Rook de spareribs ongeveer een vijf à tien minuten voor licht gerookte spareribs en drie kwartier voor een wat donkerdere kleur en intensere smaak. Zelf voorgaren kun je eventueel ook in een oven doen.
Wrijf de ribbetjes rijkelijk in met de gekozen rub en laat deze een uurtje of twee afgedekt in de koelkast marineren. Hierdoor gaan de ribbetjes al een mooi kleur krijgen en is de rub al goed opgenomen door het vlees. Maak de Barbecue klaar om indirect te roken op een lage temperatuur tussen 100- 120°C.
Het staat voor 3 uur roken, 2 uur ingepakt op de BBQ en 1 uur uitgepakt op het rooster afgelakt met een BBQsaus. Dit wordt gedaan bij een temperatuur in de BBQ van rond de 110° Celsius op indirecte wijze. Het is wel afhankelijk van de soort spareribs, of 3-2-1 gehanteerd kan worden.
Daarna wordt het vlees 2 uur ingepakt in aluminiumfolie. In dit deel wordt het vlees malser door de opbouw van stoom in de verpakking. Het bindweefsel in het vlees breekt af waardoor het vlees loskomt van het bot en malser wordt. Als laatste stap worden de spareribs weer uitgepakt en ingesmeert met barbecuesaus.
Ze zijn klaar als ze een kerntemperatuur van 85 - 95°C bereikt hebben.
Hoeveel rookhout je moet gebruiken hangt af van de tijdsduur die je wilt roken. Ga je voor een lange sessie om bijvoorbeeld spareribs of pulled pork te maken? Dan wil je de eerste paar uur rook genereren.
Sommigen gebruiken een beetje appelsap over de spareribs. Appelsap werkt een beetje als vermalser, het voegt wat appelsmaak toe en zorgt voor wat extra vocht in deze stap van de bereiding. Je kunt de appelsap opwarmen om het vlees niet teveel te laten schrikken van koelkastkoude appelsap.
feit: spareribs zijn belachelijk duur voor wat het eigenlijk is, het vlees bot gehalte is natuurlijk helemaal scheef en ik gok dat diverse marinades bij de slagers qua ingrediënten duurder is dan de inkoop prijs van het vlees. krabben zijn dus uitermate geschikt voor stoofpotten, erwtensoep en dat soort zaken.
Leg de spareribs 1,5 tot 2 uur op het rooster. Spray tussentijds de spareribs in met de appelsap/appelciderazijn spray in, ongeveer 2 tot 3 keer. Kijk uit dat je niet de kolen dooft met de spray. Na 1,5-2 uur als er een goede bark (bruine korst) op de spareribs zit, pakken we de spareibs in het aluminiumfolie in.
Wat veel mensen nog weleens vergeten, is dat je spareribs het beste kunt ontvliezen. Aan de holle kant van de ribs zit namelijk nog een membraan: een stukje buikvlies. Haal je dit vlies weg voordat je je spareribs gaat bereiden, dan kunnen rubs en marinades beter intrekken en voorkom je dat de spareribs taai worden.
Hoeveel per portie? 400 -500 g per persoon.
Deze spare-ribs kunt u thuis marineren (of naturel laten) naar wens. Nadat de marinade is ingetrokken mogen ze worden afgegrild in de oven. Deze varkensribben zijn afkomstig van de onderkant van de maag, borst en achter de schouders. Eén streng weegt rond de 800 á 850 gram.
Grofweg komt het op het volgende neer bij het garen van een sparerib. Uitgaande van een streng van 1-1,5 kg duurt het garen ongeveer 4 uur bij een temperatuur van 110-125 ℃. Het vlees is gaar als het zich ruim een centimeter terugtrekt van het uiteinde van het bot.
Behalve warm roken – in de barbecue, rookoven of rookbox – kun je ook koud roken: de temperatuur wordt dan niet hoger dan 25°C. Dit kun je doen als je iets een rooksmaak wilt geven zonder het echt te garen – gepekeld vlees, bijvoorbeeld.
Verwijder de aluminiumfolie en strijk de spareribs in met de barbecuesaus. Leg vervolgens de spareribs op het rooster en grill voor ongeveer 10 tot 15 minuten tot de barbecuesaus plakkerig aanvoelt. Haal de spareribs van het rooster en serveer direct na het aansnijden.
Naast spareribs van het varken zijn er ook ribs van het rund in de handel. Dit is een mooie malse variant op de sparerib en wordt vaak verkocht als chuck rib of shortrib. Er zit wat meer vlees aan de botten, het vlees is zacht en mals, maar soms ook wat vettig.
Spareribs 2 kg+ Sous vide gegaard (vanaf € 11,50 per kg)
Spareribs worden meestal met de vingers, dus zonder bestek, gegeten. Vaak wordt er gedacht dat spareribs ook van een koe kunnen komen, maar deze worden shortribs genoemd.
Ze zijn al voorgegaard daarom: 25 min. in de oven op 200gr. of gewoon lekker op de barbecue totdat ze mooi bruin en krokant geworden zijn. Eet smakelijk!
Maar je zou natuurlijk ook je culinaire handjes eens kunnen laten wapperen door het rookhout even te laten weken in wijn, bier, vruchtensap of misschien wel whisky. Een half uurtje weken is vaak al voldoende. Als je rookhout weekt in vocht dan moet het vocht eerste verdampen voordat het hout zelf gaat roken.
Wanneer u een rookplank gaat gebruiken, is het belangrijk dat u goed voorbereid bent. Laat de plank daarom een nacht van tevoren weken in water. Wanneer u het gerecht een bijzonder tintje wilt geven, zou u een glas wijn toe kunnen voegen.