Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Heet is warmer dan 60 graden. Deze temperatuur doodt de bacterie. Doe dit eerst, voordat u gaat douchen, sproeien, et cetera, om te voorkomen dat u verneveld besmet water inademt. Een watertemperatuur van meer dan 60 graden is dodelijk voor de legionellabacterie.
Koken is de gemakkelijkste en veiligste methode. Voor alle verontreinigingen - behalve chemische - is goed doorkoken van het water afdoende. Het koken van water doodt alle microorganismen (virussen, bacteriën en parasieten) die maagdarm-infecties kunnen veroorzaken. Laat het water minimaal 5 minuten koken.
Gebruik voor drinkwater twee tot vier druppels javelwater per liter onzuiver water tot vijf tot tien druppels per 20 liter zuiver water, wat een lichte chloorsmaak geeft (druppelteller van 20 druppels per ml). Laat de chloor 30 tot 60 minuten inwerken. Hoe kouder het water, hoe langer de inwerktijd.
Voor het consumeren van water wordt geadviseerd het water eerst drie minuten te koken. Bijvoorbeeld in een pan. Door het koken worden eventueel aanwezige schadelijke bacteriën gedood. Voor overig gebruik van het drinkwater, zoals het wassen van groente, vaatwerk en kleding is vooraf koken niet nodig.
Als u de naald al kokend wil steriliseren, volstaat het om ze 10 minuten lang in kokend water te leggen. Voor een optimaal resultaat, is het aangeraden om ze 30 minuten lang te laten koken met het deksel op de pan.
Steriliseren in water
Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren. Doe dit met warm en koud water.
Hoe lang kraan doorspoelen tegen legionella? Laat alle kranen een minuut lang lopen om legionella te voorkomen. Dit water hoeft u natuurlijk niet weg te gooien. Vang het doorgespoelde water op in een emmer of gieter en gebruik het bijvoorbeeld om de planten water te geven of om de auto mee te wassen.
Hoe herken je legionella? De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C.
Er zijn verschillende merken voor de waterzuiveraars voor thuis en off grid. Het merk met de beste reputatie (en dat is niet voor niets) is Berkey. Ook EVA en Aqualine doen het erg goed.
Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het langer dan een week stil heeft gestaan.
De handigste manier van water zuiveren is natuurlijk water koken in een pannetje op een gasbrander, die je daarom tijdens een survivaltrip indien mogelijk bij je moet hebben. Probeer het water uit een zo helder mogelijke bron te halen. Daarna kook je het ongeveer twee minuten.
De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut. Het uitkoken kan prima in een pannetje met water.
Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten.
Tot voor kort was de algemene regel dat ja flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is. Inmiddels heeft men deze richtlijnen versoepeld. Steriliseren doe je nog steeds voor het eerste gebruik. Bij een gezonde baby volstaat het daarna om grondig af te wassen.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.
Gekookt water dat is afgekoeld moet je niet opnieuw aan de kook brengen voor consumptie.
Mag een consument het zelf doen? In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
Thuis het leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Drinkwater in Nederland moet voldoen aan heel strenge eisen, en is van uitstekende kwaliteit. Het is schoon, veilig en goedkoop. Het kraanwater thuis nog eens extra filteren is nergens voor nodig. Bovendien loop je het risico dat het filter vuil wordt, waardoor het water in plaats van schoner juist viezer wordt.