Kook kippenbouten 30 tot 45 minuten in het kokende vocht. Breng het vocht op hoog vuur aan de kook met het deksel op de pan. Haal vervolgens het deksel van de pan en draai het vuur lager. Als je bouten met bot gebruikt, kook ze dan in ongeveer drie kwartier gaar.
Met een vleesthermometer meet je de precieze kerntemperatuur van het vlees. Voor borstvlees moet dat 72 ºC zijn, voor poten en dijen wil je dat het vlees 85 ºC is. Op lagere temperatuur is donker vlees ook al wel gaar, maar nog niet lekker mals.
Hoewel de meeste mensen bij kip al snel aan bakken of braden denken, is koken net zo makkelijk en vaak nog gezonder ook. De kipfilet koken doe je namelijk zonder vet en dat scheelt nogal. Daarnaast en misschien nog wel belangrijker is de smaak.
Hele Kipfilet:
Bak ze op een hoog vuur om en om in ongeveer 3 minuten lichtbruin. Draai het vuur laag en bak de kipfilets aan beide kanten bruin in ongeveer 10-12 minuten gaar. Regelmatig keren. De kipfilets worden extra lekker als je een beetje verse tijm meebakt.
"Doe hem in een vacuümzak met allerlei specerijen en een beetje vocht naar smaak, en laat dat dan garen. Doordat het zo compact verpakt is - er kan dus niks uit qua smaak en vocht - blijft de kip supermals en valt het vlees van het bot. De kipfilet maak je daarmee echt botermals."
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Voedingsstoffen. Vlees van kip en gevogelte is, afhankelijk van het soort gevogelte, rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees.
“Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je met kip hygiënisch om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten.”
“Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee. Wat je wel doet is de bacterie van de kip door je keuken verspreiden.” Water zal namelijk door je keuken spetteren en het sap van de rauwe kip wordt verplaatst naar het aanrecht en je gootsteen.
Hoewel ongekruide, gekookte kip misschien niet erg lekker lijkt, zal je viervoeter deze flauwe beloning erg waarderen. Gekookte kip zit vol met proteïnes, vitamines en mineralen die nodig zijn in het dieet van je hond en is licht genoeg om te voeren aan honden met gevoelige maag of maagklachten.
Wees voorzichtig als je bevroren kip klaarmaakt.
Om ziektekiemen in de kip te doden, moet je het vlees tot een interne temperatuur van ten minste 74 °C bereiden. Bereid bevroren kip altijd in de oven of op het gasfornuis en reken ongeveer 50% meer bereidingstijd dan wanneer je ontdooid vlees zou bereiden.
Vlees koken klinkt misschien gek, maar sommige vleessoorten kun je prima gaar koken in water dat je op smaak brengt met kruiden, groenten en eventueel wijn, bier of cognac. Als je vlees opzet met koud water krijg je bouillon (dan geeft het vlees zijn smaak af), met warm water behoudt vlees zijn smaak.
De truc is simpel. Wanneer, je de kip aansnijd, zal er wat vocht ontsnappen uit het kippenvlees. Het is belangrijk dat het vocht uit het vlees helder ziet. Is het vocht nog wat roze of rood van kleur, braad of bak de kip dan nog wat langer om veilig te kunnen eten.
Lekker kippetje
Ook bij vettere stukken kip kun je meer verkleuring zien, wat roze of bruin. Is de kerntemperatuur hoog genoeg, dan loop je absoluut geen risico op een salmonella-besmetting.
Kippenpoot of drumstick
Weet je wat het verschil is tussen een kippenbout en een kippenpoot? De bout is de gehele poot met vel, aangehechte spiermassa en rugstuk. Dat laatste ontbreekt bij de poot. Een kippenpoot past goed in de hand.
Waarom Wassen met Azijn? Edgar past deze methode van kip wassen toe op alle soorten gevogelte en varkensvlees, en zegt dat de azijn het vlees schoonmaakt, desinfecteert en malser maakt, plus dat - door de ontvettende werking van de azijn - de smaak van marinade of dry rub beter en dieper in het vlees doordringt.
In de VS spreken de FDA, en CDC zich uit tegen het wassen van je kip/vlees. Ook het voedingscentrum is duidelijk: spoel je kip niet af, ook niet met citroen en azijn. “Het voedingscentrum is duidelijk: spoel je kip niet af, ook niet met citroen en azijn.”
Het beschermt het ei tegen uitdroging en ook tegen bacteriën die door de schaal heen zouden kunnen dringen. Volgens de richtlijnen in de EU verwijder je door de eieren te wassen juist dat fantastische, natuurlijke beschermlaagje. En dus wassen wij Europeanen vooral niet.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Te veel kip
Ook voor kip geldt: te veel van één soort is nooit goed. Dit kan namelijk leiden tot meerdere gezondheidsklachten. Zo is een overmatige consumptie van kip slecht voor je gewicht, hart en loop je het risico op voedselvergiftiging.
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Marineren in karnemelk
Marineren in iets zuurs is eigenlijk de beste manier om je kip mals te krijgen. Zuren verzwakken weefsel en eiwitten in vlees en gevogelte waardoor ze minder taai worden.
De kerntemperatuur van kip
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig.