Een baby van 3 maanden is tussen de dutjes door ongeveer 90 tot 120 minuten wakker. Dit noemt men een 'wakkertijd'. Soms is het best handig om dit te weten, zeker als je nog niet goed de vermoeidheidssignalen van je baby kent. Als je baby anderhalf uur wakker is, dan is het vaak weer tijd voor een volgende slaapje.
Voor pasgeboren baby's raden wij over het algemeen een ochtenddutje aan van gemiddeld 90 minuten. Bij een baby van 6 maanden is de lengte van het ochtendslaapje al flink afgenomen, naar zo'n 30 tot 45 minuten.
Overdag slaapt een baby van 3 tot 6 maanden 3,5 uur in totaal. 's Nachts kan het aantal uren slaap oplopen tot twaalf uur in totaal. Sommige baby's blijven 's nachts langer wakker of worden eerder weer wakker. Het is ook mogelijk dat de baby een hele nacht doorslaapt.
Dutjes schema baby 4 maanden
Bij voorkeur is het middagdutjes het langst (ongeveer 2 uur). Voor het ochtenddutje is 1 uur vaak genoeg en het namiddagdutje mag het minst lange dutje zijn: een half uur tot een uur.
Vanaf 3 maanden: je baby heeft vanaf 3 maanden ongeveer 15 uur slaap op een dag nodig, met zo'n 3 slaapjes overdag van in het totaal ongeveer 6 uur, en de rest van de tijd 's nachts. Vanaf 6 maanden: je baby heeft vanaf 6 maanden zo'n 14 uur slaap per dag nodig, met 2 slaapjes overdag van in het totaal 4 uur.
Baby's van 6 tot 8 maanden hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 11 uur in de nacht en 3,5 uur overdag meestal verdeeld over 3 slaapjes. Een mooi schema zou daarom kunnen zijn: Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 8:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur.
Slaapschema voor je baby van 3 maanden
Over het algemeen wordt aangeraden om een baby van 3 maanden oud 14 tot 17 uur te laten slapen. Overdag doet hij of zij dan 3-5 slaapjes met een tijd van 30 minuten of 2 uur ertussen. Vroeger op de dag slapen baby's meestal vaker en in de middag en avond zijn ze wat langer wakker.
Sterker nog, het ochtenddutje wordt in onze routines in de eerste 6 maanden na de geboorte steeds korter. Voor pasgeboren baby's raden wij over het algemeen een ochtenddutje aan van gemiddeld 90 minuten. Bij een baby van 6 maanden is de lengte van het ochtendslaapje al flink afgenomen, naar zo'n 30 tot 45 minuten.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond.
Vanaf zo'n 3 maanden vindt een baby het leuk om naar bewegende voorwerpen te kijken. Een babygym en een mobile komen dan goed van pas. Plaats het boven de buik van je baby, dan kan hij er goed naar kijken. Zorg dat de baby niet per ongeluk verstrikt kan raken in het speelgoed.
Je kan aanhouden dat je baby ongeveer 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Een voorbeeld: weegt je baby 3,5 kg, dan is er dus 3,5 x 150 ml = ongeveer 525 ml nodig per dag. Dit kan je geven in zeven voedingen van 75 ml, verdeeld over de dag. Maar zes voedingen van 90 ml is ook mogelijk.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Overgang van 2 naar 1 slaapje / 8 Tips
Je kunt het begin van het ochtendslaapje geleidelijk in stappen van 20 tot 30 minuten oprekken, totdat je 12.00 uur of 13.00 uur bereikt. Doe dit geleidelijk (dwz in kleine stappen gedurende 2-3 dagen) om oververmoeidheid te voorkomen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Ria Blom beschrijft twee methodes in haar boek Regelmaat en Inbakeren. In beide methoden komt dus het aanbrengen van regelmaat naar voren. Regelmaat wil zeggen dat je dingen iedere keer in dezelfde volgorde goed. Daarnaast is eenduidigheid belangrijk: zorg dat je dingen iedere keer op dezelfde plek doet.
Hazenslaapjes komen veel voor gedurende de eerste levensmaanden van baby's. Dit heeft te maken met het feit dat de slaap zich gedurende deze eerste zes maanden nog moet ontwikkelen.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Overdag slapen
Een baby van 12 weken doet overdag 3 slaapjes (twee lange en één korte) of 4 slaapjes (één lange en drie korte). Zo'n overdagslaapje duurt maximaal 2-3 uur. Baby's van 12 weken kunnen ongeveer 90 minuten wakker zijn.
Wil je baby overdag niet slapen? De dutjes overdag zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Daarnaast raakt je kind oververmoeid als hij overdag niet goed slaapt, wat weer nadelig kan zijn voor zijn (en jouw) nachtrust.
Als je baby van 3 maanden overdag korte hazenslaapjes doet en 's nachts vaak wakker wordt, kan het zijn dat hij of zij nog niet goed zelf in slaap kan vallen. Een goede routine en duidelijk slaapritueel kunnen helpen bij het zelfstandig in slaap vallen.
FLESVOEDING. Aantal melkvoedingen: circa 5 voedingen per dag. Richtlijn: 150 ml/cc per dag per kg lichaamsgewicht.
Een droomvoeding is een melkvoeding die je jouw geeft voordat je zelf naar bed gaat, meestal zo tussen 22.00 en 23.00 uur. De bedoeling is dat je kindje niet wakker wordt, maar slapend drinkt. Een droomvoeding kan zowel met flesvoeding als met borstvoeding worden gegeven.