Dat is meestal ongeveer één tot twee uur na de coloscopie. Maar ook daarna kun je je nog lamlendig en versuft voelen. Je mag daarom 24 uur niet deelnemen aan het verkeer. Ook kun je de rest van de dag het beste vrij nemen.
U kunt de eerste tijd na het onderzoek wat last hebben van buikpijn en winderigheid als gevolg van de ingeblazen lucht (CO2). Na het onderzoek mag u alles weer eten en drinken. Het kan nog een paar dagen duren voordat de ontlasting weer normaal op gang is.
Na de coloscopie hebben veel mensen een tijdje klachten, zoals buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kunt u wat slijm en vocht verliezen via uw anus. Als uw arts een poliep of een stukje weefsel heeft weggehaald, kunt u wat bloed verliezen via de anus.
U mag in principe alles weer eten en drinken, tenzij anders is afgesproken. Na een coloscopie kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, veranderd ontlastingspatroon en slijm- en vochtverlies via uw anus. Dit is normaal en verdwijnt na enkele dagen.
Het kan zijn dat uw darmen een tijdje moeten herstellen. U merkt dan dat u minder zin heeft om te eten. Binnen ongeveer 6 weken moet alles weer normaal zijn.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Geen roesje
Het is ook mogelijk om het onderzoek zonder roesje te ondergaan. Bespreek uw voorkeur van tevoren goed met de arts die de coloscopie aanvraagt. Het is niet mogelijk om op de dag van het onderzoek nog een roesje aan te vragen.
Na de coloscopie. Na de coloscopie kun je even bijkomen van het onderzoek en eventueel van het roesje. Wanneer alles goed gaat en je weer helemaal wakker bent, dan mag je wat eten en naar huis. Je mag na het onderzoek in principe weer alles eten en drinken.
Dit zal een half uur tot één uur na het onderzoek zijn. Omdat het middel ook sufheid veroorzaakt, mag u na afloop minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen.
U kunt zich nog uren suf voelen na de toediening van het roesje. De medicijnen kunnen uw reactievermogen beïnvloeden, daarom mag u 12 uur na het roesje niet: Actief deelnemen aan verkeer of zelfstandig autorijden. Dit houdt in dat u geen auto, bromfiets, fiets of scootmobiel kunt besturen.
Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 tot 2 uur uur in uw bed op de uitslaapkamer totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze tijd worden uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt. Na het onderzoek mag u weer eten en drinken.
Binnen 1 tot 2 uur moet u naar het toilet. U krijgt uitleg van uw arts of apotheker hoeveel uur u voor het onderzoek alles moet hebben opgedronken. U kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel, misselijkheid of diarree. Dit gaat vanzelf over.
U kunt de eerste tijd na het onderzoek wat last hebben van buikpijn en winderigheid als gevolg van het onderzoek. De definitieve uitslagen krijgt u van uw behandelend arts op de polikliniek, of van uw huisarts. De uitslag van eventueel weefselonderzoek duurt meestal 10 werkdagen.
Vijf procent van de poliepen bevat al kwaadaardige cellen op het moment van ontdekking. Een poliep kan zich zowel in de dikke darm als in de dunne darm bevinden. Het ontstaan van darmpoliepen kan verschillende oorzaken hebben. Een verstoorde celdeling kan leiden tot kwaadaardige darmpoliepen.
Er is indicatie voor een surveillance coloscopie na 3 jaar. Verricht coloscopie surveillance bij personen met één of meer hoog-risico serrated poliepen. Er is indicatie voor een surveillance coloscopie na 3 jaar.
De pijn of krampen verdwijnen dan meestal vanzelf, vaak binnen een paar uur. Na één dag ben je meestal wel hersteld van de coloscopie.Je kunt dan je dagelijkse werkzaamheden weer oppakken.
Om de darmwand beter zichtbaar te maken, blaast de arts lucht in de darmen. Hierdoor kunnen soms krampen optreden. Meestal wordt het onderzoek goed verdragen,. Het opvoeren van de colonoscoop en het inblazen van lucht wordt soms als pijnlijk ervaren.
Endoscopieën op verschillende plaatsen in het lichaam hebben ieder een eigen naam: Een endoscopie van de dikke darm noem je een coloscopie (of colonoscopie). Een endoscopie van de maag noem je een gastroscopie. Een endoscopie van de slokdarm noem je oesofagoscopie.
Soms worden weefselstukjes weggenomen en als er poliepen zijn, probeert de arts die met een lus te verwijderen. Het onderzoek duurt 10 tot 30 minuten.
Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Wij adviseren u om de eerste 24 uur na het onderzoek geen alcohol te drinken in verband met het slaapmiddel dat u heeft gehad. U kunt nog enkele dagen last hebben van een veranderd ontlastingspatroon, lichte buikpijn en lucht in de darmen.
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken.Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie: Bij een onaangename procedure.
De symptomen van darmkanker kunnen heel verschillend zijn. Ze hangen ook af van de plek van de tumor. Je kan ook een tumor in je darmen hebben, zonder klachten te ervaren.
Om te zorgen dat je darmen voor een coloscopie helemaal schoon zijn, volg je vanaf twee tot drie dagen vóór het onderzoek een vezelarm dieet. Je mag dus geen voedingsmiddelen met vezels, pitjes en/of zaden eten.