Dat kan, mits je de NIVEA-zonnebrand eerst aanbrengt en 15 tot 30 minuten wacht voordat je het lichaams- of gezichtsverzorgingsproduct van NIVEA aanbrengt. Zo blijft de effectiviteit van de UVA- en UVB-filters in de zonnebrandcrème of dagcrème met zonnefactor behouden.
Smeer jezelf al in met zonnebrandcrème 30 minuten voordat je de zon in gaat. Dan heeft het namelijk goed de tijd om in te trekken. Wanneer je pas smeert als je in de zon zit, zit je een lange tijd toch nog onbeschermd in de zon en kunnen die UVB- en UVA-stralingen toch nog zeer schadelijk zijn.
Ben je actief en wordt je blootgesteld aan de zon, dan is het belangrijk om je na die twee uur opnieuw in te smeren. Wanneer je om 10.00 uur 's morgens een crème aanbrengt met factor 50, dan "heb je waarschijnlijk om 12.00 uur 's middags nog wat bescherming, maar niet meer 50", aldus Zampella.
Waterproof-zonnebrand
Fabrikanten mogen 'waterbestendig' of 'waterresistant' op de verpakking zetten als na een waterbadje van 2 keer 20 minuten nog 50% van de beschermingsfactor op de huid zit. Na het zwemmen ben je dus niet meer goed beschermd en moet je opnieuw smeren.
De Nivea Sun Protect & Hydrate Zonnespray SPF is als beste uit de zonnebrandcrème test van 2022 gekomen. Geen enkele zonnebrand beschikt over zo'n goede prijs / kwaliteit en beschermt je huid zo goed tegen de zon als deze spray van Nivea. Deze spray plakt niet, trekt snel in en ruikt heerlijk.
Wil jij het bruiningsproces dus graag versnellen, dan is zonnebrand met zelfbruiner de oplossing. De bronzer zorgt er namelijk voor dat je huid op een natuurlijke manier een bruinere teint krijgt. Ideaal voor als je bijvoorbeeld niet spierwit op het strand wil liggen.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Als je je nachtcrème niet lang genoeg laat intrekken, dan zal-ie aan je kussen gaan plakken. Reken ongeveer een minuut inwerktijd per verzorgingsproduct. Vergeet je huid ook niet een keer per week te scrubben. Dat zorgt ervoor dat alle ingrediënten optimaal worden opgenomen.
Zonnebrand kan ervoor zorgen dat talg, vuil en dode huidcellen opgehoopt worden wat de poriën verstopt en uiteindelijk zorgt voor puistjes. Inmiddels weten we allemaal dat SPF niet iets is wat we alleen op een zonnige dag moeten gebruiken, maar wat we iedere dag moeten smeren.
Zonnebrand werkt ook als hij niet ingetrokken is
Zonnebrandcrème beschermt je huid door een deel van het zonlicht te weerkaatsen of op te vangen. Maar hij werkt ook als hij nog niet helemaal in je huid getrokken is. De bescherming van de zonnebrandcrème neemt af naarmate je langer in de zon zit.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Helaas waar: als je een lichte huid hebt, en niet snel verkleurt, word je niet binnen twee dagen bruin. Je kan alle zon gebruiken en daarom is het slim om zo vaak mogelijk wat zon te pakken. Ga bijvoorbeeld in je pauze even naar buiten en pak wat vaker de fiets.
Na opening is zonnebrandcrème tot 12 maanden te gebruiken. Dit staat op de verpakking zo aangegeven: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden. Zonnebrand is beperkt houdbaar, omdat na opening de factor (SPF) vermindert.
De factor van zonnebrand
Als je zonder bescherming in de zon gaat liggen en je verbrandt na tien minuten, zul je bij een zonnebrandcrème met factor (SPF) 4 na 40 minuten verbranden. Bij factor tien is dat na 100 minuten. De factor geeft dus aan hoeveel langer je in principe veilig in de zon kunt liggen.
Houd er rekening mee dat de beschermingsfactor omlaag gaat als je te dun smeert. Smeer dus dik. Gebruik minimaal 7 theelepels per smeersessie. Gebruik 1 theelepel crème voor gezicht en hals, 2 voor armen en schouders, 2 voor borst, buik en rug , 2 voor benen en voeten.
Ja, is het antwoord. Door flink te zweten worden de poriën van je huid als het ware 'schoongespoeld'. Maar dat niet alleen, zweten kan zelfs slechte bacteriën bestrijden, zoals de E-coli bacterie en de staphylococcus aureus.
Breng een vloeibaar wasmiddel direct op de vlek aan en wrijf dit zachtjes in. Laat het vloeibare wasmiddel 10 minuten in de vlek trekken. Was het op de maximale temperatuur voor deze stof. Controleer of de lotion, zonnebrand en crème is verdwenen.
Je huid is tijdelijk te gevoelig voor dit product. Het kan zijn dat je producten hebt gebruikt, waar je huid al op heeft gereageerd. Je huid is daardoor gevoeliger en reactiever dan normaal. Laat je huid tot rust komen een aantal dagen, zonodig weken.
In principe moet je je elke twee tot 2,5 uur opnieuw insmeren." Hoe dik moeten we smeren voor een goede bescherming? "Niet te weinig. Uit onderzoeken blijkt dat mensen over het algemeen te zuinig en te slordig zijn bij het insmeren.
Bij voorkeur gebruik je elke ochtend na het reinigen een dagcrème. Crèmes met SPF bieden op de meeste dagen voldoende bescherming tegen uv-straling, maar op zonnige dagen is een zonnebrandmiddel naast (of in plaats van) een dagcrème aan te raden.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Om zonverbranding te voorkomen, smeer je je in met zonnebrandcrème. Voor dagelijks gebruik adviseren dermatologen een Sun Protection Factor (SPF) 15 zonnebrand. Voor op vakantie een SPF 30. Indien je dit prettiger vindt kun je je natuurlijk ook beschermen met een SPF50.