Het verschilt natuurlijk ook of je een uurtje rustig getrapt hebt, of dat je een maximale inspanning hebt geleverd. Maar waar de meeste onderzoekers het wel over eens zijn, is dat je minimaal 24 uur rust moet nemen na een training.
Hersteltijd na fietstochten
De hersteltijd na een wedstrijd is minimaal 4 dagen. Neem voldoende rust na een zware wedstrijd. Probeer na een teleurstellende fietswedstrijd eventuele negatieve gedachten van je af te zetten: het komt je herstel ten goede.
Het herstel kan op een actieve manier (losfietsen), door opname van de juiste voedingstoffen (recupshake), het dragen van compressiekousen, het insmeren van de benen met koude zalf, koud water over de benen, massage en simpelweg rust.
Als recreatieve wielrenner kun je zo'n training prima doen. Ga vijf, zes, zeven dagen fietsen desnoods, maar doe het wel ruim vóór je trainingsdoel. En plan dan vooral ook duurtrainingen in. Daarvan herstel je heel snel, terwijl je je lichaam wel aanleert dat je meerdere dagen achter elkaar op de fiets zit.
Je bouwt ook al wat conditie op. Het is slim om twee tot drie keer per week te fietsen om zo goed mogelijk aan het fietsen te wennen. Met één keer fietsen per week zal het heel lang duren voordat je conditie opbouwt.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Als u nieuw bent met wegfietsen, vraagt u zich af hoeveel kilometer u moet fietsen op een uitstapje. In theorie zou deze afstand tussen de 15 en 30 kilometer moeten zijn.
Doe het dus niet meerdere dagen achter elkaar of vaker dan twee keer per week. Het resultaat: Onderzoek toont aan dat zelfs ervaren fietsers met deze training hun VO2 Max met drie procent en hun 40-km-tijdritsnelheid met vier procent kunnen verhogen in slechts vier weken tijd.
Met name de quadriceps (de 'druppel', voor op je been) en hamstrings hebben bij een wielrenner aardig wat groeipotentie. Maar die groei blijft natuurlijk beperkt zolang je alleen maar fietst, en de weerstand niet verder oploopt.
In principe kun je gewoon fietsen wanneer je spierpijn hebt. Zoals boven genoemd kan het zelfs je herstel bevorderen. Let er alleen wel op dat je geen zware training gaat doen, dit kan je spieren nog meer uitputten waardoor blessures en ontstekingen op de loer liggen.
De eerste uren na de fietstocht zijn belangrijk voor een snel herstel van de energievoorraden (vooral koolhydraten). Probeer daarom per half uur zo'n 40 gram gemakkelijk verteerbare en goed opneembare koolhydraten te gebruiken: pasta, rijst, aardappelen, fruit (bananen!), brood, zoet beleg en sportrepen.
Neem een eiwitrijke snack, shake of maaltijd nadat je een zware rit hebt gereden, om je spierherstel op gang te brengen. Zware ritten putten je koolhydraatvoorraden uit. Je lichaam heeft de grootste behoefte om die aan te vullen ongeveer 30 minuten na een zware training.
Het principe is simpel. De sleutel tot een snelle regeneratie is regelmatig trainen, goede voeding en voldoende slaap. Als je slaapt heeft je lichaam absolute rust en kan het ongestoord regenereren van het sporten.
De extra lange rustige duurtraining bouw je geleidelijk op: elke derde week fiets je ongeveer tweederde van de afstand van de week daarvoor. Duurtraining tempo 3 (93%) is gelijk aan het tempo wat je tijdens de 100 km wilt gaan fietsen.
Hoeveel slaap je precies nodig hebt verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld heb je zo'n 8 uur slaap per nacht nodig. Ikzelf voel me daar heel fijn bij. In een rustige trainingsperiode is 7 uur ook voldoende.
Waarom moeten wielrenners uitfietsen
De theorie achter het uitfietsen is redelijk simpel. Door rustig uit te fietsen op zo'n vijftig tot zeventig procent van je maximale hartslag, wordt melkzuur sneller afgebroken. Ook neemt de vochtophoping in je spieren af.
Van buikvet afkomen
Het goede nieuws is dat je al over het beste instrument beschikt om van dat slechte buikvet af te komen: je fiets. De sleutel is het uitvoeren van verschillende trainingen die je vet-verbrandende enzym, je metabolisme en de productie van vet verbrandende hormonen verhogen.
Fietsen is goed om vele ziektes te voorkomen
Met fietsen verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft fietsen een positief effect op je bloed. De samenstelling van je bloed verandert en door de beweging van het fietsen en je verhoogde hartslag gaat het sneller stromen.
Door regelmatig te fietsen zorg je er bovendien voor dat je hart ook in rusttoestand gezonder is. Het is bewezen dat het risico op hart- en vaatziektes gevoelig daalt als je regelmatig (2,5 uur per week) beweegt. En met elke dag twintig minuutjes op de fiets kom je daar al bijna aan.
Zit er teveel tijd tussen je trainingen, dan wordt het effect van supercompensatie minder of verdwijnt. Als je te snel weer gaat trainen, duurt het herstel langer. Dit kan uiteindelijk leiden tot overtraining.
Caloriëen verbranden met fietsen
Met wind tegen verbrand je er meer dan met de wind in de rug. Met een lichaamsgewicht van 70 kilo verbrand je 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je je tempo naar 18 tot 20 kilometer per uur, dan verbrand je ongeveer 500 calorieën per uur.
Wielrennen tips om beter te worden. 1) Train (Hoe simpel kan het zijn). 2) Train op hartslag – Door je hartslag te kunnen meten kun je echt efficiënter trainen. 3) Train in het juiste hartslaggebied – Door trainingen in het juiste hartslaggebied te rijden train je je uithoudingsvermogen/ lichaam beter.
Om 20 km af te leggen op je fiets heb je onder normale omstandigheden 1 uur en 11 minuten nodig. Met wind tegen doe je over 20 km ongeveer 1 uur en 20 minuten, en met wind mee ongeveer 1 uur en 4 minuten. Op een elektrische fiets doe je 48 minuten over 20 km.
Je verbrandt ongeveer 30 kcal per km tijdens het fietsen. Natuurlijk haal je die kilometer wel een stuk sneller op een hogere snelheid.