Tegellijm moet minstens 24 uur drogen voordat je begint met voegen.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Het minimale interval tussen betegelen en voegen is 24 uur. In vochtige ruimtes is het raadzaam tot 48 uur te wachten tot de lijm volledig is uitgehard. 2. Voorbereiding van de voeg; denk er allereerst aan altijd dezelfde verhouding tussen water en voegmortel aan te houden.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Als de tegellijm is uitgehard, is het tijd om te voegen. Er zijn verschillende voegmiddelen mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voegmiddel in poedervorm dat je moet aanmaken met water of kant-en-klaar voegmiddel. Een populair voegmiddel is de Ben Univoeg.
Bij vloeren of wanden met kleine oneffenheden of gaten kun je tegellijm gebruiken om te egaliseren.
Bij tegelformaten kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm is de lijmlaag best ongeveer 3 mm dik (eenmalig lijmen). Voor tegels groter dan 40 × 40 cm, kies je een dikte van zo'n 5 mm (dubbele verlijming). Grote tegels hebben meestal een dubbele verlijming nodig.
Bij een nieuwe muur is het verstandig om minimaal 2 weken na het metselen van de muur te wachten met voegen.
Let op dat je niet te veel water gebruikt, het is namelijk niet de bedoeling dat dit direct weer weg loopt. Drogen en uitharden Nu is het tijd om de voegen te laten drogen, zodat het voegmiddel kan uitharden. Let op dat hier minimaal 24 tot 48 uur voor nodig is, mits het oppervlak niet wordt blootgesteld aan water.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
voor buitenvloeren moet de minimale voegbreedte 2mm zijn indien de oppervlakte niet groter is dan 120m² en. 5mm als de oppervlakte groter is dan 120m² voor binnenvloeren moet de minimale breedte van voeg 2 mm zijn voor een gereduceerde voeg (tegel met gerectificeerde randen) of 4 mm voor een normale voeg.
Droogtijd van kit voordat je kan douchen
Tenminste, na 24 uur kunt u weer douchen. Maar pas op. Laat de kit minimaal 72 uur uitharden voordat u het aanraakt en reinigt. Pas na 2 weken mag u het grondig reinigen.
Het inwassen / voegen van (keramische en / of natuursteen) tegels is niet heel moeilijk, maar het is wel een belangrijke stap bij het tegelzetten en met name een belangrijke stap voor de uiteindelijke sfeer die het tegelwerk uitstraalt. De kleurstelling van de voeg kan het eindresultaat maken en breken.
DE ALGEMENE REGEL. Voor een goede hechting moet minimaal 85% van het oppervlak onder de tegel in een droge zone (de meeste vloeren) bedekt worden.In natte ruimtes (badkamer, douches) moet 95% ingesmeerd worden. Kies daarom voor een lijmkam die deze dekking onder de tegel levert.
Nadat de tegels zijn gelegd wacht je nog minstens 36 – 48 uur zodat de lijm goed opdroogt. Doe je dat niet en loop je over je tegels om te beginnen voegen, dan kan het zijn dat je tegels terug loskomen, verschuiven en de vloer niet meer effen is.
De tegellijm van Bostik is bestand tegen vocht en is vorst bestendig. Desondanks de hardheid van de tegellijm blijft deze vervormbaar, dit maakt de tegellijm uitermate geschikt voor het verlijmen van bijvoorbeeld badkamer tegels. De lijm is ook zeer geschikt voor het verlijmen op moeilijke ondergronden.
Nooit onder de 5 graden
Oftewel, je loopt het risico dat je tegels niet goed hechten en de voeg niet goed afbindt. Bij bevriezing van de lijm kan dat zelfs tot vorstschade leiden. Kortom, tijdens het verwerken van een cementgebonden product moet het altijd 5 °C of warmer zijn.
Het drogen van de lijm kan tot 24 uur duren. Na dit tijdsbestek komt de rubberen hamer van pas. Klap op de zijkant en sla met het voetje van het levelling systeem de clips uit de voeg.
De vloerverwarming mag niet eerder ingeschakeld worden dan na zes weken na het leggen van de tegels.
Invoegen (wisselen van rijbaan) is namelijk een bijzondere manoeuvre. De wet bepaalt dat een bestuurder die van rijbaan wisselt al het andere verkeer voorrang verleent. Ontstaat er een aanrijding dan is de invoegende ritser aansprakelijk voor de schade.
Niet metselen en voegen bij hevige regenval (tenzij het verse metselwerk niet beïnvloed wordt door de regenval). Bescherm vers voegwerk tegen hevige regenval. Plaats kantplanken omhoog na iedere dagproductie ter bescherming tegen spatwater. Gebruik en/of verwerk geen bevroren producten.
Guest. na het tegellen 24 uur wachten daarna kan je voegen en na weer 24 uur kan je douchen.
Extreem grote tegels zijn nooit helemaal vlak en zullen altijd een beetje bol lopen. Om dit op te vangen gebruik je de dubbele verlijming, ook wel de "buttering & floating" methode genoemd. Deze dubbele verlijming zorgt ervoor dat de tegel volledig wordt voorzien van lijm.
Geschikt voor vloerverwarming! Voor wand & vloer geschikt. Met 1 zak van 25 kg. kun je ongeveer 8 vierkante meter tegelen.
Globaal kun je zeggen dat je bij kleinere tegels (tot 20x20 cm) 2 kilogram lijm per m² nodig hebt en bij grotere tegels (vanaf 30x30 cm) drie kilogram of meer per m². Tip: zorg er altijd voor dat je ruim voldoende tegellijm op voorraad hebt. Je kunt beter te veel lijm hebben, dan te weinig.