Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet.Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist.Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Chocolade maakt endorfine en serotonine (gelukshormoon) vrij in je lichaam. Daardoor verdwijnt alle stress en spanning als sneeuw voor de zon. Het bezorgt je lichaam en geest ook een ongelooflijke boost. De cafeïne in de chocolade zorgt dan weer voor een verstevigend en een afslankend effect.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn.
Chocolade bevat theobromine, en dit veroorzaakt een overdreven stimulatie van het hart, het ademhalingsstelsel en het centraal zenuwstelsel. Afhankelijk van de opgenomen hoeveelheid kunnen de gevolgen mild tot ernstig zijn, soms zelfs fataal.
Pure chocolade bevat het meeste cacao. Wil je de meest gezonde soort chocolade eten, eet dan pure chocolade. Maar ook pure chocolade hoeft niet gezond te zijn. Bij het verwerken zullen veel flavonoïden weer uit de chocolade verdwijnen, dus ook het bereidingsproces van pure chocolade is belangrijk.
De conclusie is dat chocolade wel degelijk invloed heeft op je hersenen. Het zorgt ervoor dat je cognitieve vaardigheden verbeteren, het maakt je alerter en laat je goed voelen. Waardoor je dus ook een beter humeur kan krijgen. Ook heeft chocolade een belangrijke werking als antioxidant tegen vrije radicalen.
Hoeveel pure chocolade kan ik per dag eten? Ongeveer 10 gram per dag zou kunnen bijdragen aan je gezondheid. Dat zijn ongeveer twee kleine blokjes van een chocoladereep. Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al best zwaar valt.
Polyfenolen. Volgens Tim Spector, professor Genetische Epidemiologie aan Kings College in Londen, is rode wijn, chocola en ongepasteuriseerde kaas gezond voor de maag vanwege de polyfenolen die erin zitten. Deze antioxidanten, want dat zijn het, hebben invloed op je darmflora.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename.
De chocolade vermindert de schade aan de bloedvaten en herstelt zo leverschade door alcoholmisbruik of ziekte. Dat blijkt uit onderzoek. De donkere chocolade zorgt ook voor een lagere bloeddruk in de lever en bevat veel antioxidanten die de beschadigde cellen uit het lichaam verwijderen.
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet.
Magnesium tekort
Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft. Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit.
Ook wat betreft de calorieën is pure chocolade niet per se beter dan melkchocolade. Sterker nog: puur bevat vaak meer calorieën. Bij melk- en witte chocola is het suikerpercentage het hoogst met zo'n 50-60%. Pure chocola bevat circa 40% suiker.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Eet bosbessen, braambessen, pure chocolade en drink thee, deze kunnen stoppend werken. Eet meer voedingsstoffen en -middelen die de darmpassage vertragen, zoals fijne voedingsvezels (lichtbruin brood, rijst, aardappelen, (volle) deegwaren, havermout enz).
Darmflora dol op cacao
Vooral de interactie tussen cacao en gunstige bacteriën in onze maag en darmen blijkt ons gezonder te maken. Cacao wordt onder andere door lactobacillen en bifidumbacteriën gefermenteerd tot ontstekingsremmende polyfenolen met een gunstig effect op de gezondheid [1].
Voor wie dus vraagt naar de beste chocolades kunnen we absoluut niet één merk aanraden. Ja, we hebben zo onze voorkeuren, momenteel vinden we Dandelion bijvoorbeeld helemaal geweldig. En Soma, wereldtoppers uit Canada . En ohja, de Guasare van Soma is ook bekroond tot beste chocolade ter wereld…
Chocolade met een gehalte van 85 procent cacao kan je al gezond noemen, maar 90 procent is eigenlijk beter. Het beste voor je lichaam is rauwe chocolade of rauwe cacaopoeder, omdat tijdens het branden van de cacaobonen meer dan de helft van de antioxidanten verloren gaan.
Onderzoekers claimen dat pure chocolade met 70 procent of meer cacao bijna vier keer zoveel flavonoïden (antioxidanten) bevat dan de gezonde geachte pruim of een handvol spruitjes. Daarmee helpt deze lekkernij hartziekten te voorkomen.
Het korte antwoord: chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt vooral door de smaak, structuur en het aroma en niet zozeer door een specifiek stofje dat in chocolade zit.