De medicijnen die u heeft gekregen kunnen uw reactievermogen beïnvloeden. Dit betekent dat u 24 uur na het roesje: • Niet actief mag deelnemen aan het verkeer.
De medicijnen kunnen uw reactievermogen beïnvloeden, daarom mag u 12 uur na het roesje niet: Actief deelnemen aan verkeer of zelfstandig autorijden.
Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 tot 2 uur uur in uw bed op de uitslaapkamer totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze tijd worden uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt.
Een van de bijwerkingen van het slaapmiddel is dat u zich suf en/of slaperig kunt voelen. In verband met de patiëntenplanning is het niet mogelijk om op de dag van het onderzoek nog voor een roesje te kiezen.
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd.
Nadat u wakker bent, kunt u nog wel enkele uren suf zijn. De medicijnen die u heeft gekregen kunnen uw reactievermogen beïnvloeden. Dit betekent dat u 24 uur na het roesje: • Niet actief mag deelnemen aan het verkeer. uur moet wachten met het geven van borstvoeding.
De meeste mensen voelen zich na een narcose niet fit, duizelig en zijn minder alert. De eerste dag na een narcose mag je niet autorijden. Hoe snel je wel weer mag rijden hangt af van je conditie en het soort operatie dat je hebt gehad. Volg altijd het advies van je behandelend arts.
Na een sedatie bent u vrijwel meteen klaarwakker. En na een uurtje kunt u weer naar huis. Het oude roesje is dus 'uit'. Sedatie blijkt een veilige en meer dan uitstekende opvolger.
Wat is een roesje? Een roesje is anders dan een narcose of algehele anesthesie waarbij uw bewustzijn wel volledig uitgeschakeld wordt. Bij een roesje is het de bedoeling dat u het onderzoek als draaglijk ervaart. Het is ook mogelijk dat u door het roesje in slaap valt.
Binnen een dag is het effect van de narcose daardoor helemaal uitgewerkt. Natuurlijk moet het lichaam wel herstellen van een operatie, wat energie kost en waardoor je je een aantal weken moe of minder fit kan voelen dan normaal.
Sedatie (roesje)
Sedatie betekent 'verlaging van het bewustzijn'. Als u hiervoor in aanmerking komt, kunnen we u, bij operaties waarbij u verdoofd bent door een ruggenprik, een roesje geven. U maakt de operatie minder bewust mee en bent meer ontspannen. Het blijft mogelijk om u tijdens de operatie te wekken.
Bij sedatie wordt uw bewustzijn verlaagd door een slaapmedicijn. U wordt slaperig en suf. U maakt de ingreep daardoor niet bewust mee. Na afloop wordt u pas weer wakker.
Daarom vindt onderzoek met sedatie altijd plaats in dagopname. U kunt dan eerst bijkomen voordat u na het onderzoek weer naar huis gaat. Hoe lang u in het ziekenhuis moet blijven hangt af van de hoeveelheid en het soort slaapmiddel. Dit kan variëren tussen 45 minuten en twee uur.
Aan het uiteinde van de slang zit een lampje dat de binnenkant van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een monitor te volgen is. Het onderzoek duurt ca. 15 minuten en kan langer of korter duren.
Bij sedatie krijgt u dezelfde medicijnen als bij narcose, maar veel minder. U gaat daardoor slapen, maar blijft zelf ademen. Wanneer u wakker wordt, kunt u zich niets meer herinneren van de ingreep.
Om minder last te hebben van bepaalde vervelende ingrepen bijvoorbeeld een gastro- of coloscopie, kan de arts voorstellen u naast pijnstilling ook een kalmerend (sederend) middel te laten geven dat een roesje veroorzaakt. Dit betekent dat u in slaap valt tijdens de ingreep.
Na de coloscopie hebben veel mensen een tijdje klachten, zoals buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kunt u wat slijm en vocht verliezen via uw anus. Als uw arts een poliep of een stukje weefsel heeft weggehaald, kunt u wat bloed verliezen via de anus.
Gebruik daarom twaalf uur voor tot twaalf uur na het onderzoek geen alcohol en gebruik slaapmedicatie alleen in overleg met de arts. Bijwerkingen Uw zuurstofgehalte kan als gevolg van de het rustgevend middel dalen. U krijgt zo nodig extra zuurstof via een zuurstofslangetje in uw neusgaten.
Na een algehele verdoving blijft u in ieder geval op de uitslaapkamer totdat u weer redelijk wakker bent en uw toestand stabiel is. In geval van verdoving met een ruggenprik blijft u totdat de verdoving begint uit te werken en u uw benen weer een beetje kunt bewegen.
Wat is een dagopname? Een dagopname is een opname in het ziekenhuis die minder dan één dag duurt. U wordt 's ochtends of 's middags opgenomen en gaat dezelfde dag weer naar huis. Op die éne dag ondergaat u een medische behandeling zoals een operatie, een pijnbehandeling of een onderzoek.
U kunt last krijgen van hoofdpijn, vooral bij het overeind komen. Meestal verdwijnt dit binnen een week. Wanneer u hier last van heeft, helpt het goed te drinken (vooral koffie helpt). Neem voldoende bedrust.
Gevolgen van narcose
Daarnaast voelen de meeste personen die onder narcose zijn geweest zich daarna niet helemaal fit, duizelig en minder alert. Dit kan weken tot zelfs maanden aanhouden. Als je deze klachten hebt en deze je rijvaardigheid beïnvloeden, is het verstandig om geen auto te rijden.
Wat is (lichte) sedatie. Bij sedatie wordt het bewustzijn tijdelijk verlaagd. Het is dus geen verdoving, maar u wordt wel wat rustiger en kunt zich beter ontspannen zonder uw bewustzijn volledig te verliezen. Dit wordt ook wel bewuste sedatie genoemd.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.