Strandvissen, of vissen in kanalen en waterwegen doe je met een lange strandhengel van minimaal 390 cm, maar beter is 420 cm, of 450 cm om ver te kunnen werpen. De strandhengel moet een flink stuk lood kunnen wegzetten, tot 200 gram.
Een goede strandhengel is een hengel van minimaal 4 meter lang met een minimaal werpgewicht van tussen de 150 en 200 gram. De hengel is gevoelig met een soepele top voor optimale beetregistratie. Je kan de strandhengel eventueel gebruiken in combinatie met een paternoster om je vangkans te vergroten.
De meest verkochte werphengels om mee te zeevissen zijn ongetwijfeld de zogenaamde strandhengels. Dit zijn lange hengels waar je een flink eind mee kan ingooien. Mocht je niet vanaf de kust maar vanuit een boot gaan vissen dan heb je meer aan een kortere werphengel die ook wel boothengel wordt genoemd.
De meest gebruikte onderlijn is de paternoster. Een paternoster is een onderlijn met meerdere haken eraan en onderaan bevindt zich het lood. Bij het zeevissen is het normaal dat er meerdere haken worden gebruikt in tegenstelling tot het zoetwater vissen waar maar één haak wordt gebruikt.
Kustwateren en zeegebied
In de kustwateren en het zeegebied geldt de beperking van maximaal twee hengels voorzien van maximaal 3 haken. Voor het vissen met hengels in de kustwateren en het zeegebied heb je geen vergunning nodig.
Hotspots waar je altijd zeevissers treft zijn pieren en havenhoofden die ver in zee steken zoals die van Scheveningen en IJmuiden. Ook golfbrekers en paalhoofden op het strand zijn goede visstekken. Ga je gericht op zeebaars vissen, kies dan de plekken waar veel stenen zijn gestort.
Wat kost een zeehengel? Dit is ook mede afhankelijk van het soort hengel dat je zoekt. Als je op zoek bent naar een goede boot- of strandhengel dan moet je wel uitgaan van startprijzen vanaf de 50 a 75 euro.
Veel vissers zoeken rond het laagste tij het strand op; het moment dat je het dichtst bij de diepere (vaar)geulen kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld van twee uur voor, tot twee uur na laagwater vissen. Vreemd genoeg zijn er ook strandstekken die meer richting hoogwater de beste vangsten noteren.
Lijndikte advies
Kust/Strandvissen: onder normale omstandigheden is 0.30 t/m 0.40mm voldoende. In combinatie met een voorslag van ongeveer 0.50mm kan je ook plekken met obstakels aan.
Voor platvis gebruik je langstelige haken in de maten 6 en 4. Voor wijting, kleinere zeebaars en gul kun je een iets grotere haak nummer 2 nemen. Voor het vissen op kabeljauw en grote zeebaars wordt haakmaat 2/0 tot 5/0 gebruikt.
De bekendste manier van zeevissen is vanaf het strand, een dijk of een havenhoofd met een strandhengel, een lijn met beaasde haken en een werplood. Je kunt echter ook zeevissen met kunstaas en zelfs met een dobber. Je vind hier alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan met het zeevissen vanaf de kant.
Een goede werphengel: een strandhengel vanaf land, een boothengel vanaf de boot. De perfecte werpmolen: een zeemolen die bestand is tegen zout water. Het juiste aas voor de vis die je wilt vangen: leer waar een vis op jaagt. Handige accessoires: een visstand om vissen te onthaken en een fileermes om later te genieten.
Alle door u gevangen vis die voldoet aan de juiste maat mag u meenemen. Wat moet ik meenemen als ik ga zeevissen? Uw ID-kaart of paspoort en een koelbox om uw vangst in mee te nemen.
Een spinhengel is een goede werphengel voor je kind om mee te beginnen. Bij voorkeur een van maximaal 2 à 3 meter lang. Is je kind echt nog een beginner? Dan is een vaste hengel wellicht een betere keuze.
Ga je aan een toegankelijk, klein water vissen, dan heb je geen lange hengel nodig. Ga je echter aan een water vissen met veel obstakels langs de oever zoals rietkragen, dan is een langere hengel wel nodig om daar overheen te komen. Voor het vissen met kunstaas is een hengel van 2.10 meter het meest gemiddelde.
Als je een allround hengel zoekt dan kan je het beste voor een spinhengel met een lengte van ongeveer 2.40 meter gaan. Dit is een mooi compromis waarmee je in de meeste situaties uit de voeten kan.
Een goede gevlochten lijn voor het strandvissen is de Spiderwire Smooth 8 Yellow. Deze lijn is gemaakt uit 8 dunnere lijnen en samen geweven tot een lijn. Hierdoor is de lijn enorm soepel waardoor je erg ver kunt werpen.
Sommige vissers gebruiken deze lijn in een felle kleur (geel, oranje) omdat ze de lijn zo beter kunnen zien. De meeste vissers kiezen echter voor een (mos)groene gevlochten vislijn omdat deze het beste opgaat in de onderwateromgeving.
Per hengel met 3 haken gebruikt u gemiddeld 15 zeepieren in het uur. Zo kunt u makkelijk uitrekenen hoeveel u nodig heeft voor het aantal uur dat u gaat vissen. U kunt namelijk na 15 minuten uw lijnen binnen draaien omdat het aas dan meestal is opgegeten door garnalen, krabben, etc.
Regen verhoogt zuurstofgehalte
Als de regendruppels het water opzwepen, neemt het zuurstofgehalte aan het oppervlak van het water toe. Ook daardoor kunnen de vissen actiever worden en eerder op het aas af gaan. Veel vissen komen bovendien liever uit hun schuilplaats als het schemert of als de nacht invalt.
Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen en moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).
Het visseizoen op zeebaars begint vanaf april/mei en loopt door tot oktober/november. Zodra het de temperatuur van het zeewater de 15 graden bereikt, komt de zeebaars naar de kant om te jagen op bliek, zandspiering, garnalen en krabben.
De Nachtvistoestemming kost € 10,- en de Derde Hengeltoestemming kost € 25,-. Bij bestelling krijg je direct een Voorlopige toestemming digitaal toegestuurd. Met deze print, de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren (+Aanvullingslijst) en de VISpas kun je meteen gaan vissen.
Zeebaarshengel voor het vissen vanaf de kant
Voor het vissen vanaf de kant met kunstaas kun je het beste kijken naar een hengel van 3,00 tot 3,60 meter. Je dient vaak toch redelijk ver te werpen en soms zelfs over obstakels zoals rotsblokken, dus met een korte spinhengel van 1,80 meter ga je het meestal niet redden.
Om makreel te vangen is niet zo heel veel visserskunst nodig. De makreel is een felle roofvis en bijt in bijna elk soort aas dat hij tegenkomt. De beste resultaten bereik je, zo leert de ervaring, door met meerdere scherpe haakjes te vissen. Aan deze haken zijn witte of bonte veren gebonden.