Er is geen vaste termijn voor wanneer u weer aan het werk mag. Dit hangt af van hoe u zich voelt en wat voor werkzaamheden u doet. Heeft u een lichamelijk zware baan, dan is het advies om de eerste zes tot acht weken rust te houden.
Voor deze ingreep moet u rekenen op zeven dagen opname. Na zes weken bent u meestal weer volledig hersteld van de operatie. Het kan tot een jaar duren voor u zich pas echt weer de oude voelt. Regel goede nazorg voor uzelf in de zes weken na de operatie.
De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen (zware boodschappentassen, vuilniszakken). Licht huishoudelijk werk zoals koken, afwassen kunt u geleidelijk weer gaan doen. Stop als u merkt dat u moe wordt! De eerste drie weken mag u niet fietsen.
U mag zes weken na de operatie weer werken. Overleg dit eventueel met uw arbo-arts.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Bedenk dat niet alleen tillen, maar ook duwen en trekken zorgen voor een belasting op de rug. Bukken mag u de eerste zes weken niet doen. Als u dus iets van de grond af wilt rapen gebruikt u dan een grijper of zak dan door de knieën. Zorg ervoor dat de tijd die u opzit geleidelijk aan opbouwt.
U kunt ook pijn tussen uw schouderbladen hebben. Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.
Daarbij verschilt het herstel per persoon. De meeste mensen rijden tot twee weken na een buikoperatie geen auto. Ande- ren wachten hier langer mee. Twijfelt u of u weer kunt autorijden, overleg dit dan met uw behandelend arts of huisarts.
De eerste dag na een narcose mag je niet autorijden. Hoe snel je wel weer mag rijden hangt af van je conditie en het soort operatie dat je hebt gehad. Volg altijd het advies van je behandelend arts. Het is ook erg belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam luistert.
Afhankelijk van het soort operatie kunt u licht huishoudelijk werk langzaam weer gaan doen. Zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen of tuinieren, mag u de eerste weken nog niet doen. De eerste weken zijn alleen lichte sporten zoals wandelen toegestaan.
Door de ingreep zult u minder en anders moeten gaan eten. U heeft minder honger en kunt minder eten, waardoor u gewicht verliest. Om ervoor te zorgen dat u op het juiste gewicht blijft, zult u uw levensstijl moeten aanpassen. Daarom combineren wij een operatie met een programma voor leefstijlverandering.
Over het algemeen duurt uw herstel zeker twee tot drie weken. Bij een kleine en vlotte ingreep kan het herstel sneller gaan. De eerste dagen na de operatie kunt u meestal wel voor u zelf zorgen, maar niet voor een gezin. Als u merkt dat u dingen nog niet kunt, doe die dan ook niet.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling. U kunt hier meer lezen over pijnbestrijding na de operatie.
Het is normaal dat de wond nog enige tijd gevoelig of pijnlijk blijft. Sporten wordt afgeraden zeker totdat de wond volledig genezen is. Meestal duurt dit 2 - 3 weken. Bij grote ingrepen kan het verstandig zijn hier langer mee te wachten, bespreek dit met uw behandelend arts.
Fysieke inspanning: Zware inspannende arbeid (of zwaar sporten, zoals het doen van buikspieroefeningen) vermijden gedurende de eerste zes tot acht weken na ontslag uit het ziekenhuis. U zult merken dat u snel moe bent. Het kan ook enkele maanden duren voor u zich weer net zo fit voelt als voor de operatie.
Blijf wandelen, fietsen en sporten en probeer dit het liefst iets meer te doen dan voorheen. Ga naar een sportschool, of maak een afspraak met onze fysiopraktijk voor extra ondersteuning; veel aanvullende verzekeringen vergoeden dit. Ook gezond eten is belangrijk als voorbereiding op een operatie.
Buig uw knieën en draai op uw zij. Breng uw benen naar de rand van het bed. Steun met uw handen op het bed en duw uzelf omhoog tot zit. Dag 1 na de operatie begeleidt de fysiotherapeut u bij het uit bed komen en worden de ademhalingsoefeningen met u doorgenomen (zoals eerder beschreven).
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven. Vraagt u dan om een middel om de misselijkheid tegen te gaan.
Rusten en slaap
Maakt u zich geen zorgen, uw uithoudingsvermogen zal geleidelijk terugkeren. Probeer dagelijks een rustpunt te plannen, bijvoorbeeld in de vorm van een middagdutje. Laat uw familie en vrienden weten dat het belangrijk is dat u voldoende rust krijgt.
Een bypassoperatie is een zware operatie die vaak wordt uitgevoerd. De operatie verloopt meestal zonder problemen en duurt ongeveer 4 uur. Vaak blijft een patiënt iets langer dan een week in het ziekenhuis. Daar start meteen de revalidatie.
Binnen een aantal dagen na de operatie komt uw ontlasting weer op gang. Dit duurt bij de ene patiënt wat langer dan bij de andere. U hoeft niet te schrikken als er de eerste keren bloedverlies bij de ontlasting is. Dit is volstrekt normaal, omdat er in de darm een wond is gemaakt door de operatie.
De eerste dagen dat je terug thuis bent, kun je voor jezelf zorgen, maar niet voor een gezin. Je bent snel moe en kunt minder aan dan je denkt. Na sommige operaties kan er bloedverlies zijn uit de schede. Dit kan een paar dagen tot een paar weken duren.
Herstel van een operatie is te vergelijken met topsport, zeker als u al wat ouder bent. Het lichaam maakt overuren om de wond te repareren en heeft daarbij energie en bouwstenen in de vorm van eiwitten nodig. Afvallen na een operatie is niet gunstig, want het is spierweefsel dat verdwijnt.