Voegmiddel wordt namelijk snel hard. Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Zorg ervoor dat je de hoeken van de tegels niet beschadigt. Het minimale interval tussen betegelen en voegen is 24 uur.In vochtige ruimtes is het raadzaam tot 48 uur te wachten tot de lijm volledig is uitgehard.
Hoeveel tijd dit kost is afhankelijk van hoelang het oppervlak droog blijft. Het is bij voegmortel minder erg als het tussendoor toch nat wordt. Wel zorgt dit ervoor dat het uitharden langer zal duren. Hiervoor wordt minimaal 24 uur gerekend.
Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca.60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt. Met dit nasponzen verwijder je lichtere bestanddelen van de top van de voeg en daarmee de vervuiling.
Na plaatsing van de klinkers wacht je het best enkele dagen voor je het pad gebruikt. Voor een oprit wacht je het best twee à drie weken. Na 28 dagen is het volledig uitgehard."
Waarom mag men drie weken lang niet over een betonverharding of nieuw aangelegde klinkers rijden? De betonfundering moet eerst uitharden. Beton bereikt zijn definitieve sterkte pas na maximum 28 dagen. We tellen 1 week voor de aanleg, en dus nog maximum 3 weken om het beton verder te laten rusten.
Als u te snel start met voegen moet al het vocht dat nog in de lijm zit uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape is de tegellijm voldoende uitgehard na 1,5 dagen, bij verlijming van tegel op tegel adviseren we min.2 dagen te wachten. Controleer steeds de technische fiche van de tegellijm.
Droogtijd van kit voordat je kan douchen
Tenminste, na 24 uur kunt u weer douchen. Maar pas op. Laat de kit minimaal 72 uur uitharden voordat u het aanraakt en reinigt. Pas na 2 weken mag u het grondig reinigen.
Met een speciale voegcoating en applicatie kun je heel eenvoudig voegen repareren, opfrissen of herstellen. De voegcoating trekt in de voeg en laat niet meer loslaat. Zo hoeven we de voegen niet uit te slijpen en opnieuw te voegen. Een duurzame voeg is gegarandeerd en schimmels worden voorkomen.
Het impregeren van de gevel kan bijvoorbeeld al na circa 2 weken; ook na het impregneren kan namelijk het drogingsproces van de voegen doorgaan. Voor het schilderen van de buitengevel raden we aan om iets langer te wachten: schilderen kan na 2 tot 4 weken.
Het inwassen / voegen van (keramische en / of natuursteen) tegels is niet heel moeilijk, maar het is wel een belangrijke stap bij het tegelzetten en met name een belangrijke stap voor de uiteindelijke sfeer die het tegelwerk uitstraalt. De kleurstelling van de voeg kan het eindresultaat maken en breken.
Neem na het aanbrengen een uithardingstijd van 2½ uur in acht. In vochtige omgevingen zoals douchehoeken en vergelijkbaar moet het afdichtmiddel ten minste 24 uur drogen.
De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar voor een beperkte tijd verwerkbaar.
Het water uit de spons vermengt zich namelijk met de achtergebleven voegmortel. Als je hiermee over de voeg wrijft terwijl die nog niet voldoende uitgehard is, krijg je vervuiling aan het oppervlak van de voegen wat zich uit in kleurverschillen.
Lekkages door kitranden en voegen komen vaak voor. Reparatie is dan relatief eenvoudig. Loslatende of ontbrekende voegen laten veel vocht door. Een kit die slecht hecht zorgt ervoor dat vocht niet meer tegen wordt gehouden.
Guest. na het tegellen 24 uur wachten daarna kan je voegen en na weer 24 uur kan je douchen.
Veelal wordt een afwerking met tegels als waterdichte oplossing gezien. “Dat is een misvatting. De voegen tussen de tegels zijn namelijk niet waterdicht. Dus moet je zorgen voor een waterdichte ondergrond.
Dit komt meestal voor bij heel erg harde tegels in combinatie met overvloedig afsponsen. Het cement in de voegmortel krijgt nu te veel water te verwerken en 'verdrinkt', zodat hij niet kan uitharden. Resultaat: een stoffige voeg die niet hard is. Een slechte waterdosering bij het aanmaken van de voegmortel.
Beschadigde voegen ontsieren niet alleen de uitstraling van je gevel.Ze kunnen ook de constructie van je huis negatief beïnvloeden. Want de uitgeharde specie tussen die bakstenen van je woning houdt water tegen. Zijn de voegen gebarsten of ontbreken er stukken, dan is die waterdichtheid niet meer gegarandeerd.
Een vraag die veel gesteld wordt is waarom je tegels eerst moet voegen en dan pas kunt kitten. Het antwoord hierop is eigenlijk heel eenvoudig. Kit hecht namelijk wel op voegmiddel, maar voegmiddel hecht minder goed op kit.
Een kitrand om de wc voorkomt bijvoorbeeld dat de toiletpot beschadigt door vocht(ophoping) in de randjes. Daarnaast is het natuurlijk ook veel hygiënischer. De plek (de randen) waar vocht zich tussen kan nestelen is namelijk de perfecte plek waar ook schimmels en bacteriën graag verblijven.
De hoeken van het tegelwerk NOOIT voegen. Deze gaan namelijk altijd iets werken en daardoor ontstaan kleine soms niet eens met het oog waarneembare scheurtjes. Deze scheurtjes laten water door en op den duur komt er zoveel water achter het tegelwerk dat de tegels eventueel van de muur komen zetten.
Naast dat het esthetisch mooier is, is het ook belangrijk om voegen met de juiste voegbreedte te leggen, dit voorkomt namelijk beschadigingen en scheurtjes op de tegels. We raden het dan ook sterk af om de tegels zonder voeg te leggen omdat de kanten op elk moment tijdens gebruik kunnen afschilferen.
Als de tegellijm is uitgehard, is het tijd om te voegen. Er zijn verschillende voegmiddelen mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voegmiddel in poedervorm dat je moet aanmaken met water of kant-en-klaar voegmiddel. Een populair voegmiddel is de Ben Univoeg.
Voegwerk in uw badkamer is om de zoveel tijd aan vervangen toe, de levensduur verschilt vanaf 7 jaar tot 15 jaar. De levensduur van uw voegwerk is afhankelijk van verschillende factoren zoals het gebruikte materiaal, de ondergrond, manier van aanbrengen en het onderhoud.