten hun deuren rond 19 of zelfs 21 uur.
Welke rol speelt de siësta in Italië? In Italië wordt de siësta ook wel “riposo” genoemd. Italianen nuttigen graag een uitgebreide lunch of doen een middagdutje tijdens hun siësta. De Italianen lunchen graag tussen 12:30 en 16:00 uur en sluiten daarvoor de deuren van kerken, musea en winkels.
In het zuiden van het land loopt een werkdag doorgaans van 9 tot 13.00 uur, een middagpauze tot 16.00 uur en dan werk je weer tot een uur of 7 a 9 's avonds. In de rest van het land lijken de gemiddelde werktijden meer op hoe we dat in Nederland gewend zijn.
Uit deze berekening kunnen we afleiden dat de Grieken, die gemiddeld 44,17 uur per week werken, 256 dagen van het jaar op het werk doorbesteden. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Denemarken, waar mensen 216 dagen per jaar op het werk doorbrengen, met een gemiddelde werkweek van 38,52 uur.
Frankrijk staat op een voorlaatste plaats met 1007 werkuren, op zijn beurt voorafgegaan door België met 1.011 werkuren. Ook in Polen, Duitsland, Hongarije, Nederland en Spanje worden minder dan elfhonderd uren per jaar arbeid verricht.
Als er iets belangrijk is voor Italianen, is het hun familie. Dus als er iemand dode familieleden begint te beledigen, weet je dat het menens is. Met deze traditionele Romeinse uitdrukking deel je mee dat de ontvanger afstamt van voorvaders met een dubieus moraal. Dat zeg je dus niet zomaar tussen neus en lippen door!
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche. De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione.
Vaak eten ze er een brioche bij, het Italiaanse equivalent van de Franse croissant, maar dan gevuld met banketbakkersroom, chocola, Nutella of jam. Of kiezen ze voor een van die andere zoete broodjes waar de vitrine bij de toonbank 's ochtends vroeg vol mee ligt.
Een siësta is een middagdutje, vaak na de lunch als de zon haar hoogste positie bereikt heeft. Dit is een veel voorkomende traditie in warme landen, die heden ten dage voornamelijk nog in Spanje in ere wordt gehouden; het woord wordt dan ook voornamelijk met dat land in verband gebracht.
Uit een eerdere onderzoeken was al eens gebleken dat slapen of een middagdutje goed is voor het immuunsysteem en de gezondheid in het algemeen, mist niet langer dan 40 minuten. Volgens de onderzoekers is een kleine siësta van 30 minuten voldoende om het lichaam tot rust te laten komen en de nachtrust te bevorderen.
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Scroll door Champions tijdlijn en je ziet dat Italianen vooral woedend worden als het op pasta aankomt. Ze gaan helemaal los onder de video's. Zoals zij het zien: kook gewoon water, gooi de pasta erin en dat is het. Dingen als melk toevoegen of knoflook is uit den boze.
hoi (interjection): ciao.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
Wat zijn de mooiste regio's van Italië voor een autovakantie? Voor een autovakantie is vooral het noorden van Italië zeer geliefd, zoals de meren Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore, maar ook de bergregio's Trentino-Zuid-Tirol en de Dolomieten.
Inclusief in Italië
Dan hoeft u wederom niet vaak na te denken over het geven van fooi. In Italië is het bedieningsgeld namelijk inbegrepen als u 'servizio incluso' ziet staan. Een fooi geven is daarom niet gebruikelijk, maar mag wel met 5 à 10 procent.
Uit cijfers van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) blijkt Griekenland het hardst werkende Europese industrieland. Alleen de Mexicanen ploeteren nog net iets harder.
Vrouwen hebben minder vaak een voltijdbaan (35 uur per week of meer) dan mannen: 29% tegenover 83%. Iets meer dan de helft van de vrouwen werkt tussen de 20 en de 35 uur per week. Tussen 2007 en 2017 is vooral het aandeel vrouwen met een grote deeltijdbaan (28 tot 35 uur) gegroeid: van 20% naar 25%.
In 2019 waren er 9,0 miljoen werkenden in Nederland. De gemiddelde werkweek is al tien jaar vrijwel onveranderd 31 uur. 4,6 miljoen mensen werkten voltijds, hier afgebakend als 35 uur of meer per week. Van de voltijders werken werknemers meestal tussen de 35 en 40 uur per week.