Hoe lang moet je mungbonen weken? Dit is een best belangrijk onderdeel: mungbonen zijn gedroogd verkrijgbaar en daarom moet je ze altijd weken. Net zoals met gedroogde kidney- of limabonen hebben ze ook lange tijd in het water nodig: zo'n 24 uur weektijd.
Allereerst de bonen goed wassen onder de stromende koude kraan. Daardoor spoel je stof, zand, en ander vuil uit de gedroogde bonen. Doe de bonen in een grote pan en voeg zoveel water toe totdat de bonen net onder water staan. Deksel op de pan en 24 uur laten weken.
Bonen weken: zo doe je dat
Laat bonen liever niet langer dan 24 uur in water staan, dan gaan ze fermenteren en smaken ze niet lekker meer. Wil je eenmaal geweekte bonen nog bewaren voor je ze kookt? Spoel ze goed af, droog ze af en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast. Zo blijven ze 3-4 dagen goed.
Voordat je de bonen in het water legt spoel je ze eerst even goed af onder koud water. “Zet de mungbonen ruim onder water en laat ze 24 uur staan. Je hoeft ze nu niet af te dekken.” 24 uur later zul je zien dat de mungbonen al goed gegroeid zijn en al beginnen te kiemen.
Mungbonen zijn heerlijk en ontzettend voedzaam. Ook zijn ze beter verteerbaar en sneller te bereiden dan veel andere peulvruchten. Qua smaak zijn ze enigszins vergelijkbaar met linzen en smaken ze heerlijk in salade, soep of stoofpot! Als je deze groene balletjes laat ontkiemen groeit er taugé uit.
Mungbonen groeien het beste in vruchtbare en vochtige leemgrond met een pH-waarde van 6.2 tot 7.2. Zaai de mungbonen ongeveer één centimeter diep, en zorg dat de bodem een temperatuur van ongeveer 18°C graden heeft. Verwijder grove stenen en houd je moestuin onkruidvrij.
Taugé wordt verkregen door de mungboon te laten ontkiemen in water, de eerste 4 uur blootgesteld aan daglicht en de rest van de dag in het duister. Bij massaproductie in fabrieken wordt gewoonlijk gebruikgemaakt van kunstmatig licht, meestal met gloei- of fluorescentielampen.
Taugé is bijzonder vezelrijk
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
De droge vruchtjes krijgen zo de kans om zich weer vol met vocht te zuigen, nemen aanzienlijk toe in volume en de kooktijd wordt daardoor korter. Ook worden de peulvruchten dankzij het weken beter verteerbaar, omdat de stoffen die moeilijk verteerbaar zijn, deels in het weekwater terechtkomen.
Ook peulvruchten uit blik of pot kun je invriezen, al bevatten deze vaak meer zout. Daarbij zijn ze, vergeleken met gedroogde bonen, iets duurder. Spoel bonen uit blik of pot altijd eerst even af voor je ze gebruikt of invriest, om zo het overtollige zout kwijt te raken.
Wanneer de bonen minimaal 8 uur in het water hebben geweekt kun je ze weer in het vergiet gooien en goed afspoelen. Daarna zijn ze klaar om gekookt te worden. De bonen zijn nu klaar om gekookt te worden.
Taugé oftewel Mungbonen (Vigna radiata) kunnen 36 centimeter wel lang worden. De mungboon produceert clusters van 3 tot 4 inch lange zwarte peulen en bereikt 120 dagen na het planten volwassenheid. Plant het zaadje in mei tot begin juni, wanneer de grond opwarmt tot ongeveer 65 graden Fahrenheit.
Vul het bakje met water zodat alle mungboontjes volledig onder water staan en ze kunnen ontkiemen. De eerste vier uur hebben ze veel daglicht nodig, daarna berg je ze op in het duister. Na vierentwintig uur laat je het water uit het bakje lopen en leg je de boontjes op een vochtig stuk keukenpapier terug in het bakje.
Niet één groente bevat alle voedingstoffen uit groente die je nodig hebt. Het beste is om te kiezen voor een gevarieerd voedingspatroon waar kiemgroenten onderdeel van kunnen zijn. Je hoeft dus niet een vaste hoeveelheid per dag te eten om daaraan te voldoen.
Kwetsbare groepen
Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om kiemgroenten rauw te eten. Als deze producten door en door verhit zijn, kunnen ze wel veilig gegeten worden.
Kan ik kiemen ook invriezen? Voor onze producten geldt dat peulvruchtkiemen zoals taugé en sprouty kunnen worden ingevroren, mits ze vanuit ingevroren toestand direct worden verwerkt in bijvoorbeeld een roerbakschotel. Voor rauwkostkiemen geldt dat ze vanwege hun kwetsbaarheid niet kunnen worden ingevroren.
Het is goed om taugé voor gebruik goed te wassen en in ieder geval even snel onder te dompelen in heet water. Taugé is ook rauw eetbaar. Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E. coli.
Rauwe taugé blijft maximaal 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Hoe herken je bedorven taugé? Bedorven taugé herken je aan een bruine kleur en slappe, slijmerige of glibberige textuur. Bewaar taugé nooit langer dan de TGT-datum (te gebruiken tot).
Doe twee eetlepels mungboontjes in een glazen pot. Spoel ze af met water. Doe dit 3 keer op een dag en laat ze ontkiemen. Na 4 dagen heb je tauge!
Bij De Notenshop koop je de beste kwaliteit Mungbonen tegen de scherpste prijs. Kies voor de verpakking van 400 gram of voor 25kg en laat uw mungbonen gemakkelijk thuisbezorgen. Bevat peulvruchten. Kan mogelijk sporen bevatten van gluten, noten, pinda's en sesam.
Het zaaien van alfalfa is heel makkelijk. Bij alfalfa zaai je de zaadjes op een papiertje of doek, waarna je de gekiemde plantjes na 5 dagen al opeet. Je kweekt dus geen heel plantje maar alleen een kiemplantje. Als je een kweekset hebt gekocht heb je alle materialen om te beginnen al in huis.