Verwarm de airfryer 5 minuten voor op 200 graden. Smeer de biefstuk (van normale, gemiddelde dikte) in met olie (of roomboter) en leg in de airfryer. Draai de biefstuk halverwege de baktijd om. Baktijd: Rare = 3 minuten aan elke kant – Medium 4 minuten aan elke kant – Well done 5 minuten aan elke kant.
Als algemene richtlijn kun je voor dunne stukken vlees zoals kipfilet of vis ongeveer 10-15 minuten aanhouden, terwijl dikkere stukken vlees zoals een biefstuk misschien wel 20-25 minuten nodig hebben.
Een stuk vlees dat 30 minuten op 200 graden in de oven moet, gaat 20 minuten op 180 graden in de airfryer. Maar net zoals bij een oven, kan dit variëren tussen verschillende types en merken. Ook als je gebraad klaarmaakt in de airfryer is een vleesthermometer geen overbodige luxe.
Aanpassing van de kooktijd: Gemiddeld wordt de bereidingstijd met ongeveer 20% verminderd als je een airfryer gebruikt in plaats van een oven. Dit is een direct gevolg van de intense hete luchtcirculatie. Dus als je iets in een oven 30 minuten op 175°C bakt, heb je in de airfryer op 165°C maar 24 minuten nodig.
Wil je je biefstuk rare bakken, verwarm de Airfryer voor op 180 graden en bak de biefstuk 6 minuten.Hou je meer van een medium gebakken biefstuk?Bak hem dan 8 minuten lang op 200 graden.
Vetrijk voedsel zoals spek, worst en vette stukken vlees mogen niet in een airfryer worden bereid. Dit soort voedsel vereist meer warmte dan de airfryer kan leveren om het goed te kunnen bereiden. Door het hoge vetgehalte zal het voedsel verbranden voordat het volledig gaar ist.
In een Airfryer circuleert lucht op een constante temperatuur door het apparaat. Op deze manier wordt er een grill-effect gecreëerd waardoor frietjes en andere snacks een lekker krokant korstje krijgen.
Hoewel het niet noodzakelijk is om je airfryer voor te verwarmen, raden we het je in de meeste gevallen wel aan. Ten eerste omdat de meeste baktijden die je vindt in recepten of op verpakkingen gebaseerd zijn op een voorverwarmde airfryer. Het resultaat wordt dus beter als je jouw apparaat goed voorverwarmt.
Zet de airfryer op 180°C en bak de spiesjes in 10 à 15 minuten gaar.
Bevroren: 12 minuten.Ontdooid: 6 minuten.
Blinde vink: 15 minuten op 180°C (voorverwarmd). Bloedworst (zwarte pens of beuling): 9 minuten op 180°C (voorverwarmen). Boomstammetjes: 15 minuten op 180°C (dikke variant). Boontjes met Boursin Cuisine: 6 minuten op 180°C.
Groenten. Groenten die je normaal gesproken kookt of stoomt, kun je beter niet in de airfryer bereiden. Denk aan wortels, bonen, spinazie en broccoli. Ze drogen door de hete lucht namelijk snel uit.
Olijfolie kan deze hitte prima aan en boter zorgt voor een lekkere smaak en mooie kleur. Schroei het vlees op een hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin.Zet het vuur lager en bak de biefstuk nog een minuut of 3 – 4 voor een medium garing.Houd je van rare houd dan 3 minuten aan.
Je kunt bakpapier ook gebruiken bij het bakken in de airfryer. Wees wel precies met het gebruik van het papier, laat het niet over de rand van de mand steken. Dat kan namelijk de luchtstroom belemmeren en dat gaat ten koste van de smaak. Gebruik het niet als er niets in de mand zit.
Hoe droger je eten is als het erin gaat, hoe knapperiger het eruit komt . Extra vloeistof kan ook spatten en roken veroorzaken, dus zelfs als je denkt dat je ingrediënten droog zijn, dep ze dan nog een keer met een papieren handdoek voordat je ze in het mandje doet.
Vul de mand met water en voeg een scheut witte azijn toe.Laat de airfryer enkele minuten draaien op een hoge temperatuur om geurtjes te neutraliseren.
Nu ik de bevroren chiptest van Poppy heb gebruikt om de kracht van mijn airfryer te meten, voeg ik altijd marinades toe aan vlees (favorieten zijn onder andere teriyaki-zalm, piri-piri-kip en miso-geglazuurde vis) en wikkel ik het geheel in folie . Dit helpt het vlees sappig te houden en voegt smaak toe.
Toevoegen van olie
Voeg nooit, maar dan ook nooit, olie toe aan de Airfryer zelf. Door de hitte gaat dit spatten. Marineer in plaats daarvan de etenswaren of bestrijk ze met een klein beetje olie. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld olijfolie, arachideolie of zonnebloemolie gebruiken.
Zoals bij alle droog-hitte kookmethodes (grillen, braden, pan bakken en oven braden), presteren malse stukken rundvlees het beste in de airfryer. Deze stukken omvatten Top Sirloin, KC Strip, Ribeye, Tenderloin en Tri Tip. Rundergehakt kan ook eenvoudig worden bereid in een airfryer.
Elk type vlees heeft zijn eigen ideale kerntemperatuur. Hier is een korte gids: Rundvlees: Voor een perfecte steak probeer je op een kerntemperatuur van 50-52°C uit te komen, medium-rare 55-58°C, en voor medium 60-63°C. Doorbakken rundvlees heeft een kerntemperatuur van ongeveer 70°C nodig.
Vergeet vooral het inpakken in aluminiumfolie.
De lekkere baksmaak gaat in het vocht zitten dat nog uit het vlees komt, want dichtschroeien is een mythe. Lichtjes afdekken met aluminiumfolie kan, maar een licht verwarmde oven werkt beter.
Zorg voor een juiste garing voor rood vlees is dichtschroeien voldoende, voor licht doorbakken 1,a 2 minuten per kant.en goed doorbakken 3 a 4 minuten per kant. Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten.