Direct merkbare symptomen na hersenletsel
Veel voorkomende kenmerken van hersenletsel
De veel voorkomende klachten of signalen zijn: stemmingswisselingen, snel boos worden, geheugenproblemen, moeite met communiceren of begrijpen van taal, vaak somer of moe.
Voorbeelden van lichamelijke gevolgen door hersenletsel zijn gedeeltelijke verlamming, verlies van spierkracht, incontinentie, epilepsie of lichamelijke pijn.Mensen kunnen ook problemen ondervinden met zintuigen (taal, zicht).
Vermoeidheid en slaperigheid. Sneller geïrriteerd zijn. Misselijkheid. Overgevoeligheid voor licht en geluid.
De aanwezigheid van hersenletsel kan mogelijk worden aangetoond met een scan: bijvoorbeeld een CT-scan, een PET-CT-scan of een MRI-scan. Daarom wordt in deze blog de vraag gesteld: hoe wordt NAH aangetoond, en wat als er het onderzoek een 'schone scan' oplevert?
De gevolgen van traumatisch hersenletsel verschillen per persoon. Klachten na een hersenschudding gaan vaak binnen een paar maanden over, maar niet bij iedereen. De gevolgen van een hersenkneuzing duren meestal langer. Soms blijf je er je hele leven last van houden.
Als je hersenen langer dan 3 minuten geen zuurstof krijgen, dan raken ze beschadigd. Hierdoor krijg je allerlei klachten. Zoals problemen met lopen, praten en onthouden.
Het duurt meestal één tot twee jaar om met enige zekerheid vast te stellen wat de blijvende gevolgen zijn van het traumatisch hersenletsel. Daarna kan er nog steeds sprake zijn van vooruitgang, maar dan als effect van het beter leren omgaan met de overgebleven klachten.
Kan langdurige stress tot hersenbeschadiging leiden? Bepaalde delen van de hersenen raken verstoord of zelfs beschadigd als gevolg van langdurige blootstelling aan het stresshormoon cortisol. De hippocampus, het gebied in je hersenen dat verantwoordelijk is voor het afremmen van stress, raakt overbelast.
De verschijnselen zijn een zeer plotseling optredende heftige en aanhoudende hoofdpijn en nekpijn. Veel patiënten beschrijven een 'knapje' of slag in de nek. Ook is er vaak sprake van misselijkheid en braken. Als de bloeding zeer ernstig is, kan er beschadiging van hersenfuncties optreden en bewustzijnsverlies of coma.
Symptomen die een teken kunnen zijn van een verhoogde intracraniële hersendruk, zijn onder andere: hoofdpijn, overgeven zonder misselijkheid, verlamming van de ogen, veranderd bewustzijnsniveau, rugpijn en papiloedeem.
Bij een schedelbreuk is er meestal een flinke bloeduitstorting zichtbaar op de plaats van de breuk. Bloedverlies uit het oor of bloeduitstorting rond beide ogen kunnen wijzen op een breuk van de schedelbasis. Verergering van de symptomen is nooit normaal.
Traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak buiten het lichaam, een klap, ongeval of geweld van buitenaf. Bloed en vocht hopen zich op en nemen ruimte in beslag, waardoor de hersenen worden weggedrukt en beschadigd kunnen raken.
Onzichtbare gevolgen
Het gaat niet meer zoals vroeger. Hersenletsel heeft voor veel mensen ook onzichtbare gevolgen. Bij onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening gaat het bijvoorbeeld om veranderingen in je denken, in je emoties en je gedrag. Vaak zijn het de meest ingrijpende en de moeilijkste veranderingen.
De beschadigde hersencellen herstellen niet, maar andere delen van de hersenen nemen functies over. Er worden nieuwe netwerken in de hersenen gemaakt, waardoor functies die uitgevallen zijn herstellen. Bij een groot deel van patiënten met hersenletsel gaan niet alle klachten over.
Hoe houd ik mijn hersenen gezond? Je kunt zelf veel doen om je hersenen in conditie te houden. Gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen kunnen helpen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden en het risico op hersenaandoeningen te verkleinen. Ook is het belangrijk om je hersenen uit te blijven dagen.
De gevolgen zijn afhankelijk van de omvang en de exacte locatie van de hersenstamberoerte. Bij een grote hersenstamberoerte raakt de patiënt snel in coma en is de kans op overlijden groot. De toestand van patiënten die een hersenstamberoerte overleven, varieert van een niet-responsief waaksyndroom tot een goed herstel.
Als iemand lange tijd zwaar drinkt (meer dan 25 standaardglazen alcohol per week), loopt hij of zij risico op hersenbeschadiging.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
Sommige delen in de hersenen zijn gevoeliger voor zuurstoftekort dan andere delen. Hersenschors en slaapkwab bijvoorbeeld behoren tot de meest kwetsbare delen. Dat betekent dat geheugen en cognitie als eerste worden aangetast. De hersenen hebben een noodvoorraad zuurstof van 3 minuten.
Overprikkeling ontstaat als er relatief te veel prikkels binnenkomen dan de hersenen kunnen verwerken. Het zij doordat gezonde hersenen tijdelijk overbelast zijn, het zij doordat door een hersenaandoening de hersenen een lagere belastbaarheid kennen.
Steeds meer mensen leven langer met de gevolgen van hersenletsel. En ook in de chronische fase kan het herstel doorgaan. Het is dus niet zo dat er na dat eerste jaar geen of maar weinig herstel optreedt; zeker niet. Er kunnen jarenlang kleine verbeteringen optreden, ook in de chronische fase.
Wanneer kom je in aanmerking voor een MRI-scan? Dat gebeurt wanneer een neuroloog heeft vastgesteld dat problemen in het centraal zenuwstelsel de oorzaak van je klachten zijn. Er kan dan een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging scan) gemaakt worden.