Voor een borstamputatie blijft u enkele nachten in het ziekenhuis. De meeste patiën- ten mogen 1 à 2 dagen na de operatie naar huis. Soms wordt er op de operatiedag een 'markeringsdraad' ingebracht op de plaats van de tumor.
Na een borstamputatie mag u gedurende vier tot zes weken geen zwaar huishoudelijk werk doen of zwaar tillen (niet meer dan 5 kg), zodat de wond voldoende tijd heeft om te genezen. Na een sparende operatie kan u na een paar dagen steeds meer bewegen en na een tot twee weken weer alles doen wat u voor die tijd deed.
Eigen weefsel
Ook bij deze operatie brengen we bijna altijd een prothese of expander in. Deze operatie duurt 3-4 uur. U blijft afhankelijk van het soort reconstructie 3-7 dagen in het ziekenhuis. U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer.
Bij een borstsparende ingreep met sentinelprocedure (zonder aanvullende okseluitruiming) mag u al de dag na de operatie het ziekenhuis verlaten. De verpleegkundige verwijdert dan het (druk)verband en u mag een passende bh dragen.
Mogelijke risico's en complicaties. Een borstoperatie is lichamelijk gezien geen zware operatie. Uw lichaam herstelt zich vaak snel. Ook oudere patiënten herstellen lichamelijk meestal goed.
Na een borstoperatie is vaak nog een behandeling nodig. Bijvoorbeeld bestraling, chemotherapie, antihormonen of medicijnen tegen groei-eiwitten. Zo'n nabehandeling vernietigt kankercellen die misschien nog in uw borst of in uw lichaam zijn achtergebleven, of voorkomt dat er opnieuw borstkanker ontstaat.
De operatie duurt ongeveer 75 minuten. U blijft meestal 1-2 dagen in het ziekenhuis. Soms krijgt u tijdens een borstsparende operatie direct een borstreconstructie. Als dit bij u gebeurt, is dit vooraf uitgebreid met u besproken.
Het herstel van borstkanker duurt gemiddeld een jaar. Dat is ongeveer net zo lang als de behandeling meestal duurt. Sommige klachten gaan niet meer over. Bijvoorbeeld de gevolgen of complicaties die je overhoudt aan bestralingen of een operatie.
Het kan weken duren voordat de vermoeidheid minder wordt. Dat je moe bent voor, tijdens en kort na de behandeling, is heel normaal. De ziekte en de behandeling vragen veel van je lichaam. Ook slecht slapen, weinig bewegen, pijn of een verminderde eetlust kunnen ervoor zorgen dat je moe bent.
De bestraling begint meestal 5 tot 6 weken na de operatie. Dan is de wond meestal genoeg genezen. En dan is ook je oksel genoeg hersteld, zodat je in de juiste houding kunt liggen. Tijdens de bestraling lig je namelijk met je armen boven je hoofd.
Houd rekening met een opnameduur van een paar dagen tot ongeveer een week. Hoe lang het herstel duurt, is afhankelijk van welk type borstreconstructie je kiest. Sommige vrouwen voelen zich na een paar weken de oude, bij anderen duurt dit een paar maanden.
Tijdens de operatie zal via een kleine snede (meestal via het oude litteken) de tissue expander(s) worden verwijderd. Zo nodig wordt de vorm van de borst(en) verder verfraaid. De prothese(n) wordt/worden geplaatst en de huid wordt met oplosbare hechtingen gesloten.
De operatie vindt plaats onder narcose. Meestal wordt een snede gemaakt in de huidplooi onder de borst, maar de snede kan ook naast de tepel of in de oksel worden gemaakt. Via de sneden worden de borstimplantaten ingebracht. De implantaten komen tussen de borstklier en de borstspier of onder de borstspier te zitten.
Bijna iedereen die wordt behandeld voor borstkanker is moe. Zowel de ziekte, als de behandelingen en de mentale stress die alles met zich meebrengt, maken het een belastende periode. Moe zijn is dan ook logisch. Het is meer dan alleen constant moe zijn.
Bestraling is belangrijk bij de behandeling van borstkanker. U krijgt bijvoorbeeld na een borstsparende operatie bijna altijd bestraling. Maar we bestralen u soms ook als we de borst weghalen. Of als er uitzaaiingen zijn in uw lymfklieren.
De slijmvliezen zijn erg gevoelig voor straling en kunnen beschadigd raken waardoor pijnklachten ontstaan bij met name het eten en drinken. Ook kan smaakverandering optreden of zelfs verlies van de smaak. Als de speekselklieren mee bestraald worden, kunt u last krijgen van een droge mond en taai slijm in de keel.
Vermoeidheid tijdens je behandeling
Dat geldt voor chemotherapie en bestraling, maar je kunt ook moe zijn door andere behandelingen. Behandelingen beschadigen kankercellen en gezonde cellen. Daardoor is je lichaam steeds bezig met kankercellen opruimen en gezonde cellen laten herstellen. En daar kun je moe door zijn.
Advies aangepaste voeding tijdens bestraling
Vermijd alcohol, tabak, alle melkproducten, koffie, chocola, frisdranken met cafeïne, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, rauwe groenten, alle soorten pasta, sterk gekruid eten, kant en klaar maaltijden.
Na behandeling voor borstkanker blijft u nog minstens 5 jaar onder controle van een specialist. U kunt een aantal klachten houden, zoals lymfoedeem, heftige moeheid en problemen met seksualiteit. Vertel de mensen om u heen dat de moeheid bij kanker een extreme moeheid is. Dan begrijpen zij u beter.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Ja, siliconen borstimplantaten zweten en siliconen moleculen kunnen migreren naar het lichaam. Wetenschapper Dr. Henry Dijkman, verbonden aan het Radboud UMC, stelt dat vroeg of laat álle vrouwen met siliconenborsten er ziek van worden, doordat zich steeds meer siliconen ophopen in vitale organen en zenuwen.
Het zal waarschijnlijk niet in je opkomen zo vlak na de operatie, maar de eerste zes weken na je borstvergroting mag je absoluut niet op je buik slapen. Ook op je zij slapen mag niet. Buikslapers moeten even afzien. Het beste slaap je op je rug met een extra kussen in je rug zodat je iets meer rechtop ligt.
Pijn en kapselvorming (stevige bindweefsellaag om het implantaat) zijn de meest gerapporteerde klachten in de borst. Chronische vermoeidheid, gewrichtsklachten en spierklachten zijn de meest genoemde andere, algemene, klachten.
Helemaal als je littekenweefsel hebt wat je wilt verbergen. Een blouse met knoopjes voor en/of zakjes ter hoogte van de buste zijn ook heel geschikt. Je kunt als je één of beide borsten mist ook kiezen voor kleding met een asymmetrisch halslijn. Door het asymmetrische wordt ons oog misleid.
De gemiddelde opnameduur is drie dagen (twee nachten). Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u te horen wanneer u voor controle terug moet komen bij uw chirurg en plastisch chirurg.