De eerste periode na de bevalling kun je nog prima je zwangerschapskleding dragen. En heus, er komt echt weer een tijd dat je moeiteloos in je oude spijkerbroek glijdt, tot die tijd draag je gewoon je zwangerschapskleding.
Wijd T-shirt
Je buik verdwijnt niet meteen na de bevalling. Een wijd T-shirt of hemd is makkelijk om aan te trekken en zit comfortabel. Als je borstvoeding geeft, kan je ook voor een voedingsshirt kiezen. Zo kan je je baby discreet voeden, zonder je eerst te moeten uitkleden.
Een los T-shirt & jeans met hoge taille
Het shirt is lang en heeft afhangende mouwen waardoor het tegelijk modieus en ontspannen oogt. Je draagt het zo of met een katoenen legging, een joggingsbroek of een mom jeans. Als je voor een jeans gaat, kies er dan een die groot genoeg is voor je afterbabybuikje.
Ieder buikje is anders, waardoor er geen exacte wetenschap bestaat over wanneer je een zwangerschapsbroek nodig hebt. Gemiddeld koop je die aan 12 weken, maar afhankelijk van je buik kan dat ook heel wat vroeger of later zijn. Laat je lichaam voor zich spreken.
Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is. Na de bevalling zit er in de baarmoederwand een wond van de placenta. Het bloedverlies betekent dat deze wond nog niet helemaal genezen is.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Na 3-5 dagen kan je proberen de trap af te lopen. Zet evt. je ene voet bij de andere maar vermijd veel traplopen nog even. Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt.
Een populair merk voor zwangerschapsbroeken is Noppies. Dit merk verkoopt comfortabele zwangerschapsbroeken in mooie prints, zowel casual als wat formeler. Je shopt de Noppies zwangerschapsbroeken via deze link.
Ook op een zwangerschapsbroek zit een zwangerschapsshirt mooier. Doordat de band van de zwangerschapsbroek onder de buik zit, zal bij het dragen van een normaal shirt de buikband van de broek zichtbaar zijn.
Je baby. Je zit nu in de 9e week van je zwangerschap en je kleine besje is nu uitgegroeid tot een framboosje. Hij is ongeveer 1,5 centimeter lang en weegt zo'n twee gram.
Hoe lang kun je een buikband dragen? Na ongeveer 2 tot 3 weken zijn de spieren redelijk herstelt. Je kunt de buikband dan langzaam minder gaan dragen. Tip: draag de buikband wel als je iets moet tillen, zoals boodschappen.
Denk aan comfortabele kledij: een pyjama of t-shirt om in te bevallen. Kies zeker niet je beste kleding om in te bevallen, want de kans dat je de vlekken er niet meer uit krijgt is groot. Een pyjama of t-shirt waarvan de voorkant makkelijk open kan, voor als je borstvoeding gaat geven. Warme sokken!
Meestal kan je je gebruikelijke kledingmaat aanhouden als je zwangerschapskleding koopt. Heb je voor je zwangerschap bijvoorbeeld altijd maat 38 gedragen? Dan kan je gerust kleding in die maat blijven kopen nu je zwanger bent.
In Nederland kun je - in principe - kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Op al deze plekken werken verloskundigen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.
De meeste baby's kunnen bij de geboorte maat 50 aan, want dat is de gemiddelde lengte. Sommige kindjes zijn wat groter en passen daarom bij de geboorte maat 56. Mocht jullie kindje te vroeg geboren zijn dan hebben we ook veel babykleding in maat 44.
Je krijgt meer last van rug, -, nek, – en knieklachten.
Het gebruik van een zwangerschapskussen kan ervoor zorgen dat je minder hinder ondervindt van deze effecten. Geadviseerd wordt om tijdens je zwangerschap op je linkerzij te slapen.
Stijlvolle zwangerschapskleding voor dames
Stel moeiteloos een nieuwe look samen met onze nieuwe online collectie dames zwangerschapskleding. Zwangerschapsjurken, jeans, jassen en tops omarmen alle nieuwe trends van dit seizoen, experimenteer met prints, verfraaiingen en silhouetten.
Dat bewijst de zwangerschapskleding van Primark. Van jurken tot jasjes, van blouses tot tops, ... onze zwangerschapskleding is speciaal ontworpen om je mooie rondingen tot hun recht te laten komen en je van een ongekend comfort te laten genieten. En die denim hoeft echt geen negen maanden de kast in!
Voldoende rust zorgt ervoor dat in de eerste twee weken na de bevalling je baarmoeder maximaal herstelt en weer rustig terug op zijn plek komt. De baarmoeder zal kleiner moeten worden en weer achter het schaambeen zakken.
Fietsen kunt u na 2–4 weken weer proberen. Wandelen na ongeveer 2 à 3 weken. Autorijden is toegestaan na ongeveer 4 tot 6 weken.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Veel vrouwen eten tijdens de zwangerschap meer dan normaal, en tegelijkertijd bewegen ze vaak minder. Het resultaat: extra zwangerschapskilo's na de bevalling.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen.