Als je overspannen bent, heb je gemiddeld een hersteltijd van elf weken nodig. Of je wel of niet kan (blijven) werken, hangt van jouw situatie af. Soms is het juist goed om wél te blijven werken, maar op een lager pitje. Ondertussen is het belangrijk te kijken naar de oorzaken van je overspannenheid.
Mensen herstellen goed van overspanning, maar niet iedereen herstelt even snel. Bij een actieve aanpak is de kans groot dat u uw normale bezigheden geleidelijk weer kunt oppakken. Meestal lukt dit binnen enkele weken tot maanden. Als uw klachten niet verminderen, dan kan de huisarts u naar een psycholoog verwijzen.
Nadat je overspannen bent geweest komt het moment dat je weer terug kan naar je werk. Voor de één is dat al na 6 weken voor de ander pas na een jaar. In een aantal gevallen kan het herstel nog langer duren. Afhankelijk van de mate van overspannenheid en de omgeving waarin je herstelt.
Overspannen en ziek melden op werk
Als je overspannen bent en werkstress ervaart, mag je je ziek melden voor werk. Je bent niet verplicht om een reden op te geven, maar je werkgever vraagt wel hoe lang je afwezig denkt te zijn. Gun jezelf en je lichaam een paar dagen rust om bij te komen van een stressvolle periode.
Dat is precies wat je nodig hebt. Ziek melden bij een burn-out is dus niets om je voor te schamen. Maar hoe lang je niet werkt bij een burn-out, ligt heel erg aan jouw situatie. Vaak duurt zo'n herstelperiode tussen de 6 en 12 maanden, maar worst scenario ben je langere tijd uit de running.
Vertel aan je leidinggevende of de bedrijfsarts wat je doet om te herstellen van de situatie. Zo schets je een goed beeld van de manier waarop je je werk weer wilt hervatten en op welke termijn dit zal zijn.
Overspannen en ziekmelden op werk
Een werknemer met stressklachten mag zich gewoon ziekmelden. Deze reden hoeft hij of zij daarbij trouwens niet te geven. Als werkgever mag je wel vragen hoe lang hij of zij afwezig denkt te zijn en of je medewerker ook echt thuis zit (en niet toevallig stiekem op de Bahama's).
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Bij overspanning lukt het u niet om met spanningen om te gaan. U bent bijvoorbeeld moe of snel boos, u slaapt slecht of piekert veel.U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie.
Moeite met de dagelijkse bezigheden
Het lukt niet meer om normaal te functioneren op het werk. Ook de dagelijkse huishoudelijke taken kosten moeite. Naast deze kenmerken, kan iemand die overspannen is ook lichamelijke klachten hebben. Bijvoorbeeld hoofdpijn, buik- en maagklachten, duizeligheid of hartkloppingen.
Ben je al langer erg vermoeid en is het moeilijk om weer nieuwe energie te vinden? Iedereen heeft weleens een zware, vermoeiende periode. Een week te veel hooi op je vork, lange dagen, weinig slapen: dat kost veel energie. Normaal gesproken herstel je daar wel van in een dag of twee.
Wat zeg je tegen je bedrijfsarts? Als je burn-out1 bent en je kunt niet werken, dan nodigt de bedrijfsarts je uit voor een bezoek. Hij wil onderzoeken waarom je niet kunt werken en zal met je bespreken hoe je zo snel mogelijk weer beter kunt worden. Hij vraagt hoe het met je gaat.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Een eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen. Het is belangrijk om op te merken dat de totale hersteltijd van persoon tot persoon sterk kan verschillen.
Zoek hulp, praat erover. Misschien met iemand in je omgeving, of met de huisarts. Praat je liever anoniem? Je kunt altijd bij ons terecht.
Soms barst je in huilen uit of word je heel boos en driftig: je hebt het gevoel dat je de controle kwijt raakt. Je neemt weinig of geen initiatief: je bent apathisch vaak en je voelt je wezenloos. Je bent prikkelbaar. Je voelt je emotioneel uitgeput: moeite met slapen, concentratieproblemen, vergeetachtigheid.
Het is wel goed om in deze fase te bewegen. Je kan denken aan wandelen, fietsen (maximaal 20 km per uur), zwemmen (rustig baantjes trekken). Deze vormen van bewegen helpen het adrenaline niveau naar beneden te brengen.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Het is in Nederland zo geregeld dat enkel een bedrijfsarts mag en kan bepalen of je ziek bent voor je werk. De huisarts kan een advies geven maar deze zal nooit leidend zijn. Een bedrijfsarts is de enige persoon die kan bepalen of je wel of niet in staat bent om te werken.
Werknemer is onbereikbaar en komt niet opdagen op werk
Als een medewerker niet op werk verschijnt, dient werkgever te proberen contact op te nemen met de medewerker. De werkgever kan contact opnemen door te bellen, via whatsapp/sms en/of per e-mail. Werkgever kan ook naar het huis van de medewerker gaan.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag.
Psychisch verzuim is een vorm van ziekteverzuim. Een medewerker is dan niet in staat om te werken vanwege psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, een burn-out, een depressie of een angststoornis. Het duurt vaak langer voor de werknemer helemaal is hersteld bij psychische klachten dan gemiddeld.
Is je medewerker na zes weken nog steeds ziek? Dan kan het zijn dat hij een burn-out heeft. Vanaf dat moment noem je het langdurig ziekteverzuim. In Nederland ben je als werkgever door de wet verplicht je medewerker met een burn-out 70% van zijn of haar loon uit te betalen.