Bescherm de huid niet alleen tijdens een stranddag. Ook met sporten, tuinieren en wandelen is zonbescherming nodig. Herhaal het insmeren iedere 2 uur, direct na het zwemmen of als je veel hebt gezweet. Oók als je een waterproof zonnebrandmiddel gebruikt.
De chemische filters in een waterproof zonnecrème zetten zich vast in de hoornlaag van je huid en blijven daar iets langer zitten. Maar na een uur of twee zijn die wel weer weg. Ben je maar kort in het water gedoken, dan moet je je niet meteen opnieuw insmeren na het zwemmen.
Ben je actief en wordt je blootgesteld aan de zon, dan is het belangrijk om je na die twee uur opnieuw in te smeren. Wanneer je om 10.00 uur 's morgens een crème aanbrengt met factor 50, dan "heb je waarschijnlijk om 12.00 uur 's middags nog wat bescherming, maar niet meer 50", aldus Zampella.
Of vaker na zweten, zwemmen, afdrogen of het sporten. waterproof of waterresistant aangeeft dat de zonnebrand tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten? Maar dit betekent niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Smeer je daarom na het zwemmen of bij veel transpireren opnieuw in.
Tip 1: Na ongeveer 2 uur is de zonnebrandcreme uitgewerkt. Tijd voor een nieuwe smeerbeurt! Tip 2: Gebruik een zonnebrandcreme met SPF 30 of hoger.
Fabrikanten mogen 'waterbestendig' of 'waterresistant' op de verpakking zetten als na een waterbadje van 2 keer 20 minuten nog 50% van de beschermingsfactor op de huid zit. Na het zwemmen ben je dus niet meer goed beschermd en moet je opnieuw smeren.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
De oplossing? Gooi 's avonds een paar tennisballen in je zwembad. Deze absorberen alle oliën en lotions uit het water.
' 2 Kan de huid van donkere mensen verbranden door de zon? 'De donkere huid is van nature beter beschermd tegen de schadelijke ultraviolette stralen die zorgen voor een verbrande huid. Hoe donkerder de huid, hoe minder snel die zal verbranden.
Wanneer de waterlijn geheel schoon is raden wij aan de Interline absorberende azwembadspons in het zwembad te deponeren. Deze spons absorbeert vuil, lichaamsoliën en zonnebrand uit uw zwembad.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Als je je nachtcrème niet lang genoeg laat intrekken, dan zal-ie aan je kussen gaan plakken. Reken ongeveer een minuut inwerktijd per verzorgingsproduct. Vergeet je huid ook niet een keer per week te scrubben. Dat zorgt ervoor dat alle ingrediënten optimaal worden opgenomen.
Zowel de Suncover als de Suncare SPF 15 en SPF 30 zijn goed te verwijderen van je huid met de Cleansers van Dr. Jetske Ultee. Dankzij de wasstoffen in het product lukt dit ook nog prima met zonnecrèmes die water resistant – en daarmee iets vetter - zijn.
Bij zonkracht 4 kun je tussen 12 en 15 uur 's middags na een half uur al verbranden. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat je rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang. Veel mensen vergissen zich vooral op koude voorjaarsdagen in de kracht van de zon.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Mensen met een donkere huidskleur kunnen wel degelijk verbranden. Het duurt langer alvorens ze verbranden, maar ze zijn ook gevoelig voor de eerste zomerzon. Daarna wennen ze er sneller en gemakkelijker aan dan mensen met een lichte huid. Een donkere huid bevat meer pigmentcellen en meer melanine.
De blootstelling aan chloorwater kan ook irritaties van de huid veroorzaken of ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Wanneer je een huidbarrière hebt die niet goed werkt, kan chloor eerder voor een irritatie zorgen.
De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen. Het is in de tussentijd belangrijk dat je de huid gedurende 1 tot 3 dagen niet opnieuw blootstelt aan de zon. Een 2e graads zonverbranding ontstaat binnen 2 tot 12 uur. De verbrande huid is rood, en voelt warm en pijnlijk aan.
Helaas is er op dit moment nog geen zonnebrandcrème op de markt dat echt waterproof is. In Amerika mag de term daarom ook niet meer worden gebruikt op deze producten. De toevoeging van bepaalde ingrediënten aan een zonnebrandcrème kan het product wel minder vatbaar maken voor water.
Wat een fijne zonnebrand! Ik merk echt dat ik sneller bruin word met deze spray gel van Australian Gold en dat het mijn huid goed beschermt. Daarnaast is de geur echt verrukkelijk! Ik zou de geur het beste omschrijven als tropisch en een mooie combinatie van karamel en kokos.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.