Brood, groenten en fruit zijn meestal niet duur. Je boodschappen doe je niet alleen in de supermarkt – in het Portugees supermercado – maar ook op de markt. Bijna ieder dorp en elke stad in Portugal heeft zijn eigen markt, waar je vaak regionale producten kunt kopen voor kleine prijsjes.
Wonen en werken in Portugal heeft veel voordelen. Zo geniet je in Portugal van een hoge levensstandaard en lage kosten van levensonderhoud. Je kunt in Portugal al een heel leuk leven hebben van slechts €750-€1000 per maand! Het huren van een appartement in Portugal is dan ook redelijk goedkoop.
Portugal: het land van gegrilde sardientjes, melancholische fado, de glorierijke ontdekkingsreizen, mooie zandstranden en portwijn. Daar moet u kennis mee maken! We hebben een website vol geschreven over dit heerlijke land. We laten het beste, mooiste, lekkerste en het meest verrassende van Portugal zien.
Portugal neemt op de Cost of Living Index een plek in de middenmoot in. Leven in Portugal is net iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs een stuk goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.
In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner.
Het gemiddelde maandloon is €985,00 in Portugal. Ter vergelijking: in Nederland is dat meer dan €2000,00. Als je gaat werken in Portugal zul je dus ondervinden dat je veel minder loon krijgt.
Vlees is goedkoop en biologisch. Een dagmenu met consumptie en koffie kost Euro 5,50 of Euro 6,– Voor de kapper betaal ik Euro 5,–. Dameskapper is rond euro 9,–.
Het ontbijt is voor de meeste Portugezen de minst belangrijke maaltijd van de dag. Een broodje hartig of iets zoets volstaat meestal wel. De koffie is onmisbaar! En hij zal nog vaak gedronken worden naarmate de dag vordert.
In eenvoudige eettentjes zijn fooien niet gebruikelijk. Maar in restaurants rekent het personeel wel op een fooi. Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent.
Het meest typische gerecht van Porto is de Francesinha. Deze oervader van de tosti is een behoorlijke stevige lunch kan ik je vertellen. Hij bestaat uit twee sneden brood die rijkelijk belegd zijn met meerdere soorten vlees. Meestal worden hier een stuk rundvlees, knakworsten en een plak ham voor gebruikt.
Naast deze producten vind je er de meest uiteenlopende soorten thee, chocolade, koekjes, zoetigheden, jam, brood andere baksels. Alles typisch Portugees en leuk verpakt. De vriendelijke medewerkster helpt je graag. Probeer zeker de Geléia de Vinho do Porto eens, het is alsof je een glaasje port eet.
Portugezen zijn dol op varkensvlees en mosselen. Carne de Porco Alentejana is een combinatie van deze twee 'ingrediënten'. Het typische gerecht wordt geserveerd in de meeste visrestaurants van Lissabon, waarbij er vaak groenten en koriander worden toegevoegd.
Waarvan waarschijnlijk driekwart in de Algarve. Toendertijd waren er circa 5.000 “officiële Nederlanders” volgens de Portugese statistieken. Je zou dus kunnen stellen dat er grof doorgerekend in 2018 dan zo'n 45.000 Nederlanders “hier wonen”.
Als Belg of Nederlander mag u zich overal in Europa vrij vestigen en werken. Bij vestiging in Portugal dient u zich in te schrijven bij de gemeente waar u gaat wonen. Hiervoor heeft u een uitschrijvingsbewijs uit België of Nederland nodig en natuurlijk uw paspoort of identiteitsbewijs.
Ontbijt. Het Portugese ontbijt is over het algemeen niet heel uitgebreid. De oudere Portugees gaat naar de pastelaria (bakkerij) voor een kop koffie (een bica of -als dat te sterk is- een galão, zie ook de drinkgewoontes) met een zoet broodje, pastel de nata of toast met wat boter.
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Traditioneel Portugees brood wordt gemaakt met volkorenmeel, met de hand gekneed en gebakken in een houtoven. In de meer traditionele dorpen hebben de ouderlingen nog steeds de gewoonte om het brood te zegenen aan het einde van het kneden, een kruis te maken met hun handen terwijl ze bidden voor het deeg om te groeien.
In de meeste Portugese restaurants wordt er voor het eten standaard een mandje brood gebracht met daarbij een schaaltje olijven en een beetje boter. Vaak zitten er ook diverse soorten vispaté bij plus een stukje kaas. Een dergelijk couvert is ook een prima borrelhapje voor bij een fles wijn.
Portugal kent natuurlijk de bacalhau (wat, naar eigen zeggen, wel op 365 manieren klaargemaakt kan worden, zodat je het elke dag van het jaar op een andere manier kunt eten). Daarnaast zijn de Portugezen dol op 'gewoon' een stuk geroosterd/gegrild vlees of vis.