Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio's, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur 's middags.
Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is sinds zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen.
Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren.
Detailhandel en contactberoepen
Kappers, nagelstudio's, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur 's middags. Bekijk alle regels en voorwaarden voor de openstelling van de detailhandel.
Mondkapjes dragen
De verplichting om in en rond het OV mondkapjes te dragen vervalt per woensdag 23 maart 2022. Daar waar het druk is, kunt u uzelf en anderen beschermen door een mondkapje te dragen. Het blijft voorlopig verplicht om een mondkapje te dragen in het vliegtuig en op het vliegveld na de security.
Kabinet gaat versoepelen: onderwijs open, sporten, winkelen en naar kapper mag weer. Winkelen op afspraak, naar de kapper en sporten: vanaf zaterdag mag het weer. Het kabinet laat de teugels een tikkeltje vieren. Studenten kunnen weer naar hun mbo's, hbo's en universiteiten.
Supermarkten zijn open. Ook de bakker, de slager en andere winkels voor eten en drinken zijn open. Drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, tankstations, rijscholen en winkels voor reparatie en onderhoud mogen ook open blijven. Doe-het-zelfzaken zijn open voor afhaal.
Noodzakelijke winkels zijn open tot 8 uur 's avonds. Bijvoorbeeld supermarkten en drogisterijen. In winkels is een mondkapje verplicht. En 1,5 meter afstand houden.
In 2022 werden de coronamaatregelen langzaam versoepeld na een harde lockdown. Uiteindelijk vervielen de laatste maatregelen in maart 2022.
Vanaf vrijdag 25 februari 2022 geldt de verplichte afstand van 1,5 meter niet meer. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in het verder openen van Nederland. Ook vervallen de meeste andere coronaregels die nu nog gelden.
Bij klachten: blijf thuis en doe een test
En ga minimaal 5 dagen in isolatie. U mag weer naar buiten als u de laatste 24 uur geen klachten heeft.
Als eerste verduidelijkt Jaap va Dissel van het OMT waarom het OMT de huidige situatie zorgelijk vindt en geeft toelichting op het OMT-advies. Hierna kondigt minister-president Rutte aan dat de nieuwe lockdown ingaat per zondag 19 december 2021, 05.00 uur en in principe duurt tot en met vrijdag 14 januari 2022.
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
Een lockdown (afsluiting, platlegging, stillegging, noodvergrendeling, letterlijk: af- of vergrendeling) is een noodprotocol om te voorkomen dat mensen of informatie een gebied ingaan of verlaten. Het protocol kan meestal alleen worden ingesteld door een autoriteit.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Het is namelijk gekend dat PCR testen nog lange tijd na de besmettelijke periode positief kunnen blijven. Wel kan men eventueel een zelftest uitvoeren na dag 7. Indien die positief zou zijn is dit een teken dat men meer dan waarschijnlijk nog besmettelijk is.
Je moet in quarantaine: zodra je je ziek voelt, maar nog geen positieve coronatest hebt afgelegd. in sommige gevallen wanneer je langer dan 48 uur in het buitenland was of langer dan 48 uur in België zal verblijven.
Geldigheid vaccinatiebewijs: QR-code verloopt na 270 dagen
Na deze 270 dagen kunnen mensen de QR-code van hun vaccinatiebewijs niet meer gebruiken om te reizen in Europa. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan geldt er sinds 6 april 2022 geen maximale geldigheid voor de basisserie van 270 dagen binnen de EU.
Als QR-codes gedeeld worden op internet of via social media kan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze QR-codes blokkeren. De QR-codes zijn dan geen geldig coronabewijs meer. Het is strafbaar om QR-codes te delen.