Bij de meeste vervoerders worden koelkasten staand vervoerd. Heeft jouw koelkast echter gedurende langere tijd plat gelegen, wacht dan 4 uur voordat je de koelkast aanzet. Zo voorkom je dat de olie/koelvloeistof het systeem verstopt.
Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe koelkast in gebruik nemen.
Laat een nieuwe koelkast minimaal vier uur op zijn plek staan voor je hem inschakelt. Dit heeft alles te maken met de koelvloeistof in de leidingen van de koelkast. Zet je de koelkast te snel aan, dan kunnen de leidingen verstopt raken.
Een koelkast verplaats je bij voorkeur staand met een steekwagen of tilband. Wanneer je hem schuin of liggend verplaatst, komt er olie in de compressor terecht, wat schade aan je koelkast veroorzaakt. Zodra de koelkast op de gewenste plek staat, sluit en zet je het apparaat aan.
Het is belangrijk dat een koelkast waterpas staat. Als de koelkast op een onstabiele ondergrond staat, staat de koelkast vaak ook niet waterpas. Behalve dat er rare geluiden van de koelkast komen kan dit ook nog is extra energie kosten. Zorg ervoor dat de koelkast waterpas staat.
Het is belangrijk dat je koelkast waterpas staat. De deuren vallen hierdoor gelijk en je koelkast koelt beter.
Iedere koelkast maakt geluiden bij het koelen van jouw etenswaren. Dit is normaal, aangezien de compressor werkt om de koelruimte van koude lucht te voorzien. Als de koelkast aanslaat zal je dit horen, dus maak je geen zorgen. In veel gevallen is het geen enkel probleem als jouw koelkast geluid maakt.
Koelkasten kunnen tijdens het vervoer het beste rechtop staan. Dit is echter niet altijd mogelijk. Hoewel niet wenselijk, kan de koelkast op zijn kant worden gelegd. Vergeet niet dat koelkasten na vervoer altijd een aantal uur staand tot rust moeten komen.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten. De exacte tijd verschilt per vriezer. Kijk hiervoor in de handleiding van het apparaat.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Is de vriezer toch schuin vervoerd? Dan wacht je met het apparaat aanzetten. In de handleiding staat de aangeraden wachttijd. Ben je deze kwijt, houd dan 4 tot 24 uur aan.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
Zorg ervoor dat er een geaard stopcontact is waar je de koelkast op aan kunt sluiten. Het stopcontact mag niet te ver weg van de koelkast staan want het wordt afgeraden om een verlengsnoer te gebruiken. Zet de koelkast wanneer je hem aansluit nog niet direct aan; een nieuwe koelkast moet altijd eerst rusten.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Een koelkast werkt over het algemeen het beste in een omgeving waar het tussen de 16 en 30 graden is. Als het lang warmer is, kan het apparaat kapot gaan.
Vooral als deur vaak geopend wordt en warme lucht de koeling in stroomt. Oververhitting ligt op de loer, met vervelende storingen en zelfs uitval tot gevolg. “Dat is precies waarom vooral verouderde horeca koelkasten het bij hogere temperaturen begeven. De koelmotor kan het simpelweg niet aan,” legt adviseur Eric uit.
De juiste afstand van koelkast tot muur
Daarom dien je voldoende ventilatieruimte aan de achterzijde van koelkasten aan te houden. Houd een afstand van tenminste 8 - 10 cm tussen koelkast en muur aan om een goede luchtafvoer te creëren. Op deze manier kan de warme lucht makkelijk wegstromen.
Hoe lang de koelkast uit laten na het vervoer? Moet je de koelkast toch liggend of gekanteld vervoeren, laat hem dan na de verhuizing altijd minstens 12 uur op zijn plek staan voordat je de stekker in het stopcontact steekt.
Het gemiddelde gewicht van een koelkast varieert tussen 90 kilo en 180 kilo. Nieuwe moderne koelkasten wegen vaak niet zwaarder dan 100 kilo.
Indien je de koelkast gaat vervoeren, is het niet altijd mogelijk de koelkast rechtop te houden. Is de koelkast liggend vervoerd; laat het apparaat na het vervoeren dan een uur of 12 rechtop staan alvorens deze aan te sluiten.
Het zoemgeluid is het geluid van de werkende compressor van de koelkast. Dit geluid is normaal. je hoort ook wanneer de compressor van de koelkast start aan het begin van een koelcyclus, en wanneer deze wordt uitgeschakeld. Het is ook hoorbaar na het nemen van water uit de deurdispenser.
Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 dB of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 39 dB of 40 dB. Een luide koelkast heeft een geluidsniveau van 41 dB of meer.