Het gebruik van deze professionele oplossing is bijzonder nuttig bij schimmelvorming op de wanden, waterschade, droging van nieuwe gebouwen, vochtige muren, muffe geur, roestvorming en in het algemeen bij een slecht klimaat dat de gezondheid kan schaden.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan tot vervelende vochtproblemen leiden: vochtplekken, ongedierte, muffe geurtjes, … Met een lucht ontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden. Het verwijdert het overtollige vocht uit de lucht en creëert zo een beter binnenklimaat.
De nadelen van chemische luchtontvochtigers zijn de beperkte capaciteit, het blijvend moeten vullen met chemicaliën en de milieubelasting en kosten van afvalverwerking. Een eenvoudige variant vaak gebruikt in koelkasten om de luchtvochtigheid te laten dalen is een bakje met kattenbakkorrels.
Luchtontvochtigers kunnen een stand 'continu ontvochtigen' hebben. Deze stand kan men gebruiken als men een paar uur, bijvoorbeeld 4 tot 7 uur, achter elkaar de luchtdroger wil laten werken om bijvoorbeeld was te drogen. Daarna zet men de luchtontvochtiger uit en laat deze een aantal uren rusten.
Wanneer heb ik een luchtontvochtiger nodig? Heb je last van muffe geurtjes, beslagen ramen, zilvervisjes of vochtplekken in huis? Dan is de luchtvochtigheid waarschijnlijk hoger dan 60% en heb je een luchtontvochtiger nodig. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt namelijk tussen de 40% en de 60%.
Een ontvochtiger gebruiken
Een draagbare ontvochtiger kan 160 kilowattuur per maand (kWh) verbruiken. Dat is meer dan een koelkast. Maar wel veel minder dan de gemiddelde airconditioner. Die gebruikt al vlug zo'n 300 kWh per maand.
Timing is alles wanneer u een luchtontvochtiger gebruikt. U kunt uw huis op een ideale vochtigheidsgraad houden door uw luchtontvochtiger slechts 12 uur per dag te laten werken . Dit hangt allemaal af van enkele externe factoren.
Een luchtreiniger gebruik je om de lucht in de ruimte vrij te maken van onzuiverheden als stof, pollen en bacteriën. En een luchtbevochtiger gebruik je om de luchtvochtigheid in de ruimte te verhogen.
Hoe werkt een luchtontvochtiger? Een luchtontvochtiger haalt alle overtilloge waterdamp uit de lucht. De vochtige lucht wordt aangezogen, waarna het naar een verdamper wordt gestuurd. Via deze verdamper wordt de lucht afgekoeld, waardoor het in het apparaat kan condenseren (vloeibaar worden).
Luchtontvochtiger is water dat u niet mag en niet mag drinken. Er wordt echter grotendeels aangenomen dat ontvochtigingswater volkomen veilig is om planten water te geven die u niet van plan bent te eten, zoals kamerplanten.
Ook in een ruimte waar regelmatig mensen in en uit lopen of ramen en deuren openstaan, heeft een vochtvreter weinig nut. Daar is de luchtcirculatie namelijk veel te groot en ben je eigenlijk steeds de buitenlucht aan het filteren die naar binnen komt. Niet zinvol.
Het hele gevaarte bestaat namelijk uit een kunststof bakje dat gevuld is met korrels van calciumchloride. Deze calciumchloride trekt vocht aan tot in het extreme. Zit er waterstofdamp in de lucht, dan wordt deze aangetrokken door de calciumchloride en vervolgens omgezet in water.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Op de verpakking van een vochtvreter staat vermeld dat het middel irriterend is voor de ogen en dat het etiket aan de behandelend arts getoond moet worden wanneer het wordt ingeslikt. Ondanks dat de stof niet heel gevaarlijk is doen die meldingen wel recht aan de stof.
Veel gestelde vragen over luchtreiniger gezond:
Ja. Een luchtzuiveraar verwijdert de verontreinigingen in de lucht en de virussen. Het kan ook helpen bij het beheersen van de symptomen van allergieën, MCS en astma. Het is een essentieel instrument om van een goede luchtkwaliteit te genieten.
1 Medisana UHW – Winnaar | Erg stil en betaalbaar
Deze goedkope Medisana UHW is de beste luchtbevochtiger omdat hij heel stil de lucht gelijkmatig vochtiger maakt. Hierdoor voorkomt hij droge huid, ogen en lippen en het kuchen door droge lucht wordt minder.
Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht
Een hoge temperatuur is daarom niet goed voor het vochtgehalte in huis. Met een lagere temperatuur bespaar je ook op energiekosten. In warme lucht, die bijvoorbeeld ontstaat na het douchen of baden, zit veel vocht.
Beste slaapkamer: Qlima D620
Met zijn nachtmodus en oververhittingsbeveiliging is de Qlima D620 volgens ons de beste luchtontvochtiger voor de slaapkamer. Hij is geschikt voor gebruik bij oppervlaktes tot 52 m2. Ook deze luchtontvochtiger werkt door middel van condensatie.
Luchtbevochtigers kunnen enorm verschillen in stroomverbruik. Een energiezuinige luchtbevochtiger zou niet veel meer dan 50W moeten gebruiken. De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo'n 100W. Je hebt ook nog uitschieters die soms wel richting de 500W gaan.
Over het algemeen, bij 24 uur per dag en 7 dagen per week in gebruik, verbruikt deze luchtreiniger maar 0,2kWh per dag, ofwel zo'n € 0,04. Het energieverbruik is bovendien te volgen met de BRISE-app.