Laat het bij voorkeur een uurtje inwerken. Na dit uur kun je de waterkoker aanzetten om het mengsel te laten koken.
Water (+ waterkoker)
Voor het zetten van filterkoffie heb je water nodig, dus ook een waterkoker om het water mee op te warmen. De temperatuur waarmee we het liefst koffiezetten is tussen de 88 en 90 graden. Dit is in feite water dat gekookt heeft en daarna is afgkoeld. Meestal duurt dit zo'n 2 minuten.
De doorlooptijd is de tijd dat het water in aanraking is met de koffie. De richtlijn voor een goede doorlooptijd is 25 – 35 seconden. Wanneer de koffie te snel doorloopt, bijvoorbeeld binnen 10 of 15 seconden, is de doorlooptijd waarschijnlijk te kort.
Het zetten van koffie duurt bij de meeste apparaten tussen de drie en vijf minuten , vanaf het moment dat het water op de koffie begint te druppelen totdat het door de gemalen koffie heen is gedruppeld.
Wanneer je zelf koffie zet is er een eenvoudige manier om deze temperatuur te bereiken. Kook het water en wacht vervolgens 45 seconden, dan is het water voldoende afgekoeld om goede koffie te kunnen zetten.
Zetinstructies:
Zet de waterkoker op het vuur of fornuis en breng aan de kook. Laat 2 minuten koken en haal van het fornuis. Laat de koffiedik naar de bodem van de waterkoker zakken (4-5 minuten). Giet de koffie voorzichtig in de mok, waarbij u de "slib" die zich op de bodem heeft verzameld, vermijdt.
U giet er water in en drukt op de knop, waarna het verwarmingselement de rest doet. Zodra het water een temperatuur van 100 graden bereikt, koppelt de waterkoker zichzelf van de stroombron af. De metalen schakelaar zet uit, onder invloed van het warme water, en duwt zichzelf weer omhoog, waarna u een klikgeluid hoort.
DE PERSPOT, OOK WEL DE FRANSE PERS
Het mooie van de press pot-methode is de pure koffiesmaak: er blijft geen filterpapier achter dat de natuurlijke oliën van de koffie vasthoudt. Bovendien beschouwen sommigen het, naast de cupping-methode die wordt gebruikt om koffie te beoordelen voor aankoop, als de puurste manier om koffie te proeven.
Hoeveel schepjes koffie voor 4 kopjes? Voor 4 kopjes koffie van elk 200 ml (dus in totaal 800 ml) gebruik je 4 ruime eetlepels als je van milde koffie houdt.Wil je de koffie iets sterker hebben, dan gebruik je 5 of 6 afgestreken eetlepels gemalen koffie.
Als je je ooit hebt afgevraagd hoe waterkokers werken, leggen we het je uit. In elke waterkoker zit een metalen spoel. Elektrische energie reist door de spoel, verandert in warmte en verwarmt het koude water erin .
Kook het kraanwater dat u gebruikt 3 minuten lang door.
Water uit een waterkoker kookt meestal niet 3 minuten. Gebruik daarom liever een pan, fluitketel of Quooker. Water uit een Quooker kunt u direct gebruiken. Dit water is altijd 100 graden en daardoor veilig.
Dat is heel makkelijk, door op de aanknop te drukken gaat het stroom aan en gat het verwarmingselement wat onder in het waterreservoir zit aan. Hierdoor verwarmt het water en gaat het water na een tijdje koken. Als het water dan zijn kookpunt bereikt gaat de waterkoker vanzelf uit.
Vul je elektrische waterkoker met gefilterd water en stel de temperatuur in op 195-205°F (90-96°C). Terwijl het water opwarmt, maal je je koffiebonen tot een medium-fijne consistentie. Plaats een filter in je pour-over dripper en spoel deze af met heet water om de papiersmaak te verwijderen.
De verhouding koffie-tot-water is afhankelijk van hoe sterk je de koffie wilt hebben. Voor een 'normale' kop koffie gebruik je ongeveer 6 gram koffie per 100 ml water. Dit komt dus neer op een 60 gram per liter water. In een koffiekopje past ongeveer 125 ml koffie.
Verwarmen. Zet de brander onder de ketel op hoog vuur. Het duurt meestal 5-10 minuten om te koken, afhankelijk van de grootte van de ketel.
Het klinkt misschien als de milieuvriendelijke optie, want je verspilt zo natuurlijk geen water. Maar: de UK Tea and Infusions Association waarschuwt dat je de waterkoker beter niet nog een keer aan kan zetten met hetzelfde water. Wanneer je water voor de tweede keer kookt, wordt het water vies en de thee smakeloos.
Een kookadvies betekent dat het drinkwater eerst 3 minuten moet koken voordat het veilig is om te drinken of te gebruiken. Door het water te koken gaan de bacteriën en virussen dood, zodat het weer veilig is.
Een kanaal in de ketel, meestal in de handgreep, voert stoom van de bovenkant van het kokende binnenste naar de thermostaat (vaak bij de basis), waar de temperatuur zeer snel stijgt van ongeveer kamertemperatuur tot bijna 100°C zodra het koken begint. Hierdoor knapt de schijf en wordt de stroom uitgeschakeld.
Over het algemeen verbruikt een waterkoker tussen de 0,03 kWh en 0,1 kWh per gebruik. Dit betekent dat als je de waterkoker dagelijks gebruikt, je jaarlijks ongeveer 20 tot 70 kWh aan stroom verbruikt.
Op zeeniveau duurt het 5-10 minuten voor een standaardfornuis, en tot 20 minuten op grotere hoogte. Maar waarom dit verschil? Elektrische waterkokers gebruiken directe warmte en een geïsoleerde omgeving om water te verwarmen, zodat er geen warmte ontsnapt . Bij een fornuis ontsnapt warmte rond de brander, waardoor het minder efficiënt is.
Zet het koffiezetapparaat aan en wacht tot de koffie is gezet. Hoe lang dat gaat duren hangt af van hoeveel water je in het reservoir hebt gedaan. In de meeste gevallen zal dit ongeveer 5 minuten duren.
Wij raden een verhouding van 1:15 van koffie tot water aan. Bijvoorbeeld, een pot van 10 kopjes filterkoffie vereist 10 kopjes of 1.700 gram water. Weeg dus 115 gram fijngemalen koffie af. Dat is ongeveer 2/3 van een kopje.