Het advies is om voor wijnen te gaan die niet te zuur zijn en ook niet te zwaar op de maag vallen. Denk daarbij voor witte wijnen aan, een Italiaanse Grillo, een Zuid-Franse Sauvignon Blanc of een Oostenrijkse Rivaner.Natuurlijk past een een Chardonnay ook altijd. De allemans vriend wordt altijd lekker gevonden.
Makkelijke regel: reken 3/4 fles wijn per persoon.
Kies bijvoorbeeld voor bekende druiven en streken zoals Bourgogne, Sauvignon, Rioja of Verdejo.Daarnaast kun je ook kiezen voor een allemansvriend zoals een Pinot Noir of Merlot. Dit zijn erg toegankelijke rode wijnen.
Bij een hoofdgerecht van wit vlees
Een volle witte wijn of een niet te zware rode wijn is een prima keuze. U kunt de volle witte wijnen van het warm visgerecht schenken of een elegante rode wijn kiezen. Een niet al te zware wijn uit de Beaujolais, Bourgogne of een Spatburgunder uit Duitsland (Ahr) past hier prima.
Tips voor de ideale borrelwijn
Ga dan voor een toegankelijke wijn die niet te zwaar is, bij veel mensen in de smaak valt en met verschillende borrelhapjes matcht. Kortom: een allemansvriend, zoals de wijnen van Gato Negro. Zoek je een witte wijn voor bij de borrel, ga dan voor fris en fruitig.
De ideale witte wijn voor bij de borrel is fris en fruitig. Ze zijn niet te gecompliceerd en sluiten goed aan bij de meeste borrelhapjes. Deze wijnen zijn vaak niet te zuur en hebben een niet te ronde smaak.
Welke wordt het meest geconsumeerd? Rode wijn wordt nog steeds het meest gedronken. Hoewel witte wijn lange tijd is gedegradeerd tot het jongere broertje van rode wijn, is het een feit dat steeds meer consumenten belangstelling hebben voor deze wijnsoort.
Hier is een makkelijke regel voor die eigenlijk altijd wel geldt: Bij rood vlees gebruik je rode wijn en bij wit vlees en witte vis gebruik je witte wijn. Rood vlees heeft vaak veel smaak en kan wel wat pit gebruiken, wat te vinden is in rode wijn.
Het advies is om voor wijnen te gaan die niet te zuur zijn en ook niet te zwaar op de maag vallen. Denk daarbij voor witte wijnen aan, een Italiaanse Grillo, een Zuid-Franse Sauvignon Blanc of een Oostenrijkse Rivaner. Natuurlijk past een een Chardonnay ook altijd. De allemans vriend wordt altijd lekker gevonden.
Witte wijn afhankelijk van het glas maar in ieder geval onder het midden, ongeveer op een kwart van de hoeveelheid. Rode wijn probeer rond een kwart to een derde van het glas te vullen zodat de wijn goed kan ademen, zeker niet te vol inschenken.
In het algemeen geldt dat witte wijn populairder is bij vrouwen; mannen geven de voorkeur aan rode wijn.
Samenvattend, voor een feestje van 2-3 uur, kun je rekenen op minimaal 4-6 hapjes en 3-4 drankjes per persoon.Voor een feestje van 4-5 uur, kun je ongeveer 8-10 hapjes en 5-6 drankjes per persoon aanbieden. Houd ook rekening met de dieetwensen van je gasten en zorg voor voldoende opties voor iedereen.
Hoeveel drank voorzie je per persoon? Algemeen kunnen we stellen dat je voor het eerste uur best 3 drankjes per persoon voorziet. Daarna reken je 2 drankjes per gast per uur. Als je feestje bijvoorbeeld 4 uur duurt, voorzie je 9 drankjes per persoon.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten.
Druivensoorten die perfect geschikt zijn voor de productie van soepele rode wijn, zijn bijvoorbeeld Merlot, Pinot Noir (ook Spätburgunder, Blauburgunder of Pinot Nero genoemd) en Barbera. Deze wijnen worden bovendien overal op de wereld geproduceerd, zoals in Italië, Spanje, Oostenrijk en natuurlijk ook in Frankrijk.
Volrond en sappig (rode wijn)
Dit zijn vaak wijnen met een zachte en krachtige smaak. Ze hebben geuren van bramen, hout, vanille en kruiden. Volronde en sappige wijnen zijn vaak Cabernet, Merlot, Petit Verdot, Tempranillo en Shiraz.
Het verschil tussen zoete en droge wijn gaat om de hoeveelheid suiker die in de wijn zit. Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog.
Een rode wijn past goed bij de verschillende vleeswaren. Wanneer vlees met rode wijn wordt gecombineerd, worden de tannines in de wijn door de eiwitten in het vlees verzacht. Witte wijn kan ook, vooral bij rauwe ham. Dan past een witte Rioja bijvoorbeeld ook erg goed, net als een Godello of natuurlijk een glas Sherry.
Drink je aperitief bij je borrelplank dan kies je voor frisse witte wijnen en toegankelijke rode. Niet te moeilijk en niet te complex. Denk aan iets mousserends als Cava of een lekkere Crémant (lees nog even mijn verhaal Betaalbare bubbels!). Qua witte wijn, kies wat je lekker vindt.
Enkele soorten witte wijnen zijn; Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Grüner Veltliner, Pinot Grigio en Viognier. De frisse witte wijnen zijn een onderdeel van de witte wijn. Een frisse witte wijn kenmerkt zich door een wat lager alcoholpercentage en vooral fruitige aroma's die erg aanwezig zijn.