Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Ook grote klonten bloed. Zolang je bloed verliest is het advies: niet in bad gaan (douchen mag wel)
De eerste paar dagen na de bevalling kun je wat stolsels verliezen. Stolsels bestaan uit samengeklonterd bloed en kunnen variëren in grootte en zijn soms wel zo groot als een grapefruit. Hier hoef je niet van te schrikken, dit is normaal.
Waar de placenta zat, zit nu een wond in de baarmoeder, dus dit heeft tijd nodig om te genezen. De eerste dagen kun je naast 'gewoon' bloedverlies ook bloedstolsels verliezen. Deze variëren in kleur – helder rood tot donkerbruin – en formaat. Dat bloedverlies hoort geleidelijk aan af te nemen.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.
De regel is dat het vloeien 6 weken aan kan houden, maar dat kan in werkelijkheid ontzettend per vrouw verschillen. Gemiddeld stopt het bloeden tussen de 3 en 4 weken na de bevalling, en een paar dagen na de bevalling zou het bloeden al wat minder moeten worden en op een normale, milde menstruatie moeten lijken.
Baarmoederslijmvliesontsteking ontstaat meestal tussen de vierde en tiende dag na de bevalling, maar kan ook later optreden. De symptomen zijn koorts, pijn in de onderbuik die kan uitstralen naar de volledige buik en een slecht ruikende vaginale afscheiding.
Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.
Iedere vrouw verliest wel bloed tijdens de bevalling. Het kan echter voorkomen dat een vrouw overmatig bloedverlies ervaart na de bevalling. Dit wordt fluxus postpartum genoemd, wat in sommige gevallen kan zorgen voor ernstige complicaties.
Soms is je eerste menstruatie dan pas na een jaar of zelfs langer. Je ongesteldheid kan uitblijven tot je stopt met borstvoeding, minder borstvoeding gaat geven of totdat je stopt met de nachtvoedingen. Toch worden vrouwen die borstvoeding geven gemiddeld vier tot zes maanden na de bevalling weer ongesteld.
U bent kraamvrouw tot 6 weken na de bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Wat kunt u verwachten? In de kraamperiode is hygiëne erg belangrijk.
Zestal weken
Het duurt ongeveer zes weken voor de baarmoeder weer op haar oorspronkelijke plaats achter het schaambeen zit. Soms daalt de baarmoeder te langzaam in. U kunt dan uw baarmoeder stimuleren door ze regelmatig met de vlakke hand te masseren.
Vaak komt je ontlasting pas na een aantal dagen (3e dag: kraamtranendag) weer een beetje op gang. Dat komt omdat je darmen tijdens de bevalling zijn leeg geduwd en het even duurt voordat de darmbewegingen (peristaltiek) weer op gang komt.
Neem rustig de tijd en probeer of het lukt. Probeer je ontlasting zacht te houden door steeds veel te drinken en vezelrijk te eten. Meestal komt de eerste ontlasting op de derde of vierde dag na de bevalling. Vaak vinden vrouwen het prettig om tijdens het poepen met een warme natte washand het perineum te steunen.
Het is belangrijk je kraamverband regelmatig te verschonen om zo een infectie te voorkomen. Je kunt het dan ook gerust verschonen iedere keer dat je naar het toilet gaat.
Gemiddeld houdt het vloeien na de bevalling 4 tot 6 weken aan. Het wordt steeds minder en de kleur wordt eerst bruinig en daarna is het vaak alleen nog wondvocht dat er gelig van kleur uitziet. Als u wat actiever wordt na de bevalling, dan kan het bloedverlies weer wat meer worden of even terugkomen.
Als u veel bloed heeft verloren, is het belangrijk dat het ijzertekort in uw Hb wordt aangevuld. Dit kunt u het beste doen door extra ijzer in te nemen via uw dagelijkse voeding of met ijzerpreparaten (een tablet met een hoge dosering ijzer). Bij een normaal voedingspatroon krijgt u voldoende ijzer binnen.
Als je geen borstvoeding geeft, wordt je meestal zes tot acht weken na de bevalling weer ongesteld. Als je wel borstvoeding geeft, kan dit weken, of vaak wel maanden langer duren. Het is belangrijk om te onthouden dat je al vóórdat je echt aan het menstrueren bent, al vruchtbaar bent.
Sommige vrouwen worden 4 weken na de bevalling weer ongesteld, anderen pas weer na het stoppen van de borstvoeding. Twee weken voor de menstruatie is de vruchtbare periode. Daardoor kan je dus al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Ontzwangeren na de bevalling duurt ongeveer negen maanden.
Omdat de eisprong twee weken voor de ongesteldheid plaatsvindt, kun je dus vier weken na de bevalling al weer vruchtbaar zijn. Als je flesvoeding geeft, word je meestal na een week of zes tot acht weer ongesteld.
Men spreekt van retentio placentae (RP) als de placenta na de geboorte van het kind niet spontaan wordt geboren.
Leg de kraamvouw plat op haar rug neer; (NB: geen Trendelenburg meer toepassen; leg de kraamvrouw plat. Als je de kraamvrouw in Trendelenburg bestaat de kans dat de uterus volloopt met bloed waardoor in 70% van de gevallen de uterus niet samentrekt en er sprake is van een atonie.
Als je te veel bloed verliest, zal de gynaecoloog met je overleggen over een bloedtransfusie. Je bloed bestaat uit heel veel verschillende soorten cellen en eiwitten. Als je veel bloedverlies hebt, raak je deze kwijt. Via een bloedtransfusie kun je de cellen en eiwitten krijgen die je nodig hebt.
De meeste vrouwen ervaren pijn bij de eerste keer gemeenschap na de bevalling (85,7%). Bij achttien maanden na de geboorte heeft 24% van de vrouwen nog pijnklachten bij vrijen.
Jullie hebben wellicht al een tijdje geen seks meer gehad en je hebt een kindje gebaard. Het is dan ook niet vreemd dat de seks anders voelt dan voor je zwangerschap. Verloskundigen en artsen raden aan om minimaal zes weken te wachten met vrijen, maar dit verschilt uiteraard per vrouw.